Zeci de oameni de cultură semnează o scrisoare de suținere a directorului Filarmonicii “George Enesc

Zeci de oameni de cultură au semnat o scrisoare deschisă, adresată ministrului Culturii, Daniel Breaz, în care își exprimă susținerea față de directorul general al Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.04.2019 - 14:49

Acestea, după ce Ministerul Culturii i-a acordat, în urma ultimii evaluări a activității, un punctaj insuficient lui Dimitriu, ce nu i-ar permite continuarea activității manageriale.

Printre cei care au semnat scrisoarea de susținere a actualului director al Filarmonicii “George Enescu” se numără fostul președinte Emil Constantinescu, soprana Mariana Nicolescu, academicieni, regizori de film, muzicieni, compozitori, academicieni, cercetători, scriitori și jurnaliști. “Am aflat cu uimire că la evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorului general al Filarmonicii George Enescu, domnul Andrei Dimitriu, comisia întrunită la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acordat un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Aprecierea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018. În mod paradoxal, în acest an jubiliar, în care s-au aniversat atât Centenarul Marii Uniri, cât şi împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii, precum şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, s-au înregistrat cele mai numeroase şi importante evenimente muzicale şi culturale din ultimii ani, organizate de această instituţie, sub mandatul managerului Andrei Dimitriu: seria Concertele Centenarului, care a beneficiat de prezenţa unor nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale; Concertele jubiliare România 100 şi Filarmonica 150, evenimente cu o vizibilitate şi o ţinută excepţionale. S-a remarcat, de asemenea, sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale în parteneriat cu Academia Română, scena Ateneului găzduind o serie de conferinţe, pe parcursul unei zile întregi, susţinute de personalităţi de prim rang ale intelectualităţii româneşti; s-a continuat seria Conferinţele Ateneului, având ca invitaţi laureaţi ai Premiului Nobel, profesori, cercetători şi filozofi recunoscuţi pe plan mondial. În toate aceste situaţii, managementul domnului Andrei Dimitriu s-a remarcat prin criterii de excelenţă şi continuitate a actului cultural, merite de netăgăduit şi calități rare în peisajul public de la noi”, se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Culturii.

Susținătorii lui Dimitriu consideră că acesta, prin întreaga sa prestaţie, “a demonstrat o înaltă ţinută morală, demnitate, susţinerea necondiţionată şi activă a valorilor europene, toate puse în slujba respectării şi menţinerii statutului primei şi celei mai vechi instituţii muzicale din România”. “Este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă. Ne exprimăm dezamăgirea și indignarea faţă de această situaţie, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale”, se mai menționează în documentul citat.

Puteți semna aici petiția de susținere a directorului general al Filarmonicii “George Enescu”.

Comentarii