4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomie99% din taxele vamale UE-Vietnam vor fi eliminate

99% din taxele vamale UE-Vietnam vor fi eliminate

Cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Vietamul, va beneficia de două acorduri comerciale moderne cu UE. Acordurile comerciale dintre UE și Vietnam reprezintă două dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de Uniune cu un stat în curs de dezvoltare.

Astăzi, 25 iunie, Consiliul UE a decis semnare a două acorduri între UE și Vietnam: Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA). Ambele Acorduri vor fi semnate pe 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț, și de Ștefan-Radu Oprea, președintele Consiliului Afaceri Externe – Comerț.

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce foarte mult barierele netarifare existente între cele două părți și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam. Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% imediat după intrarea în vigoare a acordurilor, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Sunt acorduri create pe principii moderne, care conțin prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Valoarea schimburilor comerciale este de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii. Un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această țară. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în Vietnam mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Președinția României a depus eforturi consistente, astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă