17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăEconomieAnaliză: Spălarea criptomonedelor a crescut cu 30% în 2021

Analiză: Spălarea criptomonedelor a crescut cu 30% în 2021

Infractorii cibernetici au spălat 8,6 miliarde de dolari în criptomonede anul trecut, în creștere cu 30% față de 2020, potrivit unui raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis, publicat miercuri, scrie Reuters.

În general, infractorii cibernetici au spălat cripto în valoare de peste 33 de miliarde de dolari începând cu 2017, a estimat Chainalysis.

Firma a spus că, creșterea bruscă a activității de spălare a banilor în 2021 nu a fost surprinzătoare, având în vedere creșterea semnificativă atât a activității cripto legitime, cât și a celor ilegale anul trecut.

Spălarea banilor se referă la acel proces de deghizare a originii banilor obținuți ilegal prin transferul acestora către întreprinderi legitime.

Aproximativ 17% din cei 8,6 miliarde de dolari spălați au mers către aplicații financiare descentralizate, a spus Chainalysis, referindu-se la sectorul care facilitează tranzacțiile financiare cripto în afara băncilor tradiționale.

Aceasta a fost în creștere față de 2% în 2020.

Grupurile miniere, bursele cu risc ridicat au înregistrat, de asemenea, creșteri substanțiale ale valorii primite de la adresele ilicite, se arată în raport.

Adresele de portofel asociate cu furtul au trimis mai puțin de jumătate din fondurile lor furate, sau în total peste 750 de milioane de dolari în cripto către platforme de finanțare descentralizate, potrivit raportului Chainalysis.

Chainalysis a clarificat, de asemenea, că cei 8,6 miliarde de dolari spălați anul trecut reprezintă fonduri derivate din crima cripto-nativă, cum ar fi vânzările pe piața darknet sau atacuri de ransomware în care profiturile sunt în cripto și nu în monede fiat.

„Este mai dificil de precizat câte monede fiat derivate din infracțiunile off-line sunt convertite în criptomonede pentru a fi spălate”, a spus Chainalysis în raport.

„Cu toate acestea, știm în mod anecdotic că acest lucru se întâmplă”.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

25 mai 2022, termen pentru depunerea Declarației Unice

25 mai 2022, este termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).Declarația unică se completează...

Sylvia Hoișie, „mama” Polidinului, a murit la vârsta de 94 de ani

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, marți, la vârsta de 94 de ani. Ea va fi înmormântată...

România cere prima tranșă din PNRR, de trei miliarde de euro

România cere prima tranșă din PNRR, de trei miliarde de euro, urmând să depună solicitarea de plată la Comisia Europeană. Această primă cerere va...
Ultima oră
Pe aceeași temă