4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieAfacerile de la Galați, din ce în ce mai riscante pentru statul...

Afacerile de la Galați, din ce în ce mai riscante pentru statul român, semnalează presa străină

Presa occidentală a transmis, în ultimele zile, noi informații legate de situația fostului combinat Sidex de la Galați, care acum poartă numele de Liberty.

Combinatul Liberty Galați este acum în proprietatea grupului GFG Alliance. În acest context, la finalul lunii februarie 2021, o delegație a GFG Alliance, delegație condusă de Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal, a venit la București și a avut o serie de întâlniri cu responsabili din Ministerul Finanțelor Publice și cu responsabili ai băncilor care vor să intre în sindicatul bancar organizat pentru obținerea unui împrumut de peste 250 de milioane de euro de la Eximbank. 

Surse apropiate acestor negocieri susțin că patronii de la Galați îl consideră pe noul ministru de Finanțe ca fiind slab pregătit. Totuși, în discuțiile cu acesta, proprietarul Liberty Galați a reluat intențiile sale de a face investiții la Galați, pentru a face mai convingătoare cererea lui de a obține împrumutul de peste 250 de milioane euro. Cu acești bani se promite că se vor face investiții pentru reducerea nivelului emisiilor de carbon în procesul de elaborare a oțelului, se vor dezvolta noi linii de laminare și se vor dezvolta unele soluții de protecția mediului.

În realitate, omul de afaceri străin este constrâns să acceseze fonduri garantate și asigurate de statul român prin intermediul Eximbank, întrucât principalul său creditor și, implicit, al Liberty Galați, GREENSILL Capital, se confruntă cu o lipsă majoră de lichidități, conform ziarului Financial Times, ca urmare a pierderii unei finanțări de peste zece miliarde de euro din partea Credit Suisse – entitate care s-a retras din procesul de susținere financiară.

Conform Financial Times, GREENSILL Capital negociază cu fondul de investiții american APOLLO GLOBAL MANAGEMENT pentru tranzacționarea unor companii deținute direct sau prin intermediul gajurilor instituite (cum este și cazul Liberty Galați).

Patronul străin a încercat să convingă guvernanții și bancherii din România de bunele sale intenții investiționale. În paralel însă, au apărut probleme și cu firma de avocatură care îl reprezenta în România și, se pare, în perioada următoare, proprietarul concernului ar urma să renunțe la reprezentarea societății de avocatura condusă de Radu Ionescu.

Recent, a intervenit o cerere fermă a lui Lex Greensill de a-i fi returnate cât mai rapid împrumuturile furnizate lui Gupta la momentul preluării Liberty Galați. Începând cu luna noiembrie 2020 ar fi fost transferate aproximativ 125 de milioane euro lunar, bani proveniți din vânzările de produse siderurgice, către conturile GREENSILL Capital – transformând în acest fel capitalul de lucru al producătorului gălățean în sursă de finanțare a GREENSILL Capital.

În plus, ca urmare a divergențelor dintre Gupta și Lex Greensill, GREESILL Capital refuză să mai finanțeze achizițiile de materii prime prin intermediul factoringului invers iar Liberty Galați a ajuns să înregistreze în prezent datorii mari către furnizorii de materii prime și de servicii.

Patronul Gupta intenționa să se constituie ca parte civilă împotriva fostului director general Bogdan Grecu (în ancheta privind realizarea unei sponsorizări din partea combinatului siderurgic gălățean către fostul ministru al Mediului Costel Alexe) pentru delapidarea cu 22 de tone de tablă.

Prin aceste externalizări de fonduri apare riscul unui blocaj financiar major la Liberty Galați (prin lichidarea conturilor și prin neplata furnizorilor), pentru ca ulterior să se forțeze mâna autorităților române să acorde creditul solicitat pentru asigurarea capitalului de lucru destinat, aparent, funcționării combinatului gălățean.

În situația prezentată, sponsorizarea suspectă oferită fostului ministru Costel Alexe cade în plan secund, Gupta urmând să ia în calcul o eventuală investigație a DIICOT pentru manevrele financiare prin care se evalizează capitalul unui operator strategic din economia românească și chiar europeană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă