5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieAgricultura României salvează zootehnia Europei

Agricultura României salvează zootehnia Europei

În aceste condiții, scrie Reuters, „de urgență“, fermierii nemți au important 300.000 de tone de grâu furajer din România și Bulgaria, cea mai mare parte din România. Potrivit sursei citate, importul a fost făcut la un preț de 183 de euro pe tonă, ceea ce face ca dimensiunea lui să fie de circa 60 de milioane de euro. Nu este precizat cât anume provine din România și cât din Bulgaria, doar că cea mai mare parte este grâu românesc.

Achizițiile de grâu furajer ar putea să continue, având în vedere că efectele secetei se fac în continuare simțite în vestul Europei. În unele regiuni din Germania, producția de grâu este cu până la 30% mai scăzută decât anul trecut și, mai mult decât atât, marea lui majoritate este grâu de panificație, mai deloc furajer. În schimb, în România, este chiar invers. Având în vedere cantitatea mare de precipitații care s-a abătut asupra țării noastre, o importantă parte este furajer.

„A plouat, și a plouat mult. Gândiți-vă că, la data la care vorbim, nu s-a terminat recoltatul. De fapt, mai e peste o treime de recoltă. Dacă plouă în fiecare zi… Așa că, dacă la producție totală s-ar putea să fim comparabili cu anul trecut, peste 9 milioane de tone (10 milioane – 2017), calitativ stăm mai slab. Așa că avem mai mult decât suficient grâu furajer, de dat și la ații, având în vedere că o bună parte din boabe sunt în hambare. Dar s-ar putea să fim nevoiți să importăm noi grâu de panificație“, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Acesta spune că nu știe exportatorul român care a vândut grâu furajer în Germania, dar, având în vedere cantitatea, nu poate fi vorba decât de un trader. Cei mai mari traderi din România sunt ADM Trading, Nidera, Ameropa, Cargill ori Glencore.

În mod normal, Germania este un exportator de grâu de panificație și grâu furajer. Cu excepția acestui an, când seceta extremă a afectat grav producția. „Cred că aceste contracte mari de acum arată că mai multe ar putea fi încheiate în lunile ce urmează. Recolta din Germania a fost redusă de seceta din mai, iunie și iulie. Cred că livrările către Germania vor fi considerabil mai mari decât se estima cu doar câteva săptămâni înainte“, a spus un trader neamț, citat de Reuters.

 

Probleme și în România

Vremea capricioasă din această vară pune mari probleme fermierilor români. Ultimele inundații au scăzut și mai mult șansele fermierilor de a avea o recoltă bună anul acesta. Estimările indică un minus de 20% la toate culturile. Agricultorii confirmă estimările oficiale ale experților Comisiei Europene care anunțau, încă din primăvară, un an agricol mai slab decât cel anterior. Potrivit președintelui LAPAR, toate culturile agricole au avut de suferit, iar fermierii se confruntă și cu o scădere a prețurilor. Aceasta în condițiile în care, la nivel mondial, produția agricolă este foarte bună. „Prețurile sunt în scădere, deși producția este mai mică. Trebuie să înțelegem că facem parte din piața mondială și ceea ce s-a întâmplat în România și Europa nu este valabil pentru restul lumii, unde condițiile meteo au fost foarte bune. Piața s-a reglat, nu avem criză, ci o piață saturată“, mai explică Baciu.

Conform ultimei prognoze a Comisiei Europene, producția de grâu a României va fi cu 20% mai mică față de anul trecut, sub 4 tone pe hectar,  aceasta fiind cea mai mare scădere a randamentelor dintre statele UE. La nivelul întregii comunități, producția de grâu va fi cu 1% sub cea de anul trecut, în condițiile în care Spania, spre exemplu, mizează pe un plus de 48%, și există state precum Irlanda, unde fermierii obțin aproape 10 tone de grâu la hectar.

Situația este și mai dificilă pentru fermierii care au mizat cu precădere pe porumb, pentru care prognoza indică un minus de 21% față de anul trecut – cea mai mare scădere din UE – , până la 4,6 tone la hectar.

La orz, minusul estimat de Comisia Europeană este de 8,7%, până la 4,1 tone la hectar, în timp ce la orez prognoza indică minus 16%, până la 2,6 tone la hectar. La orez avem, din nou, cea mai mare scădere a producției din UE, ca și la triticale, unde se estimează un randament de 3,54 de tone la hectar, cu 19% sub producția anului anterior.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până la data de 10 iunie 2018, în 15 județe (Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman și Tulcea) s-a recoltat orz, de pe o suprafață totală de 19.000 ha. În ceea ce privește orzoaica de toamnă, aceasta a fost recoltată de pe o suprafață de 3.500 de hectare în cinci județe, respectiv Arad, Bihor, Mehedinți, Teleorman
și Timiș.

 

Rod bun al fructelor și legumelor, dar fără folos

În schimb, surpriza pozitivă a anului vine din pomicultură și legumicultură. „Anul acesta, este anul fructelor și legumelor. Gem pomii de rod. Dar asta nu înseamnă nimic dacă statul nu se implică direct să protejeze producția românească de importurile ieftine, dar de proastă calitate. Avem și capacități de procesare și tot, dar ce folos, dacă vin fructe și legume foarte ieftine, și de foarte proastă calitate de afară, pe care românul se înghesuie să le cumpere. Eu dacă mă duc… în Danemarca cu un kilogram de roșii românești, foarte gustoase, o să vedeți că nu pot intra pe piață, întrucât autoritățile lor o să-mi pună tot felul de bariere legislative și tarifare. Ei și protejează producătorii lor, decidenții noștri ce mai așteaptă“, afirmă un fermier român, sub protecția confidențialității.  

Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă