11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieActorii din Energie ar putea intra în viitor în faliment

Actorii din Energie ar putea intra în viitor în faliment

Întrebarea care se pune, observă Economica.net, este: pentru care tip de consumatori casnici va reglementa ANRE preţurile? În ordonanţa de urgenţă amintită scrie doar că, „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE“.

În prezent, piaţa fiind liberă, există două categorii de consumatori casnici: şapte milioane au rămas pe vechile contracte reglementate cu cei patru furnizori de ultimă instanţă – Enel, Electrica, CEZ şi E.On, iar alţii, aproape două milioane, au schimbat contractele şi/sau furnizorii şi au trecut pe piaţa concurenţială.

Nu se ştie acum care dintre aceşti clienţi/consumatori finali vor avea preţuri reglementate de stat şi care nu. Toţi? O parte? Părerile sunt împărţite. „Cred că preţurile reglementate se vor aplica pentru clienţii care au acum serviciul universal, pentru că ar fi şi mai simplu de reglementat, dar nu sunt sigur până nu vedem ce va spune ANRE. Este o problemă“, a declarat Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

Scenarii posibile. Factorul CEO

UPDATE: Ministerul Energiei a anunţat joi seară că, începând cu ora 20.00, a fost reluată activitatea în toate carierele Complexului Energetic Oltenia (CEO), a anunţat Mediafax. Problemele de fond rămân.

Ionuţ Purica, expert în Energie, consideră că, din contră, „dacă OUG 114, din 29 decembrie anul trecut, stipulează despre consumatorii casnici, se referă la aceştia, indiferent de tipul de contract pe care îl au cu furnizorii de electricitate. În mod normal, ar trebui să fie toţi consumatorii casnici“.

Dar tot ce se poate face în prezent este să se construiască scenarii, pentru a se întrevedea ce se va întâmpla în continuare. „Un scenariu este că se suspendă contractele consumatorilor casnici cu furnizorii, pe piaţa liberă, pentru că altfel se poate face o discriminare“, a declarat Purica României libere.

„Ca să fim politicoşi, apare un moment de volatilitate. Un furnizor poate să ia de la un producător şi să vândă la alt furnizor. Sunt traderi care comercializează energia. Dacă s-a plafonat preţul, se suportă nişte pierderi sau se diminuează profitul.“

Ionuţ Purica, expert în Energie

„Alt scenariu este cel pe care îl spune dl. Lungu“, adaugă expertul, detaliind că „îi laşi pe cei cu preţuri reglementate şi le plafonezi preţurile, iar cei care au acum contracte negociate au opţiunea, pe piaţa liberă, să treacă înapoi la preţuri reglementate (n.r.: cum erau înainte)“.

„Mai departe“, spune Ionuţ Purica, „auzisem că nu la consumatori se face plafonarea, ci la producători“. Lucrurile sunt legate, dacă ne referim acum la producători, şi de cazul punctual al grevei de la Complexul Energetic Oltenia, unde, aşa cum spune RFI România, negocierile au intrat în impas.
Greva declanșată la Complexul Energetic Oltenia s-a extins la toate minele, pe fundalul nemulțumirilor generate de nivelul salariilor și de condițiile de lucru. Toți minerii din Gorj au întrerupt luni dimineaţă lucrul și amenințau că nu își vor relua activitatea până când nu se va implica direct ministrul Energiei.

Salariații cereau majorări ale lefurilor cu până la 45%. Au avut loc între timp discuții la Ministerul Energiei, iar conducerea companiei a înaintat o primă ofertă, cu mult sub cea solicitată de angajați, după cum a confirmat Sorin Boza, managerul complexului.

CE Oltenia, pe de altă parte, a anunţat că mai are cărbune pentru o săptămână. „Dacă este plafonat preţul la producători, CE Oltenia are contracte cu furnizorii şi trebuie să le dea energie. Dacă nu o produce, atunci o importă, cumpărând-o de pe piaţă“, explică Purica.

Scade sau dispare marja de profit

„Preţul fix plafonat la CE Oltenia face în aşa fel încât banii plătiţi pe import se alimentează din investiţiile complexului“, atrage atenţia expertul în Energie. Apoi, începe să caute în alte părţi şi nu găseşte: din salarii nu se pot folosi banii pentru cumpărarea de energie de pe relaţia externă, pentru că acestea mai şi trebuie acum probabil crescute pentru salariaţii aflaţi în grevă, aşa cum cer aceştia.

Pe de altă parte, dacă preţul este plafonat la consumatori, bineînţeles, creşterea de preţ de la importuri se va împarte între CE Oltenia şi furnizorii de energie electrică, care dau curent electric consumatorilor finali.

Dar Complexul Energetic Oltenia nu va fi obligat să facă concedieri? „Deocamdată, ei sunt cu toţi minerii în grevă“, a spus, prudent, României libere Ionuţ Purica. La producători şi la furnizori, care va fi efectul? „În primul rând, va scădea marja de profit de pe piaţă. S-ar putea să ajungă pe negativ“, previzionează Purica.

Dar nu există posibilitatea ca, într-un anumit moment, să apară inclusiv falimente? Nu, crede expertul, pentru că „falimentele nu apar imediat. CE Oltenia este proprietate de stat. Furnizorii ar putea să spună că nu cumpără energie, dar dacă nu cumpără ce dă mai departe la consumatori? Iarăşi este o problemă!“.

Ce se întâmplă într-un astfel de moment? „Ca să fim politicoşi, apare un moment de volatilitate. Un furnizor poate să ia de la un producător şi să vândă la alt furnizor. Sunt traderi care comercializează energia. Dacă s-a plafonat preţul, se suportă nişte pierderi sau se diminuează profitul“, atrage atenţia Ionuţ Purica.

Dar ce se va întâmpla pe Piaţa Zilei Următoare (PZU). „Devine mai volatilă dacă apar importuri. Orele trecute, de exemplu, bătea vântul şi crescuse ponderea energiei eoliene. Şi aceasta contribuie la volatilitatea crescută“, explică Purica.

Ce se întâmplă în situaţia în care, de pe relaţia de importuri, preţurile sunt mai mari şi nu mai este loc pentru o marjă de profit pozitivă? Răspunsul specialistului:

„Nu se mai importă. Nu mai avem energie. Începem să mai tăiem din consum, din industrie, pe unde se poate tăia, ca să asigurăm energia electrică pentru consumatorii casnici“.

„Mai există şi o soluţie biologică: te încălzeşti mâncând mai multe ouă (la care a scăzut preţul), ca să ai mai multe calorii, ca să te încălzeşti“, a concluzionat ironic Ionuţ Purica, expert în Energie, pentru România liberă.

Cele mai citite

Zelenski mulțumește SUA pentru ajutorul de 89 de miliarde de euro

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și alți lideri europeni au mulțumit SUA pentru adoptarea unui proiect de lege de ajutor vital de 89 de miliarde...

VIDEO. Trupa Spice Girls, prezentă la petrecerea dată de Victoria Beckham. Soția fotbalistului a împlinit 50 de ani

La petrecerea aniversară de 50 de ani a Victoriei Beckham, membrele trupei Spice Girls s-au reunit, reînviind amintirile erei lor glorioase din anii '90....

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă