8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieA murit Lee Iacocca, creatorul modelului Ford Mustang şi salvatorul Chrysler

A murit Lee Iacocca, creatorul modelului Ford Mustang şi salvatorul Chrysler

Iacocca a murit la domiciliul său din Los Angeles din cauza complicaţiilor la boala Parkinson, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei.

 

Rol istoric

Într-o declaraţie, compania s-a declarat întristată de vestea morţii fostului CEO. “A jucat un rol istoric conducând Chrysler prin criză şi transformând-o într-o forţă competitivă adevărată. A fost unul dintre marii lideri ai companiei şi ai industriei auto”, spune un comunicat al Fiat Chrysler Automobiles.

Născut la părinţii imigranţi italieni în Allentown, Pennsylvania în 1924, Lee Iacocca şi-a început cariera ca inginer la Ford Motor Company în 1946, trecând ulterior la vânzări.

Înzestrat cu fler pentru marketing, prima sa campanie, de la mijlocul anilor ’50, a atras atenţia directorilor companiei. La scurt timp după aceea, a fost mutat la sediul său din Dearborn, Michigan.

 

Ford Mustang 1964, vânzări record

În 1964, a proiectat şi lansat Ford Mustang, cu vânzări de 419.000 de unităţi în primul an şi care a devenit unul dintre cele mai cunoscute modele auto americane.

Cu toate acestea, Lee Iacocca a fost concediat de companie în 1978, după ce a fost acuzat că a complotat pentru a-l împiedica pe Henry Ford II să-şi preia funcţia de preşedinte al companiei.

Un an mai târziu, Iacocca a preluat Chrysler, unde, pentru un salariu de 1 dolar pe an, a condus un proces de restructurare care a inclus un ajutor guvernamental de 1,5 miliarde de dolari (returnat până în 1983.

În 1992 Iacocca a părăsit compania, spune Mediafax.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă