5 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Anchetă în siderurgie. Au dispărut trei milioane de certificate de emisii de carbon

La combinatul siderurgic din Galați au dispărut trei milioane de certificate de emisii de carbon, anunță jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

Problema a apărut la începutul lunii martie 2021, când reprezentanții Departamentului de Mediu și cei ai Departamentului Financiar din cadrul combinatului siderurgic au descoperit că s-au „topit” 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea totală a acestora fiind estimată la peste 120 de milioane de euro.

„Având în vedere că la data de 30.04.2021 Liberty Galați va fi nevoită să facă dovada depunerii acestora în conturile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, potrivit raportărilor de producție pentru anul trecut, de unde vor mai scoate în următoarea perioadă Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal această sumă imensă necesară achiziției certificatelor lipsă având în vedere dificultățile majore cu care se confruntă în ultimele zile concernul GFG Alliance?”, se întreabă jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

Există suspiciunea că aceste certificate de emisii lipsesc din conturile combinatului ca urmare a aprobării tranzacționării și înstrăinării de către fostul director Grecu Bogdan.

Aceste certificate ar proveni dintr-o tranșă alocată prin Ordinul 1401 / 2020 de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Acesta este un document invocat de procurorii DNA ca fiind parte a operațiunii de dare și de luare de mită de care se leagă numele fostului ministru al Mediului, prin perfectarea contractului de sponsorizare cu 22 de tone de tablă provenite de la combinatul siderurgic.

Fondurile provenite din vânzarea acestor certificate ar fi fost transferate în conturile GFG Alliance și ar fi fost utilizate pentru susținerea intereselor corporației în față investitorilor internaționali, deși, conform legii, fondurile ar fi trebuit utilizate pentru reducerea emisiilor de CO2.

Omul de afaceri Sanjeev Gupta a preluat combinatul de la Galați la mijlocul anului 2019. De la acel moment, noul patron ar fi promovat o politică de îndatorare excesivă a unității gălățene prin operaționalizarea unor circuite financiare care au sărăcit combinatul siderurgic și care au transferat importante sume de bani către corporația GFG Alliance.

„Sanjeev Gupta a asigurat finanțarea operațională a activității Liberty Galați prin perfectarea unor împrumuturi intra-grup la dobânzi de peste 35% pe an în contextul în care, pe piața internațională de profil, nivelul dobânzilor nu depășea 3% pe an. Creând o serie de datorii doar prin manopere financiare, Liberty Galați a ajuns să ramburseze în prezent datoriile artificial create prin furnizarea de sume de peste 100 de milioane euro lunar  provenite din vânzarea produselor siderurgice elaborate de compania gălățeană”, dezvăluie jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

La acest moment, Liberty Galați ar fi ajuns să nu-și mai plătească unii furnizori de materii prime, drept care ei nu mai asigură aprovizionarea combinatului cu minereuri și cocs, ceea ce face ca sistarea activității de producție să devină iminentă. Ar fi necesară o discuție între reprezentanți ai Guvernului României și reprezentanții combinatului de la Galați – Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă