Ankara, pusă în gardă de Consiliul Europei în legătură cu starea de urgență

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, s-a declarat "îngrijorat" vineri cu privire la durata şi amploarea stării de urgenţă instaurate în Turcia după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, informează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 16.02.2018 - 12:13

"Mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi astăzi de amploarea şi durata stării de urgenţă în vigoare", a spus Jagland într-un discurs rostit în faţa unor studenţi la drept la Ankara.

Jagland a citat mai ales arestările de jurnalişti, deputaţi, primari şi apărători ai drepturilor omului, în timp ce a subliniat că ei sunt importanţi "pentru o democraţie eficientă şi funcţională".

Starea de urgenţă a fost instaurată în Turcia la câteva zile după o tentativă de puci pe 15 iulie 2016, imputată de autorităţi predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite şi care neagă orice implicare.

Apoi a fost lansată o represiune fără precedent, în timpul căreia au fost destituite sau suspendate peste 140.000 de persoane şi mai mult de 50.000 arestate.

Jagland a cerut Turciei să examineze cererile şi apelurile persoanelor vizate în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita o "supraîncărcare" a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată prin numeroase recursuri.

Jagland a insistat de asemenea asupra importanţei Curţii Constituţionale, a cărei autoritate a fost pusă la îndoială luna trecută când tribunale de primă instanţă din Turcia s-au opus deciziilor sale privind eliberarea a doi jurnalişti şi scriitori.

"Dacă deciziile Curţii Constituţionale nu sunt puse în aplicare, statul de drept este zdruncinat", a declarat el, potrivit AGERPRES.

Comentarii