Amânarea plății facturilor la gaze și electricitate va fi eliminată

Share

Online 0 comentarii

20.07.2021 - 13:09

În acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze astfel de consumatori.

O ordonanță de urgență aprobată anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă.

În acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze/deconecteze astfel de consumatori.

O ordonanță de urgență aprobată anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze/ deconecteze astfel de consumatori.

Însă, în ultimul an, circa 209 mii de clienți casnici și non-casnici de gaze și energie nu și-au plătit facturile, înregistrând plăți restante către furnizori de 249 milioane de lei. Acum, Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, furnizorii având dreptul să-și recupereze banii.

Contextul revenirii economice din ultima perioadă și al diminuării problemelor apărute din cauza COVID 19 oferă oportunitatea și necesitatea impunerii unei reveniri graduale la o situație de normalitate în piețele de electricitate și gaze naturale, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, va fi abrogat articolul 72 din OUG 70/2020 care prevede că „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/ deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă.”

 

Va fi inclusă o perioadă de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții care nu și-au plătit facturile să nu poată fi deconectați pentru debitele restante. În acest timp, clienții vor identifica împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică și/sau gaze naturale și în funcție de situația proprie, soluții pentru achitarea debitelor restante, scrie Hotnews.

Citește totul despre:

Comentarii