21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieActivele poluante Semifabricate Brașov, scoase la vânzare fără notificarea pericolelor de mediu

Activele poluante Semifabricate Brașov, scoase la vânzare fără notificarea pericolelor de mediu

Activele fostei întreprinderi Semifabricate SA Brașov, câte au mai rămas, se dovedesc a nu fi atractive pentru potențialii investitori. La nici o licitație organizată de lichidatorul Info-DIP Insolvency SPRL începând din ianuarie până în prezent nu s-a reușit vânzarea fostelor hale ale SC Semifabricate SA. Asta și pentru că situația activelor nu este chiar atât de clară și ofertantă pe cât este prezentată. Mai grav, unele probleme, cum ar fi obligațiile de mediu, chiar sunt ascunse potențialilor cumpărători. Cel mai important, probabil este ca lichidatorul să își încaseze comisionul de 8% din valoarea tuturor activelor vândute.

Având ca obiecte de activitatea turnarea fontei, a oțelului și fabricarea produselor metalice prin deformare plastică, SC Prefabricate SA a fost înscrisă în trecut pe lista principalilor poluatori din Brașov. Cât timp a funcționat, fabrica notifica periodic autoritățile de mediu cu privire la emiterea de pulberi în suspensie, despre procesele de eliminare a deșeurilor de azbest, a celor cu conținut de PCB (bifenili policlorurati) și a uleiurilor și lichidelor hidraulice extrem de nocive. Stoparea producției nu a însemnat, automat, că au dispărut și sursele de poluare din incinta SC Semifabricate SA.

Dimpotrivă, mai grav, în starea de lichidare nimeni nu s-a mai arătat preocupat de respectarea legislației de mediu. Iar acum toate halele și cuptoarele placate cu azbest sunt vândute ca o simplă tranzacție imobiliară. La fel și utilajele și echipamentele pline de substanțe poluante. Deși lichidatorul ar fi trebuit să se preocupe și de aceste aspecte de mediu, până acum nu a făcut-o. Ba, mai rău, nici măcar nu a anunțat potențialii cumpărători, prin caietele de sarcini, despre problemele de mediu ce grevează activele scoase la vânzare și costurile enorme necesare îndepărtării substanțelor toxice. Și ar fi avut toate motivele să o facă, căci autorizația integrată de mediu a expirat de anul trecut.

O altă problemă, conform unor surse din cadrul autorităților de mediu, o va reprezenta și vânzarea echipamentelor. Cel mai probabil vechile forje, cuptoarele pline cu azbest și celelalte instalații vor ajunge pe mâinile comercianților de fier vechi de prin Strehaia sau Toflea, iar aceștia le vor dezmembra sau vinde mai departe fără a lua nici cele mai mici măsuri pentru protecția mediului.

Accesul la halele de producție este condiționat de Ioan Neculaie

În afara problemelor de mediu ascunse potențialilor cumpărători, activele fostei întreprinderi Semifabricate SA Brașov s-au dovedit până acum greu de vândut deoarece sunt scoase la licitație construcțiile și doar terenul aferent acestora, fără nici un drum de acces. Iar de aici situația se complică, deoarece Semifabricate SA este în incinta fostei platforme Roman SA Brașov controlată de omul de afaceri Ioan Neculaie. Cum în trecut au existat mai multe conflicte între conducerile celor două societăți, accesul la fostele spații de producție ale Semifabricate SA Brașov este condiționat în mare parte de cei de la Roman SA. Până și utilitățile sunt contractate tot de la Roman SA, societate ce la rândul ei este în insolvență. O altă sursă a conflictului dintre cele două societăți este și o datorie de circa 3 milioane de lei pe care Roman SA o are de achitat către Semifabricate SA.

Actualul lichidator al SCSemifabricate SA, Info Dip Insolvency SPRL, a deținut înainte calitatea de administrator judiciar, dar timp de 5 ani nu a reușit să salveze Prefabricate SA. Odatăcu intrarea în lichidare, societatea de reorganizare și lichidare judiciară a solicitat și primit dreptul de a opri un comision de 8% din valoarea tuturor bunurilor vândute. Reprezentanții lichidatorului au amânat oferirea unui punct de vedere.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă