Activitatea de fuziuni şi achiziţii a încetinit în al treilea trimestru

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers & acquisitions – M&A) a încetinit în al treilea trimestru al acestui an, dar a rămas la un nivel semnificativ, fiind anunţate 29 de tranzacţii, cu una mai mult faţă de perioada similară din 2018, potrivit unei analize Deloitte.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2019 - 11:36

Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a M&A, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 650-850 milioane de euro (1,4 - 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru din 2018), în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 343 de milioane de euro (814 milioane de euro în perioada similară din 2018).

”În al treilea trimestru al acestui an, activitatea de M&A a fost semnificativă, după un trimestru atipic, în care accelerase puternic. Pentru restul anului, anticipăm că piaţa va rămâne activă, un număr semnificativ de proiecte de M&A fiind în derulare în diverse industrii”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Doar o singură tranzacţie de peste 100 de milioane de euro a fost anunţată în această perioadă. Spre comparaţie, în al doilea trimestru au fost anunţate patru tranzacţii cu valoare declarată sau estimată peste acest prag, inclusiv o mega tranzacţie (de peste 500 de milioane de euro), în timp ce în al treilea trimestru din 2018, numărul tranzacţiilor mai mari de 100 de milioane de euro a fost de şase, potrivit Deloitte. Din totalul tranzacţiilor contabilizate, numai şapte au avut valoare comunicată.

Notabilă, în acest trimestru, este activitatea intensă a fondurilor de investiţii pe partea de cumpărare. Astfel, Innova a fost implicat în două tranzacţii (OptiBlu şi Optiplaza), Abris a preluat Global Technical Group, Highlander a achiziţionat Ares, CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet şi active ale Agrozootehnica Pietroiu SA, iar Morphosis a achiziţionat DocProcess. De asemenea, Greenbridge a intrat pe piaţa locală prin preluarea Casa Rusu. 

”Semnalăm un apetit crescut pentru achiziţii din partea fondurilor de private equity active local, în special în domenii precum retail specializat, servicii medicale sau producţie, precum şi o scădere considerabilă a numărului de tranzacţii care au valoare comunicată. Spre exemplu, în primele nouă luni ale acestui an, doar 19 tranzacţii au avut valoare comunicată, faţă de 28 în perioada similară a anului trecut şi 44 în aceeaşi perioadă din 2017”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Printre cele mai mari tranzacţii din al treilea trimestru al anului 2019 a fost preluarea de către Ingka Group (care deţine magazinele IKEA) a unui pachet de 80% în şapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare 136 de milioane de euro). Totodată, în top intră şi achiziţia clădirii de birouri America House din Piaţa Victoriei de către Morgan Stanley Real Estate Investing în parteneriat cu David Hay. În cadrul aceleiaşi tranzacţii, grupul Indotek a achiziţionat Promenada Mall din Târgu-Mureş (valoare necomunicată).

O altă tranzacţie importantă este achiziţia de către Holcim România a întregului pachet de acţiuni ale Somaco Grup Prefabricate, de la Oresa (valoare necomunicată). Importantă a fost şi achiziţia de către Gardenica Limited (parte din Grupul China CEE) a companiilor Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet şi, indirect, a unor active ale Agrozootehnica Pietroiu SA (valoare necomunicată), dar şi preluarea de către Greenbridge a unui pachet de 75% din acţiunile grupului de companii Rus Savitar – Casa Rusu (valoare necomunicată).

Comentarii