15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomie2017 – Un an puternic pentru Wienerberger

2017 – Un an puternic pentru Wienerberger

Între rezultatele pozitive se numără: performanță operațională foarte bună: creștere de 3% a EBITDA, ajungând până la 415.0 milioane Euro (în 2016: 404.3 milioane Euro), cel mai mare profit net din ultimii 10 ani: 123.2 milioane Euro (în 2016: 82.0 milioane Euro), o creștere accelerată cu achizițiile din Europa și USA .

Dezvoltare pozitivă pentru acțiunile Wienerberger: randament de 24%  în 2017 pentru acționari și peste 200% în ultimii cinci ani

Dividende în 2017: creștere de 11% până la 0.30 Euro per acțiune plus un dividend special de 0.10 Euro

Ca perspective se evidenţiază concentrare pe creștere organică, excelență operațională și creșterea investițiilor  iar obiectivul pentru 2018: EBITDA între 450 și 470 milioane Euro

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, face un rezumat al rezultatelor dezvoltării din perioada raportată:

 

“2017 a fost un an bun. Am obținut venituri record de peste 3.1 miliarde Euro – cea mai mare valoare din istoria companiei. Dedicarea noastră pentru îmbunătățirea performanței operaționale continuă să producă rezultate, am reușit să creștem EBITDA pentru al cincilea an consecutiv și am ajuns la 415 milioane Euro în 2017. Aceste câștiguri convingătoare au condus la un profit net semnificativ mai mare, acum la nivelul maxim din ultimii 10 ani: 123 milioane Euro.”

În 2017 Wienerberger și-a intensificat ritmul de creștere. Prin preluarea grupului belgian Preflex, compania și-a consolidat prezența într-un segment cu o creștere rapidă și profitabilă. Achizițiile din Germania, Austria și America de Nord au extins acoperirea geografică a activității de cărămidă. O achiziție din România așteaptă aprobarea autorităților locale privind concurența.

 Perspective și strategie

Grupul Wienerberger se așteaptă din nou la o ușoară creștere pe piața europeană a construcțiilor rezidențiale în 2018. În timp ce piața construcțiilor de locuințe din Europa de Est va continua să câștige teren, piața din Europa Occidentală va fi marcată de tendințe contradictorii la nivel regional. Segmentul renovărilor ar trebui să rămână stabil în regiune. Piața infrastructurii din Europa de Est va beneficia de o absorbție sporită a fondurilor europene. Mai mult,  perspectiva macroeconomică optimistă pentru regiune ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra disponibilității beneficiarilor finali de a investi in construcția de locuințe. În Europa de Vest, Wienerberger are încredere că va vedea o dezvoltare sănătoasă în piețele importante. În plus, contracte câștigate pe piața proiectelor internaționale la începutul acestui an vor contribui în mod direct în venituri. Costul materiilor prime pentru granulele de plastic  vor rămâne ridicate și vor înregistra fluctuații. Evoluția previzionată a costurilor va fi reflectată în politica de prețuri a companiei pentru afacerile cu țevi din plastic. Pentru America de Nord, Grupul estimează în continuare o creștere a construcțiilor rezidențiale și o dezvoltare a afacerii cu țevi.

 Poziționare pentru continuarea creșterii

Wienerberger își propune să utilizeze pe deplin potențialul de creștere pe termen lung. Pentru a conduce afacerea spre viitor, managementul companiei urmărește o strategie clară axată pe trei direcții: creștere organică, excelență operațională și proiecte de creștere.

 Creștere organică: baza industrială puternică a Grupului și dezvoltarea continuă a produselor, serviciilor și soluțiilor inovatoare oferă o bază solidă pentru creșterea viitoare.

Excelență operațională: inițiativele menite să sporească eficiența, optimizarea structurilor de cost și îmbunătățirea proceselor operaționale conduc la îmbunătățiri organizaționale. În zonele care nu corespund așteptărilor conducerii, măsuri de sporire a eficienței au fost inițiate deja în al patrulea trimestru al anului 2017. În următoarele 18 luni, compania va intensifica aceste eforturi și va implementa măsuri suplimentare. Costurile implicate vor ajunge la aproximativ 30 de milioane euro. Împreună cu programul deja existent de optimizare a costurilor, managementul se așteaptă să obțină economii totale de 15 milioane euro în cursul acestui an.

Proiecte de creștere: Wienerberger va continua să-și extindă și să-și diversifice platforma prin achiziționarea de companii cu marjă mare de profit, orientate spre creștere. După ce a identificat o varietate de oportunități de dezvoltare atractive, Grupul a alocat în acest scop cel puțin 200 de milioane euro.

În prezent, compania analizează toate domeniile sale de activitate din perspectiva orientării lor strategice. Dacă se identifică active pentru care se poate îmbunătăți valoarea prin eliminare, vor fi inițiate procesele de vânzare aferente. Pe baza estimărilor actuale, Wienerberger poate genera venituri din vânzări în valoare de până la 100 de milioane euro în următoarele 24 de luni.

Heimo Scheuch: “Grupul Wienerberger va continua să crească în 2018. Optimismul nostru se bazează pe strategia noastră și pe implementarea măsurilor planificate. În plus, avem un bilanț puternic care susține atingerea obiectivelor de creștere. Avem un management local cu experiență, determinat să susțină și să implementeze o creștere accelerată. Și mai presus de toate, avem platforme puternice în toate domeniile noastre de activitate – infrastructură, construcții rezidențiale noi, renovări – atât în ​​Europa cât și în America de Nord. În general, se așteaptă, prin urmare, să se genereze un EBITDA consolidat ajustat între 450 și 470 de milioane euro. “

 

 

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă