10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomie80% din producţia de energie electrică este realizată în sudul ţării

80% din producţia de energie electrică este realizată în sudul ţării

Sunt spusele secretarului de stat din Ministerul Economiei, Bogdan Constantin Andronic. Acesta apreciază că inelul de 400 de kV va îmbunătăţi conexiunea cu Europa, pe vestul şi sud-vestul ţării.

”Obiectivul de investiţii aduce o contribuţie semnificativă la creşterea performanţelor reţelei, dar şi la creşterea capacităţii de racordare la reţea, pentru noi consumatori de energie care doresc să-şi dezvolte activităţile în vest şi sud-vest şi pentru racordarea de surse de producere a energiei, în special a celor regenerabile”, a declarat Andronic.

Axul Banat înseamnă, pe de o parte, creşterea siguranţei în alimentare, iar pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile.

Realizarea obiectivului, corelată cu retehnologizarea Staţiei de Transformare Reşiţa şi interconexiunea cu Serbia, prin Linia Electricã Aeriană de 400 kV Reşiţa – Pancevo, va duce la creşterea semnificativă, de până la 500 MW, atât a capacităţii de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât şi a capacităţii de transport transfrontalier, arată Transelectrica.

Capacităţile vor creşte până la 1.000 MW la finalizarea întregului Ax Banat Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad. Dar există o disproporţie: peste 80% din producţie este realizată în sud şi numai 20% în nord. Inelul de 400 de kV va îmbunătăţi conexiunea pe partea de vest şi sud-vest, cu Europa.

Inelul acesta înseamnă, pe de o parte, creşterea siguranţei în alimentare, iar pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile. El contribuie la integrarea pieţei de energie electrică autohtonă în piaţa europeană, a mai afirmat Andronic.

 

Sustenabilitatea – cuvântul-cheie

Obiectivul de investiţii Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa e un alt proiect, de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcţie nouă, cu 259 de stâlpi (Porţile de Fier – Anina), şi modernizarea unei linii existente, de 142 de stâlpi (Anina – Reşiţa). Lungimea totală a liniei va fi de 117 km.

Proiectul se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilităţii şi continuãrii investiţiilor în Economie”, a declarat Claudia-Gina Anastase, preşedintele directoratului Transelectrica.

Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă