21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieAndreea Paul: Competitivitate - Portugalia are PIB egal cu România cu doar...

Andreea Paul: Competitivitate – Portugalia are PIB egal cu România cu doar jumătate din populație

“Internaţionalizarea companiilor româneşti este obligatorie şi programele publice suport sunt foarte slab eficiente. Se risipesc mulţi bani şi nu se calculează utilitatea leului alocat acestui obiectiv, iar economia românească este una dintre cele mai mici, cele mai puţin internaţionalizate economii din Europa. Vă dau un exemplu concret: România, cu cei 20 de milioane de locuitori, produce un PIB de 200 de miliarde de euro. Portugalia, cu 10 milioane de locuitori, produce acelaşi PIB, de 200 de miliarde de euro. Cu jumătate de populaţie produc portughezii acelaşi PIB, iar asta înseamnă lipsă de productivitate, asta înseamnă lipsă de competivitate”, a declarat Andreea Paul într-o conferinţă organizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Andreea Paul a precizat că Germania, Franţa, Marea Britanie sau ţările nordice au un avans și mai mare față de România decât are Portugalia.

De asemenea, aceasta a mai spus că România a pierdut un sfert din numărul de cercetători, precum şi infrastructura de cercetare, iar brevetele româneşti se premiază la saloanele internaţionale.

“Abordarea protecţionistă, centrată exclusiv pe capital românesc, este pur şi simplu troglodită economic. Nu ai cum să fii competitiv într-o economie europeană fără să ai o economie foarte puternic internaţionalizată, cu companiile tale proprii, româneşti, aşezate inteligent pe lanţul de valoare adăugată. Nu doar în baza de jos, pe forţa de muncă ieftină, ci şi acolo unde inovaţia, capacitatea de dezvoltare prin cercetare, creativitatea, adaugă foarte multă valoare, iar noi pierdem din acest punct de vedere pe linie. Am pierdut un sfert din numărul de cercetători români, pierdem infrastructura de cercetare, dezvoltare, inovare românească, iar atunci când brevetele româneşti se materializează, sunt medaliate la saloanele internaţionale de inventică, nu reuşim să le transformăm în economia reală”, a mai spus preşedintele INACO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă