19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieACEA: Piaţa auto din România a explodat în luna august

ACEA: Piaţa auto din România a explodat în luna august

Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 112,9% în august, fiind înmatriculate 25.546 de autoturisme, faţă de 12.001 vehicule în perioada similară din 2017. Creşteri semnificative s-au înregistrat luna trecută şi în Polonia (64,3%) şi Lituania (58,5%).

În mod obişnuit, august este luna cu cele mai scăzute vânzări pe parcursul unui an, dar piaţa auto europeană a raportat un avans semnificativ, de 31,2%, la 1,13 milioane de vehicule. Cea mai probabilă explicaţie pentru această creştere excepţională o reprezintă introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP), care se aplică tuturor maşinilor înmatriculate de la 1 septembrie. Prin urmare, unii producători auto au oferit clienţilor vehicule la preţuri atractive înaintea datei de 1 septembrie. Ca rezultat, în multe state europene au fost înregistrate creşteri de peste 10% ale vânzărilor, se arată în comunicatul ACEA.

Toţi producătorii trebuie să îşi testeze vehiculele utilizând WLTP, înainte ca acestea să fie puse în vânzare. Însă, noua procedură armonizată la nivel mondial de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), bazată pe date obţinute în condiţii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, întârziind certificarea oficială şi vânzările.

În rândul primelor cinci pieţe europene, livrările au scăzut luna trecută în Germania şi Italia – cu 5,8% şi, respectiv, 2,8%, în timp ce Spania (7,2%), Marea Britanie (3,4%) şi Franţa (0,1%) au raportat creşteri, arată datele ACEA.

Toate marile pieţe auto europene au contribuit pozitiv la creşterea generală din august, în special Spania (48,7%), Franţa (40%), Germania (24,7%), Marea Britanie (23,1%) şi Italia (9,5%), arată datele ACEA.

În primele opt luni din 2017, vânzările auto în Uniunea Europeană au crescut cu 6,2%, la 10,86 milioane de autoturisme, faţă de perioada similară din 2017, când s-au livrat 10,23 milioane de vehicule. Cel mai semnificativ avans în perioada ianuarie – august 2018 s-a înregistrat în România (47,5%) şi Lituania (32,2%). În România, au fost înmatriculate 100.824 de autoturisme, faţă de perioada similară din 2017, când s-au livrat 68.344 de vehicule.

Aproape toate marile pieţe au contribuit pozitiv la creşterea generală din perioada ianuarie – august 2018, în special Spania (14,6%), Franţa (8,9%) şi Germania (6,4%), exceptând Marea Britanie şi Italia, unde s-a înregistrat un declin de 4,2% şi, respectiv, 0,1%.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă