15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieAJOFM încă nu au uniformizat acordarea şomajului tehnic

AJOFM încă nu au uniformizat acordarea şomajului tehnic

OUG 32 completează OUG 30/2020, privind șomajul tehnic, permiţând angajatorilor să dea angajaților diferența de la 75% din salariul mediu brut, până la minimum 75% din salariul de încadrare, dacă bugetul permite.

Pot angajatorii suplimenta indemnizația din bugetul de șomaj cu peste 75%, de exemplu până la 100%, ori mai mult? În practică, sunt angajatori ce dau salariul de bază și alte componente salariale, ca sporurile, indemnizațiile sau alte adaosuri.

Ar putea ei să atingă sau să depășească salariul de încadrare? – a întrebat EY AJOFM. Din 42 de AJOFM, 81% au răspuns că angajatorul poate suplimenta indemnizația (fără a da un cuantum maxim), argumentând că autoritățile decontează maximum 75% din salariul mediu brut.

„Se impune o aliniere AJOFM, cu privire la modalitatea de punere în aplicare a prevederilor privind șomajul tehnic.” Mihaela Mitroi, EY

Angajatorul, după posibilităţile financiare, poate suplimenta suma, conform art. XI, alin. (11) din OUG 30. Șase AJOFM au menționat însă că angajatorul poate suplimenta indemnizația cu până la 100% din salariul de bază. O agenție a răspuns că angajatorul poate suplimenta indemnizația fără limită, dacă are buget.

Sunt cazuri în EY nu a primit răspuns de la autoritățile dintr-un județ, iar din alte răspunsul a fost că angajatorul nu poate suplimenta indemnizația. Dar, pe durata suspendării contractului individual, în șomaj tehnic, angajatorul poate acorda beneficii sociale?

Tichetele de masă, cuiul lui Pepelea

Patru AJOFM au răspuns pozitiv, menţionând tichete-cadou sau prime de sărbători. 16 AJOFM au comunicat că e la latitudinea angajatorului dacă le acordă.

Una dintre AJOFM spune că beneficiile pot fi acordate doar dacă sunt specificate în contractul individual sau colectiv. O agenție arată că tichetele de masă pot fi date doar la timpul efectiv lucrat, nefiind datorate în șomajul tehnic.

La întrebare au răspuns negativ nouă AJOFM. Alte trei au argumentat că în OUG 32/2020 nu e menționată posibilitatea. Astfel, se impune o aliniere AJOFM, cu privire la modalitatea de punere în aplicare a prevederilor privind șomajul tehnic, spune Mihaela Mitroi de la EY.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă