15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăD'ale cetățeanuluiDoar 10 zile mai sunt pentru depunerea declarației unice. Ce trebuie să...

Doar 10 zile mai sunt pentru depunerea declarației unice. Ce trebuie să știe românii

Declaraţia unică se completează şi se depune, până la data de 25 mai 2021, de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În această săptămână, a fost organizată o sesiune de asistenţă pe tema „Modalitatea de completare şi de depunere a declaraţiei unice de către persoanele care realizeaza venituri din activităţi independente”, conform ZF.

Toate întrebările contribuabililor şi răspunsurile reprezentanţiilor ANAF se pot consulta pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligaţia depunerii, în anul 2021, a declaraţiei unice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pune la dispoziţie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul:

– persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real;

– persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit;

– persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută);

– persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);

– persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.

Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative/Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea conţin indicaţii vizuale pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.

Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:

-apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor – Callcenter, la numărul de telefon 031.403.91.60;

– prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spatjul Privat Virtual. Recomandăm depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

Declaraţia unică se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă