15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAnkara, pusă în gardă de Consiliul Europei în legătură cu starea de...

Ankara, pusă în gardă de Consiliul Europei în legătură cu starea de urgență

“Mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi astăzi de amploarea şi durata stării de urgenţă în vigoare”, a spus Jagland într-un discurs rostit în faţa unor studenţi la drept la Ankara.

Jagland a citat mai ales arestările de jurnalişti, deputaţi, primari şi apărători ai drepturilor omului, în timp ce a subliniat că ei sunt importanţi “pentru o democraţie eficientă şi funcţională”.

Starea de urgenţă a fost instaurată în Turcia la câteva zile după o tentativă de puci pe 15 iulie 2016, imputată de autorităţi predicatorului Fethullah Gülen, instalat în Statele Unite şi care neagă orice implicare.

Apoi a fost lansată o represiune fără precedent, în timpul căreia au fost destituite sau suspendate peste 140.000 de persoane şi mai mult de 50.000 arestate.

Jagland a cerut Turciei să examineze cererile şi apelurile persoanelor vizate în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita o “supraîncărcare” a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată prin numeroase recursuri.

Jagland a insistat de asemenea asupra importanţei Curţii Constituţionale, a cărei autoritate a fost pusă la îndoială luna trecută când tribunale de primă instanţă din Turcia s-au opus deciziilor sale privind eliberarea a doi jurnalişti şi scriitori.

“Dacă deciziile Curţii Constituţionale nu sunt puse în aplicare, statul de drept este zdruncinat”, a declarat el, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă