15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieActualizare de Guvern: Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă în învăţământ

Actualizare de Guvern: Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă în învăţământ

”Guvernul a actualizat regimul de acordare a sporurilor pentru condiţii de muncă în învăţământ. Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal didactic din învăţământ, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora, a fost adoptat astăzi printr-o Hotărâre de Guvern. Cuantumul sporului pentru condiţii de muncă se stabileşte prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază, cu valori cuprinse între 5 şi 15% din salariul de bază, în funcţie de criteriile specifice pentru fiecare categorie în parte şi corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste locuri de muncă, cu respectarea prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Potrivit sursei citate, sporurile pentru condiţii de muncă se acordă pe baza buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens, pentru timpul efectiv lucrat în locurile de muncă respective, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

”La stabilirea concretă a sporului pentru condiţii de muncă trebuie avute în vedere o serie de condiţii, printre care existenţa concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului. De asemenea, vor fi luate în calcul condiţiile de muncă ce implică un efort fizic mare în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii, praf, radiaţii, vapori, aburi, condiţiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum şi structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul mai informează că nominalizarea personalului care beneficiază de acest spor, fără depăşirea procentului prevăzut în prezentul regulament, este făcută de conducătorul ierarhic şi se aprobă de consiliul de administraţie, cu consultarea organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ sau a reprezentaţiilor salariaţilor la nivel de unitate/instituţie acolo unde nu există sindicate, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

”Unităţile şi instituţiile din sistemul de învăţământ sunt obligate să adopte măsuri tehnice şi organizatorice care să conducă la desfăşurarea activităţilor în condiţii de muncă optime, în termen de cel mult 6 luni de la constatarea prin buletine de determinare a condiţiilor de muncă. De asemenea, unităţile/instituţiile din sistemul de învăţământ trebuie să efectueze periodic măsurători la locurile de muncă în timpul desfăşurării activităţilor (aceste perioade nu pot fi mai mari de şase luni). În acelaşi timp, personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare este supus examinărilor medicale periodice, prin serviciile de medicina muncii, conform legislaţiei în vigoare. Acordarea sporului pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă se face cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă