Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

America îşi va reveni treptat din coronacriză

Economia a încasat unul din cele mai puternice şocuri din istorie. „Spune-mi cum se simte America şi-ţi voi spune care e starea lumii” - ar putea să fie un vechi proverb din înţelepciunea chineză.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.05.2020 - 16:29

America, restart din şocul Covid

Situaţia pieţei forţei de muncă din Statele Unite ale Americii, conform raportului publicat recent de US Bureau of Labor Statistics (USBLS), ne relevă faptul că economia americană a încasat unul dintre cele mai puternice şocuri din istorie, spune analistul de pieţe internaţionale Liviu Moldovan.

Şocul acesta a fost mai mare sau mai mic decât la Marea Depresiune, din 1929 – 1933? Pe atunci, încă nu existau date statistice colectate, indicatorii aceştia despre care vorbim au început să fie publicaţi de prin anii 1950 – 1960, a spus României libere Moldovan.

Acum, avem aşadar consemnate două recorduri macroeconomice istorice. Primul este o rată a şomajului de 14,7%, în luna aprilie. Este vorba aşadar despre o creştere de la 4,4%, în luna martie, adică o creştere cu 10 puncte procentuale.

Numărul de locuri de muncă pierdute de SUA în luna aprilie este de 20,5 milioane. Un record istoric. Valoarea medie lunară înainte de criză era 180.000 – 200.000, dar pozitivă - cerere de locuri de muncă.

 

O revenire în V. Un V înclinat spre dreapta

Datele USBLS sunt uşor mai bune ca estimările din piaţă, ce indicau un minus de 22 de milioane de locuri de muncă şi o rată a şomajului de 16%.

Dar Wall Street creştea vineri cu 1,5% media indicilor. Mai erau doar trei ore până la închiderea sesiunii de tranzacţionare. De ce nu vedem un recul în pieţe, în urma anunţării datelor oficiale?

Piaţa pusese anterior pe tapet cifre asemănătoare, a explicat României libere Liviu Moldovan. Punctul de vedere al participanţilor la piaţă, cât de cât informaţi, nu a fost o surpriză, ba chiar a fost o uşoară surpriză plăcută.

Pe de altă parte, un sentiment negativ nu prea există în pieţe de câteva săptămâni. Bursele americane au recuperat deja aproximativ 50% din scăderea iniţială, în şocul coronacrizei. A fost un plonjon, spune Moldovan, din care cam 50% - 55% s-a recuperat.

„Se presupune că revenirea va fi un V uşor asimetric, cu jumătatea din dreapta mai puţin abruptă: viteza de revenire, mai lentă ca picajul.” Liviu Moldovan, analist de pieţe internaţionale

Un fel de „o să încasăm o trântă, după aceea ne revenim”, traduce analistul de pieţe internaţionale. De luna viitoare însă vom vedea cu totul altă dinamică.

Ce înseamnă aceasta? În cazul cel mai rău, crede Liviu Moldovan, urmează încă o lună de scăderi, de pierderi de locuri de muncă, “dar vorbim despre o dimensiune mult mai mică şi apoi luna cealaltă să vedem cu plus. În piaţă se tranzacţionează acum revenirea economică”.

Ce fel de revenire? Se presupune, spune Moldovan, “că va fi una în V, uşor asimetrică, în care jumătatea din dreapta e mai puţin abruptă, în sensul că viteza de revenire va fi mai lentă decât picajul. Nu se pun acum în preţ evoluţiile în L sau U”.

 

Probabil temporar

În urma unui sondaj adiacent, a rezultat că 78% dintre disponibilizaţi consideră situaţia ca fiind temporară, adică şomerii cred că undeva, mai degrabă mai curând decât mai târziu, vor redeveni angajaţi.

“Cred că o mare parte dintre disponibilizări va fi reabsorbită. Deja au început să fie relaxate condiţiile, cu redeschiderile de fabrici. Din acest punct de vedere, America e cu un pas înaintea Europei, unde s-a aşteptat să apară faza de platou a epidemiei”, a declarat RL expertul.

Comentarii