Text de Denisa Florentina Budeancฤ, CNSAS
Inundaลฃiile din primฤvara-vara anului 1970 sunt incluse astฤzi în categoria celor mai grave calamitฤลฃi naturale care au lovit România în secolul XX. Revฤrsarea principalelor râuri, a afluenลฃilor acestora ลi a Dunฤrii a fost provocatฤ de topirea bruscฤ a zฤpezilor ลi de ploile abundente care au cฤzut în lunile mai-iunie ale acelui an.
Primul val de inundaลฃii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 ลi a afectat 37 din cele 39 de judeลฃe ale ลฃฤrii. Bunฤoarฤ, numai apele Mureลului au atins în aceste zile debitul mediu al Dunฤrii. La scurt timp dupฤ dezastru, presa comunistฤ publica o serie de reportaje despre vizitele Nicolae Ceauลescu în zonele afectate, dar ลi articole mobilizatoare care îndemnau la intensificarea muncii „pentru ca viaลฃa sฤ-ลi reia cursul normal” sau care vorbeau de obligaลฃia fiecฤrui cetฤลฃean de a-ลi aduce aportul la refacerea ลฃฤrii. Exemplul a fost dat chiar de membrii ai Comitetului Executiv al CC al PCR care, în ลedinลฃa din 18 mai 1970, au hotฤrât sฤ ofere salariul pe o lunฤ pentru fondul de ajutorare a judeลฃelor lovite de calamitฤลฃi. De asemenea, în principalul cotidian comunist, „Scânteia”, de marลฃi, 19 mai 1970, s-a publicat un anunลฃ privind contul „CEC – 2000” deschis de Casa de Economii ลi Consemnaลฃiuni în fiecare judeลฃ ลi în municipiul Bucureลti, în care cetฤศenii puteau depune sume de bani în sprijinul celor ce au avut de suferit de pe urma inundaลฃiilor.
În plin efort pentru ลtergerea urmelor dezastrului, între 23-25 mai ลi 12-13 iunie 1970 apele au lovit din nou numeroase zone ale ลฃฤrii. La finele lunii mai, inundaลฃiile au fost provocate de ploile abundente care au cฤzut neîntrerupt timp de 48 de ore, în special în bazinul superior al Târnavelor, pe Oltul superior, în bazinul Bârladului ลi pe râurile din Banat, dar ลi de ninsorile cฤzute în munลฃi, stratul de zฤpadฤ atingând de pildฤ la Vârful Omu o grosime de 110 cm. În schimb, în prima parte a lunii iunie, ploile au fost principala cauzฤ a deluviului, pagube importante fiind produse acum în judeลฃele Satu-Mare, Maramureล, Bihor, Alba, Bistriลฃa-Nฤsฤud, Sฤlaj, Sibiu, Hunedoara, Gorj. (conform articolelelor prezentate în ziarul Scânteia, 25 mai 1970)
Pierderile social-economice provocate de aceste inundaลฃii au fost uriaลe: 256.000 persoane ลi 460.000 de animale evacuate, 83 localitฤลฃi puternic afectate ลi 1528 parลฃial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaลฃa agricolฤ a ลฃฤrii compromisฤ (www.natgeo.ro, accesat la 17 octombrie 2014). În total, pagubele produse au fost evaluate la peste 10 miliarde de lei, spunea, în 1971, generalului Ion Ioniลฃฤ.
Securitatea se pune în miลcare
În vederea sprijinirii sinistraลฃilor ลi a refacerii zonelor afectate au fost antrenate toate instituลฃiile ลi comunitฤลฃile româneลti. Cum era de aลteptat, de la aceastฤ mobilizare generalฤ nu s-a putut sustrage nici mฤcar temuta Securitate. În „Scânteia” din 19 mai 1970 a apฤrut un comunicat semnat de Ion Stฤnescu, preลedintele Consiliului Securitฤลฃii Statului (CSS), în care se menศiona:
În adunฤrile care au avut loc în unitฤลฃile ลi subunitฤลฃile CSS, cadrele ลi-au exprimat în mod unanim hotฤrârea de a contribui material la ajutorarea celor sinistraลฃi. Cadrele de bazฤ ale Consiliului Securitฤลฃii Statului întrunite în ลedinลฃa lฤrgitฤ de consiliu la data de 18 mai 1970 au hotฤrât sฤ punฤ la dispoziลฃie pentru fondul de ajutorare a sinistraลฃilor salariul lor pe o lunฤ. […] Raportฤm conducerii partidului ลi statului cฤ întregul efectiv al Consiliului Securitฤลฃii Statului este ferm hotฤrât sฤ munceascฤ fฤrฤ preget pentru a-ลi îndeplini în cele mai bune condiลฃii sarcinile care îi revin în cadrul eforturilor generale îndreptate spre normalizarea cât mai grabnicฤ a situaลฃiei în judeลฃele sinistrate”.
În acest sens, cea mai importantฤ operaลฃiune declanลatฤ de Securitate a avut ca obiectiv atragerea unor ajutoare cât mai consistente de pe plan extern. Totul a început la 28 mai 1970, când a fost redactatฤ o Notฤ cu propuneri de iniลฃiere a unor mฤsuri de sprijinire a acลฃiunilor întreprinse pe plan extern în vederea obลฃinerii unor ajutoare materiale pentru sinistraลฃii din ลฃara noastrฤ, documentul fiind semnat de colonelul Mihail Bozianu, ลeful Serviciului „D”. Aceastฤ notฤ a fost trimisฤ cฤtre toate departamentele Securitฤศii, cu obligaลฃia de a raporta Serviciului „D” din Bucureลti, care coordona întreaga acศiune.
Raลฃiunile care au determinat plasarea operaลฃiunii în grija Serviciului „D” nu sunt, încฤ, pe deplin elucidate, având în vedere faptul cฤ în Regulamentul de organizare ลi funcลฃionare a CSS din 1967 se arฤta cฤ Serviciul „D” se ocupa cu dezinformarea serviciilor de spionaj din exterior. Probabil s-a urmฤrit ลi o exagerare a pagubelor produse de inundaลฃii, în scopul obลฃinerii unor profituri cât mai substanลฃiale, iar aceasta era singura unitate a Securitฤลฃii specializatฤ în activitatea de propagandฤ ลi contrapropagandฤ pe care o presupunea acลฃiunea preconizatฤ.
În esenลฃฤ, documentul „Serviciului D” din 28 mai 1970 solicita antrenarea tuturor surselor organelor centrale ลi judeลฃene de Securitate în vederea obลฃinerii de ajutoare financiare ลi materiale din strฤinฤtate. Sursele urmau a fi instruite sฤ discute direct cu rudele, prietenii sau cu cetฤลฃenii strฤini pe care îi cunoลteau ori sฤ le trimitฤ scrisori în cuprinsul cฤrora sฤ le descrie cu lux de amฤnunte dezastrul abฤtut asupra ลฃฤrii (se recomanda chiar utilizarea unor articole pe aceastฤ temฤ, decupate din ziare) cu scopul de a-i determina sฤ facฤ donaลฃii, sฤ popularizeze în strฤinฤtate situaลฃia gravฤ din România ลi sฤ declanลeze acลฃiuni colective de ajutorare a sinistraลฃilor.
Pentru a le da posibilitatea expeditorilor sฤ ofere indicaลฃii precise asupra modului de expediere a sumelor de bani, se propunea sฤ se intervinฤ la Banca Românฤ de Comerลฃ Exterior pentru a publica în presa internฤ numฤrul contului în care se puteau efectua din strฤinฤtate depuneri în valutฤ pentru sinistraลฃi. În document se exprima clar preferinลฃa pentru obลฃinerea de ajutoare în valutฤ, însฤ binevenite pฤreau a fi ลi utilajele, echipamentele sau chiar munca gratuitฤ a specialiลtilor strฤini în cadrul întreprinderilor româneลti.
Pentru a lฤrgi cercul persoanelor angrenate în aceastฤ acลฃiune se prevedea, totodatฤ, contactarea ลi prelucrarea în acelaลi spirit a cetฤลฃenilor români cunoscuลฃi cฤ au rude ลi relaลฃii în strฤinฤtate cu o bunฤ situaลฃie materialฤ sau care se bucurau de prestigiu ลi influenลฃฤ în rândul unor cercuri ลi organizaลฃii politico-economice. Discuลฃiile cu aceste persoane urmau a fi purtate de ofiลฃeri de Securitate, care aveau dispoziลฃia de a se prezenta drept reprezentanลฃi ai Crucii Roลii sau ai comandamentelor locale de luptฤ împotriva inundaลฃiilor.
„Întrecere socialistฤ” între diferitele unitฤลฃi centrale ลi judeลฃene ale Securitฤลฃii
Distribuirea acestei note prin Cancelaria Consiliului Securitฤลฃii Statului a generat o adevฤratฤ „întrecere socialistฤ” între unitฤลฃile centrale ลi inspectoratele judeลฃene de Securitate, care s-au grฤbit sฤ o punฤ în aplicare. În urmฤtoarele douฤ luni, fiecare dintre acestea a trimis Serviciului „D” din Bucureลti rapoarte detaliate cu privire la mฤsurile întreprinse ลi rezultatele obลฃinute, din cuprinsul cฤrora constatฤm cu surprindere cฤ nu a fost ocolitฤ nici o posibilitate de obลฃinere a ajutoarelor externe.
La solicitarea ofiลฃerilor de securitate, informatorii apeleazฤ inclusiv la români plecaลฃi ilegal în strฤinฤtate sau la foศti „legionari” pentru obลฃinerea de ajutoare. Astfel, într-o adresฤ trimisฤ la Bucureลti în 4 iulie 1970, Inspectoratul Judeลฃean de Securitate Iaลi raporta cฤ unul dintre informatorii implicaลฃi în acลฃiune „a primit rฤspuns de la Ienciu Doru, director la societatea francezฤ de încฤlzire termicฤ, în care acesta îi relateazฤ cฤ românii din Paris au constituit un comitet de ajutorare a sinistraลฃilor din România. […] Interesant este faptul cฤ la conducerea acestui comitet de ajutorare se aflฤ preotul Boldeanu Vasile, fost comandant legionar, în prezent parohul bisericii ortodoxe române din Paris, ca preลedinte ลi Stoicฤnescu Constantin, de asemenea legionar, fugit din ลฃarฤ, ca secretar. Ambii sunt cunoscuลฃi cu activitate ostilฤ împotriva ลฃฤrii. Din corespondenลฃฤ rezultฤ cฤ aceลtia au contribuit ลi sunt în curs de a strânge ajutoare la douฤ centre organizate în acest scop de românii din Paris.”
La rândul sฤu, Securitatea din Vâlcea informa Serviciul „D” din Bucureลti, la 11 iulie 1970, cฤ prin informatorul „Ciacany” a influenลฃat-o pe „mama fugarului Cabrowski R. originar din Râmnicu Vâlcea, aflat în SUA ca preot ortodox în colonia românฤ din statul Indiana” sฤ-i scrie acestuia ลi sฤ-i solicite sฤ strângฤ fonduri pentru sinistraลฃii din România.
De asemenea, ofiลฃerii Securitฤลฃii din Vâlcea au discutat cu „tatฤl fugarului Untaru Virgil (profesor universitar la Sorbona) sฤ cearฤ fiului sฤu un ajutor material în folosul sinistraลฃilor, el dispunând de posibilitฤลฃi materiale cum ลi de influenลฃฤ în rândul intelectualitฤลฃii franceze, lucru realizat practic, dar nu cunoaลtem deocamdatฤ valoarea ajutorului promis.”
O colaboratoare a Direcลฃiei a II-a, care se afla în relaลฃii amicale cu o ziaristฤ din Elveลฃia, a fost instruitฤ sฤ-i scrie acesteia ลi sฤ-i prezinte ravagiile provocate de inundaลฃii. Dupฤ primirea scrisorii, ziarista elveลฃianฤ a fฤcut trei deplasฤri în zonele calamitate din România ลi a rฤmas profund impresionatฤ de cele vฤzute. Datoritฤ influenลฃei de care se bucura în Elveลฃia (era corespondentฤ la radio-televiziunea elveลฃianฤ ลi activa în cadrul Organizaลฃiei Internaลฃionale pentru Protecลฃia Copilului de pe lângฤ O.N.U.), ea a reuลit sฤ convingฤ autoritฤลฃile sฤ acorde României un sprijin de 500.000 de franci elveลฃieni, iar unele societฤลฃi filantropice sau cetฤลฃeni particulari încฤ 500.000 de franci elveลฃieni.
Ajutoare primite datoritฤ unor organizaลฃii etnice ลi religioase din Occident
Pentru reuลita deplinฤ a acลฃiunii, Securitatea a exploatat ลi sentimentele naลฃionale ale unor germani, evrei ลi maghiari din afara graniลฃelor ลฃฤrii sau afinitฤลฃile dintre membrii diferitelor culte religioase din România ลi cei ai unor culte similare din Occident. De exemplu, într-un document întocmit la 20 iunie 1970 de Securitatea din Sibiu se afirma cฤ: „Sursa «Gorun» plecat în R.F. a Germaniei pentru specializare l-a contactat pe Pildner Udo, vicepreลedinte în comunitatea sฤseascฤ a landului Baden-Würtenberg, sugerându-i necesitatea unei acลฃiuni de strângere de ajutoare. Împreunฤ au întocmit o scrisoare cฤtre guvernul landului, semnatฤ de Pildner Udo, ca din partea comunitฤลฃii sฤseลti. A doua zi, în programul local de televiziune s-a anunลฃat cฤ Landul a adunat un ajutor de 50.000 de mฤrci germane pentru sinistraลฃii din România.”
Unul dintre cele mai spectaculoase rapoarte trimise din provincie „Serviciului D” a fost întocmit la 7 iulie 1970 de Inspectoratul de Securitate Satu Mare (judeลฃ grav afectat de inundaลฃii), care a avut ลi iniลฃiativa de a demara o acลฃiune pe plan local denumitฤ sugestiv „Reconstrucลฃia”. Potrivit documentului amintit, încฤ din primele zile care au urmat inundaลฃiilor, Crucea Roลie din R.F.G. a trimis în ลฃarฤ mai multe instalaลฃii de purificare a apei, montate pe microbuze, din care douฤ au fost repartizate la Satu Mare cu un grup de opt specialiลti. Fiind informatฤ cu privire la randamentul lor ridicat ลi cunoscând faptul cฤ oraลul avea mare nevoie de asemenea instalaลฃii, Securitatea din Satu-Mare a interpus un ofiลฃer conspirat, cunoscฤtor al limbii germane, care în contactele cu ลeful grupului de vest-germani a obลฃinut documentaลฃia tehnicฤ a instalaลฃiei. Documentele respective au fost fotocopiate ลi înaintate dupฤ aceea Direcลฃiei a III-a cu propuneri de valorificare.
Pe de altฤ parte, a fost conceputฤ ลi pusฤ în aplicare o combinaลฃie informativฤ menitฤ sฤ determine Crucea Roลie vest-germanฤ sฤ doneze aceste filtre statului român. În acest scop, a fost ales un informator ce avea legฤturi cu personalitฤลฃi influente din R.F.G., printre care s-au numฤrat Hans Herschaft (om de afaceri cu legฤturi în cercurile guvernamentale) ลi Schmidt ลtefan (profesor ลi conducฤtor al organizaลฃiei „ลvabii Sฤtmฤreni”). În urma instructajului care i s-a fฤcut, informatorul le-a expediat telegrame (conลฃinutul lor a fost conceput de ofiลฃerii Securitฤลฃii) în cuprinsul cฤrora prezenta proporลฃiile calamitฤลฃilor ลi insista asupra faptului cฤ populaลฃia sinistratฤ avea nevoie urgentฤ de ajutoare materiale. Cei doi vest-germani au rฤspuns ulterior, tot prin telegrame, cฤ „îลi însuลesc cererea informatorului ลi au întreprins demersurile necesare”.
În cele din urmฤ, oficialitฤลฃile din R.F.G. au aprobat ca un numฤr de 19 filtre din cele aflate în ลฃarฤ (preลฃul unui aparat era de 25.000 de mฤrci germane) sฤ fie donate în cadrul ajutoarelor date României de statul vest-german.
Sume importante de bani ลi numeroase bunuri materiale au fost donate, de asemenea, de instituลฃii religioase din strฤinฤtate. Într-un raport al Direcลฃiei I din 22 iulie 1970 se preciza cฤ, în cursul lunii iunie, prin intermediul unui membru al Cultului Lutheran, se primise suma de 50.000 de dolari, care fusese predatฤ vicepreลedintelui Comitetului pentru Ajutorarea Sinistraลฃilor, ca ajutor din partea Alianลฃei Mondiale Lutherane, ลi cฤ secretarul general al acestei organizaลฃii, Paul Hansen, mai depusese la Geneva încฤ 7.000 de dolari în contul sinistraลฃilor. O altฤ acลฃiune de influenลฃare reuลitฤ fusese exercitatฤ asupra conducerii europene ลi mondiale a Cultului Adventist, care donase cantitฤลฃi însemnate de alimente, îmbrฤcฤminte, medicamente, maลini-unelte, în vreme ce Organizaลฃia Mondialฤ Baptistฤ promisese cฤ va trimite statului român 1.000.000 de dolari pentru a fi folosiลฃi la reparaลฃii de biserici.
Ajutoare trimise de oameni de afaceri, firme ลi instituลฃii de stat din Occident
Donatori generoลi s-au dovedit a fi ลi oamenii de afaceri strฤini sau firmele occidentale, în special cele care aveau relaลฃii contractuale cu parteneri români. De pildฤ, Securitatea din judeลฃul Neamลฃ raporta cฤ „în cursul tratativelor purtate la UFIC Sฤvineลti cu reprezentanลฃii firmei «Salzgitter» din R.F.G. privind unele lucrฤri de montaj ce vor fi executate de aceastฤ firmฤ la Azot 4, la indicaลฃia organelor noastre s-au purtat discuลฃii ลi referitor la pagubele pricinuite de inundaลฃii. Ca urmare a acestui fapt, firma «Salzgitter» a acordat statului român un ajutor pentru sinistraลฃi în valoare de 25.000 de mฤrci germane”, în vreme ce Securitatea din Vâlcea informa cฤ „prin conducerea Combinatului Chimic Râmnicu Vâlcea s-a discutat cu ลeful grupului de specialiลti trimiลi de firma KHD la Combinatul chimic din localitate, iar acesta luând legฤtura cu firma, s-a dispus trimiterea gratuitฤ a 10 schimbฤtoare de cฤldurฤ în valoare de 550.000 de lei, foarte necesare combinatului”.
Inspectoratul de Securitate al Municipiului Bucureลti anunลฃa ลi el, la 4 iulie 1970, cฤ ลi-a instruit informatorii „sฤ foloseascฤ relaลฃiile pe care le au cu diverse firme strฤine, pentru a obลฃine din partea acestora ajutoare bฤneลti, instalaลฃii ลi asistenลฃฤ tehnicฤ gratuitฤ, pentru refacerea obiectivelor economice avariate”. Drept urmare, datoritฤ „eforturilor” informatorului „Leon” firmele vest-germane „Höchst” ลi „NDE” au donat instalaลฃii, alimente, medicamente ลi bani în valoare totalฤ de 100.000 de mฤrci; informatorul „Decebal” a influenลฃat firma „Hochtief” din R.F.G. sฤ doneze 3.000 de mฤrci iar o persoanฤ de încredere ลi informatorul „Helmut” au obลฃinut din partea altor firme vest-germane, 14.000 respectiv 2.000 de mฤrci.
În privinลฃa donaลฃiilor oferite de guvernele, firmele ลi oamenii de afaceri strฤini se remarcฤ îndeosebi aportul Direcลฃiei a III-a. La 6 iulie 1970, aceasta informa cฤ, în unele cazuri, a reuลit influenลฃarea diplomaลฃilor acreditaลฃi în ลฃara noastrฤ ca „în rapoartele trimise oficialitฤลฃilor ลฃฤrilor de care aparลฃin sฤ facฤ o prezentare cât mai amฤnunลฃitฤ a efectelor acestor calamitฤลฃi, […] din care sฤ rezulte necesitatea acordฤrii unor ajutoare substanลฃiale ลi urgente zonelor sinistrate”.
Asemenea informฤri au trimis reprezentanลฃii diplomatici ai R.F.G., Belgiei, Angliei, SUA, Franลฃei ลi Indiei. De pildฤ, consilierul Paul Duque a fost determinat de informatorii „Haralambie” ลi „Mica” sฤ trimitฤ în Belgia un raport amฤnunลฃit cu o evaluare aproximativฤ a pagubelor provocate de inundaลฃiile din ลฃara noastrฤ, în cadrul cฤruia a propus, la sugestia celor doi informatori, ลi acordarea unui ajutor substanลฃial pentru România. În urma acestor demersuri, guvernul belgian a acordat României un ajutor (alimente, utilaje, asistenลฃฤ tehnicฤ etc.) în valoare de 300.000 de dolari.
Totodatฤ, angajaลฃii ลi informatorii Direcลฃiei a III-a au avut în vedere ลi au reuลit influenลฃarea unor oameni de afaceri ลi reprezentanลฃi ai unor firme strฤine, aflaลฃi în România, pentru a veni în ajutorul celor care au avut de suferit de pe urma inundaลฃiilor. Astfel, informatorul „Virgil” a obลฃinut donarea a 3850 de lire sterline ลi 6.500 de dolari, informatorii „Daniel”, „Mioara” ลi „Daniela” au atras de la o serie de comercianลฃi ลi firme strฤine sumele de 500 de lire sterline ลi 2600 de dolari, informatorii „Horst”, „Badea”, „Roลianu”, „Tania” ลi „Françoise” au influenลฃat donarea a 2500 de mฤrci germane, 100.000 de lire italiene ลi 600 de dolari, informatorii „Stฤnescu”, „Banu”, „Bogdan”, „Simion” ลi „Buzescu” au obลฃinut donaลฃii de 110.000 de franci belgieni, 1600 de dolari, 200.000 de lire italiene ศi 5000 de florini. Sursele „Silvia”, „Florin”, „Tereza”, „Cristea”, „Florica” ลi „Gina” au acลฃionat în acelaลi sens ลi au determinat urmฤtoarele donaลฃii: 2.000.000 de lire italiene, 30.000 de ลilingi, 5000 de mฤrci germane, 40 de lire sterline ศi 27.720 de dolari.
În mod deosebit în documentul menลฃionat a fost evidenลฃiatฤ activitatea informatorului „Grigorescu”, care „prin posibilitฤลฃile sale a tatonat o serie de firme ลi comercianลฃi strฤini” ลi a reuลit sฤ obลฃinฤ donarea a 48.350 de mฤrci germane, 5000 de coroane suedeze, 10.000 de ลilingi ลi 4000 de dolari.
Pe lângฤ aceste donaลฃii în numerar, oamenii de afaceri sau reprezentanลฃii firmelor strฤine au fost convinลi sฤ ofere diverse utilaje, produse agro-alimentare ลi medicamente sau sฤ facฤ unor întreprinderi de comerลฃ exterior propuneri avantajoase pentru diferite tranzacลฃii. Astfel, firma „Fortrade” din Italia a trimis fabricii de aragaze din Satu Mare un numฤr de 5000 robineลฃi în valoare de 700.000 lire, firma „Atulia” tot din Italia s-a angajat sฤ repare o pompฤ de apฤ din oraลul Dr. Petru Groza care fusese scoasฤ din funcลฃiune de inundaลฃii (lucrarea fiind evaluatฤ la 500.000 de lire), iar firma „Simel” a donat alimente în valoare de 10.800 de mฤrci germane.
O propunere ineditฤ a venit de la reprezentantul firmei „Klöckner Humboldt” din R.F.G., Sparing Willy care, discutând cu o sursฤ a Securitฤลฃii „asupra posibilitฤลฃilor de a ne livra instalaลฃii pentru producerea de anhidridฤ maleicฤ ลi metanol, a fost sfฤtuit sฤ aibฤ în vedere situaลฃia dificilฤ în care se gฤseลte ลฃara noastrฤ ลi sฤ facฤ propuneri de naturฤ sฤ ne ajute. Dupฤ o consultare cu firma sa, Sparing Willy s-a oferit sฤ livreze o instalaลฃie completฤ de anhidridฤ maleicฤ, identicฤ cu cea livratฤ la Brazi, obligându-se sฤ finanลฃeze toatฤ lucrarea, în valoare de 10 milioane DM, urmând sฤ preia pe timp de 6 ani întreaga producลฃie a fabricii. În acest mod, costul instalaลฃiei s-ar amortiza în timp de 3 ani iar în ceilalลฃi 3 ani firma ar achita costul produselor preluate. Sparing Willy s-a oferit sฤ livreze în condiลฃii asemฤnฤtoare ลi o fabricฤ de metanol, fiind dispus sฤ înceapฤ discuลฃiile în acelaลi sens ลi în privinลฃa lฤrgirii fabricii de PVC de la Râmnicu Vâlcea. Prin sursa noastrฤ, Sparing Willy a fost îndrumat ลi sprijinit sฤ prezinte aceste oferte MCE [Ministerul Comerลฃului Exterior, n.n.] ลi Ministerului Chimiei, în prezent ducându-se discuลฃii în vederea definitivฤrii ofertelor.”
*
Surse:
General Ion Ioniลฃฤ, Umฤr la umฤr cu poporul, în „Umฤr la umฤr cu poporul”, Bucureลti, Editura militarฤ, 1971, p.12.
Scânteia, lunile mai-iunie 1970.
www.natgeo.ro, accesat la 17 octombrie 2014.
ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 8879.
*
Acest articol apare cu sprijinul Consiliului Naลฃional pentru Studierea Arhivelor Securitฤลฃii (CNSAS).
Documentarea ลi cercetarea în arhiva CNSAS a fost realizatฤ de: Cristina Anisescu, Florentina Budeancฤ, Liviu Burlacu ศi Cipriana Moisa (Direcลฃia Cercetare, Expoziลฃii, Publicaลฃii, Serviciul Programe Educaลฃionale ลi Centrul de Istorie Oralฤ).
[…] Inundaศiile din 1970. Acลฃiunile Securitฤลฃii pentru atragerea de ajutoare externe, romanialibera.… […]