11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieAmazon începe să furnizeze servicii cloud pentru alegerile din SUA

Amazon începe să furnizeze servicii cloud pentru alegerile din SUA

Extinderea Amazon Web Services în afacerile legate de alegerile statale şi locale s-a accelerat după alegerile prezidenţiale dun 2016. Peste 40 de state folosesc în prezent una sau mai multe dintre ofertele pentru alegeri ale Amazon, potrivit unei prezentări făcută de un director al Amazon obţinută de Reuters.

 

Şi republicanii, şi democraţii

Serviciile Amazon sunt utilizate şi de principalele două partide politice americane, de candidatul prezidenţial democrat Joe Biden şi de agenţia federală însărcinată cu administrarea şi aplicarea legilor federale referitoare la campanie.

Deşi nu gestionează votarea în ziua alegerilor, AWS, împreună cu o reţea vastă de parteneri, administrează în prezent site-uri pentru alegeri la nivel de state şi ţinuturi, stochează date privind înregistrarea alegătorilor, date referitoare la vot, facilitează votarea de către personalul militar şi contribuie la comnicarea în timp real a rezultatelor alegerilor, potrivit documentelor companiei şi interviurilor.

Reuters a realizat cea mai completă imagine de până acum a implicării strategice a Amazon în infrastructura alegerilor, prin analizarea de prezentări şi documente nepublicate de către companie şi efectuând peste 24 de interviuri cu parlamentari, administratori de alegeri şi directori pentru securitatea alegerilor ţi tehnologie, din aproape 12 state şi ţinuturi care folosesc serviciile cloud ale Amazon.

 

Extindere agresivă

Amazon se prezintă ca fiind furnizor ieftin de tehnologie pentru securitate alegerilor, într-o perioadă în care autorităţile locale şi campaniile politice se află sub o presiune intensă de a preveni repetarea situaţiei de la alegerile prezidenţiale din 2016, în care au avut loc atacuri cibernetice împotriva sistemelor de vot şi a infrastructurii de alegeri.

“Faptul că am investit puternic în acest domeniu ne ajută să atestăm că în peste 40 de state serviciile cloud ale Amazon sunt sigure să asigure într-un fel un aspect al alegerilor”, a declarat Michael Jackson, director pentru sănătate publică şi alegeri americane la AWS, într-o prezentare oferită clienţilor guvernamentali în februarie.

Eforturile companiei sunt salutate de administratorii de alegeri, care au afirmat în interviuri că au deseori probleme să menţină la zi sistemele învechite.

 

Miza – serverele statului

În Oregon, de exemplu, serverele statului care susţin serviciile pentru alegeri se închid ori de câte ori au lor pene de electricitate, ceea ce se întâmplă des deoarece reţeaua electrică a acestui stat este în curs de modernizare, a declarat Peter Threlkel, director pentru informaţii în cadrul biroului Secretarului de Stat al Oregon.

Trecerea la sistemul cloud rezolvă această problemă, iar Oregonul a derulat un program pilot cu AWS pentru a transfera sistemul de înregistrare a alegătorilor în cloud, informează News.ro.

Unii experţi în securitate, cum este David O’Berry, co-fondator al Precog Security, a declarat că trecerea la AWS ”este o opţiune bună pentru campanii, care nu au resurse pentru a se proteja singure”.

 

Greu de atacat

Cu toate acestea, prezenţa în creştere a Amazon în afacerile legate de alegeri ar putea submina ceea ce mulţi oficiali consideră a fi soliditatea sistemului de vot din Statele Unite: descentralizarea.

Majoritatea experţilor în securitate intervievaţi de Reuters au spus că, în timp ce sistemul cloud al Amazon este probabil mai greu de atacat de hackeri, faţă de sistemele pe care le înlocuieşte, introducerea datelor de la atât de multe jurisdicţii într-un singur sistem măreşte probabilitatea ca un singur atac major să fie dăunător.

”Face din Amazon o ţintă mai mare pentru hackeri şi sporeşte riscul unor atacuri din interior”, a declarat Chris Vickery, director pentru cercetări în domeniul riscurilor cibernetice la startup-ul Upguard.

Un atac cibernetic recent împotriva datelor Capital One Financial stocate în serviciul cloud al Amazon a fost făcut de un fost angajat al Amazon. Breşa a afectat peste 100 de milioane de clienţi, ceea ce scoate în evidenţă modul în care angajaţi răuintenţionaţi sau nepregătiţi  pot crea riscuri de securitate.

 

Amazon afirmă că sistemul său este sigur

”În timp, statele, ţinuturile, oraşele şi ţările vor folosi serviciile AWS pentru a asigura modernizarea alegerilor lor, pentru mai multă securitate, siguranţă şi date analitice, pentru o utilizare mai eficientă în utilizarea banilor contribuabililor”, a declarat un purtător de cuvânt al AWS.

Extinderea Amazon în acest domeniu survine pe fondul criticilor din partea politicienilor, sindicatelor şi susţinătorilor protejării confidenţialităţii datelor din cauza practicilor în afaceri şi a influenţei tot mai mari.

Preşedintele Donald Trump a acuzat Amazon de concurenţă incorectă şi a atacat în mod repetat publicaţia Washington Post, deţinută de directorul general al Amazon, Jeff Bezos, pentru părtinire politică, acuzaţie respinsă de Bezos şi de publicaţie.

În prezent, Amazon gestionează site-urile Comisiei pentru Alegeri Federale (FEC), Comisiei Naţionale Republicane (RNC) şi Comisiei Naţionale Democrate (DNC), potrivit unei surse şi a experţilor în securitatea alegerilor.

FEC, DNC şi RNC au refuzat să comenteze. O persoană apropiată planurilor DNC a declarat că aceasta a transferat unele date de pe AWS pe serviciile cloud Google, dar nu a explicat motivul.

 

Amazon a atras şi candidaţi importanţi

Unele dintre cele mai mari campanii prezidenţiale, pentru congres şi pentru alte instituţii se folosesc de AWS”, a declarat Jackson.

De exemplu, operaţiunile online de atragere de fonduri ale principalului candidat democrat la preşedinţie, Joe Biden, folosesc AWS, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Campania Biden nu a răspuns solicitărilor de comentarii. În trecut, AWS a oferit servicii pentru campania din America a lui Barack Obama din 2012, a adăugat sursa.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă