12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieAbuzurile supermarketurilor faţă de fermieri vor fi stopate

Abuzurile supermarketurilor faţă de fermieri vor fi stopate

Perioada în care supermarketurile „au făcut legea” în faţa agricultorilor şi a consumatorilor din întreaga Europă, inclusiv din România, se apropie de sfârşit. În pofida lobby-ului agresiv pe care retailerii îl fac la Bruxelles, oficialii europeni sunt decişi să pună capăt abuzurilor comise de aceştia asupra fermierilor, în primul rând, dar şi asupra pieţei de desfacere cu amănuntul, în general.

Joi, 25 octombrie, printr-un vot istoric, Parlamentul European l-a mandatat pe italianul Paolo De Castro, europarlamentar socialist şi raportor pentru practici comerciale neloiale, să înceapă imediat negocieri trilaterale cu Consiliul European şi Comisia Europeană (CE) pentru adoptarea Directivei privind practicile comerciale neloiale, notează Euractiv. com.

Astfel, în ciuda presiunii uriaşe făcute de comercianţii cu amănuntul, plenul PE a aprobat raportul lui De Castro cu 428 voturi pentru şi 170 împotrivă. „Sunt fericit că, în ciuda tuturor presiunilor din ultimele săptămâni făcute de lobby-ul supermarketurilor pentru «uciderea» noii legislaţii, Parlamentul ne-a dat undă verde în vederea adoptării noilor reguli de care fermierii noştri au nevoie disperată şi care vor reduce practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente”, a declarat Paolo De Castro, după votul de joi. El a adăugat că discuţiile trilaterale trebuie să înceapă de urgenţă, astfel încât să fie finalizate până la Crăciun. De Castro a declarat şi în urmă cu mai multe săptămâni că lucrurile trebuie tranşate până când România va prelua preşedinţia rotativă a UE.

„O asemenea majoritate oferă o legitimitate puternică negociatorilor din Parlamentul European pentru a îmbunătăţi propunerea iniţială a Comisiei. Trebuie să reechilibrăm puterea în lanţul de aprovizionare cu alimente”, au afirmat reprezentanţii grupului Farm Europe.

Marile reţele de retail din UE au încercat fără succes să blocheze votul de joi cu ajutorul unui număr de parlamentari pe care i-a contactat, dar şi al unor ONG-uri. 

 

Propunerea de directivă, apărută în aprilie 2017 

Comisia Europeană a prezentat propunerile directivei privind eliminarea practicilor comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente în luna aprilie a anului trecut. Prin aceste propuneri, CE urmăreşte să remedieze dezechilibrele din lanţul de aprovizionare cu alimente, create de marii operatori împotriva partenerilor comerciali cu putere de negociere slabă, cum ar fi agricultorii individuali.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut la nivel european printre fermieri, consumatori, oameni de afaceri sau membri ai unor organizaţii din domeniu, dar şi din guverne, peste 90% dintre participanţi au fost total sau parţial total de acord cu existenţa practicilor comerciale neloiale. Printre acestea se numără plata după mai mult de 30 de zile sau schimbări unilaterale sau retroactive ale contractelor. Totodată, retailerii abuzează de poziţia lor anulând comenzi de produse perisabile în ultimul moment sau solicitând plăţi suplimentare sau în avans pentru a afişa produse la raft în mod preferenţial. Concluzia studiului a fost aceea că fermierii sunt cei mai afectaţi de aceste practici comerciale incorecte.

   

Revoltător: Fermierii primesc mai puţin de un sfert din valoarea produselor 

Fermierii europeni primesc, în medie, 21% din valoarea produselor agricole pe care le vând, în timp ce 28% revine prelucrătorilor şi circa 51% comercianţilor cu amănuntul.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă