Administraţia Volkswagen pregăteşte listarea diviziei de camioane

Consiliul de Administraţie al grupului german Volkswagen AG analizează posibilitatea listării diviziei de camioane grele şi autobuze, Traton, transmite Bloomberg.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2018 - 10:03

Oferta Publică Iniţială (IPO) pentru brandurile de camioane MAN şi Scania ar ajuta VW să obţină fonduri suplimentare pentru a concura mai bine cu liderii pieţei, Daimler AG and Volvo AB, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conducerea VW va discuta săptămâna viitoare posibilitatea listării diviziei de camioane grele, eveniment care ar putea avea loc la începutul anului viitor, în funcţie de condiţiile de pe pieţe, adaugă sursele. Acestea apreciază că băncile care se vor ocupa de IPO sunt: Goldman Sachs Group Inc şi Bank of America Corp.

Andreas Renschler, şeful diviziei de camioane a Volkswagen, declara recent că vrea să ducă unitatea la "următorul nivel", printr-o listare la bursă sau prin emiterea de obligaţiuni.

"Schimbarea statutului legal al diviziei în SE (o companie publică înregistrată în conformitate cu legislaţia UE) ne va ajuta să evităm risipa de timp odată ce avem decizia acţionarilor", a explicat Renschler.

Listarea diviziei de camioane a Volkswagen ar fi următoarea tranzacţie majoră din Germania de când Siemens Healthineers AG a obţinut recent 4,2 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) într-o importantă Ofertă Publică Iniţială.

Traton nu a reuşit să-şi scadă costurile, iar Renschler a încercat să rezolve problema adâncind cooperarea internă şi accelerând eforturile de extindere a prezenţei diviziei pe plan global.

Divizia, care are 81.000 de angajaţi în 17 ţări, a vândut anul trecut 205.000 de vehicule comerciale, în creştere cu 11,6% faţă de 2016, în timp ce veniturile au urcat cu 12%, la 23,9 miliarde de euro.

Conducerea landului Saxonia Inferioară, al doilea mare acţionar al VW, şi-a exprimat sprijinul pentru listare, iar ministrul local al Economiei, Bernd Althusmann, care reprezintă landul în Consiliul de Supervizare al VW, a afirmat că este "încrezător că IPO va fi un succes".

Publicaţia germană Der Spiegel anunţa recent că Volkswagen vrea să obţină până la şapte miliarde de euro din listarea diviziei de camioane. Grupul german intenţionează să vândă până la 25% din afacere în cadrul listării şi să păstreze o participaţie majoritară, susţine Der Spiegel.

Comentarii