20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăVIDEO Expoziţia „Ion I.C. Brătianu - 156 de ani de la naştere”,...

VIDEO Expoziţia „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naştere”, deschisă până pe 30 octombrie

La vernisaj au luat cuvântul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române, și ministrul finanțelor, Florin Cîțu. 

În discursul său, Răzvan Theodorescu a spus despre Ion I.C. Brătianu că a fost ”cel mai mare om de stat al românilor, din toate timpurile”. 

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a declarat în discursul său, că a învățat de la americani că cei care au contribuit la nașterea națiunii se numesc ”părinții patriei”, iar Ion IC Brătianu ar trebui să poarte acest nume.

Expoziţia dedicată celebrului om politic şi prim-ministru, care a jucat un rol fundamental în realizarea Marii Unirii de la 1918 şi în dezvoltarea României moderne, reuneşte manuscrise, piese de arhivă şi corespondenţă, foi volante, precum şi un bogat material fotografic din colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Între piesele expuse se numără corespondenţă personală adresată tatălui şi mamei în perioada studiilor la Paris, corespondenţă diplomatică adresată Regelui Ferdinand şi unor oameni politici, memorii ale Reginei Maria, ale liberalului I.G. Duca, ale mamei sale, Pia Brătianu, şi ale surorii sale, Sabina, măritată Cantacuzino.

O atenţie specială este acordată documentelor de arhivă care reflectă atitudinea şi poziţia politicianului român în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris din 1919, cum sunt Programul Conferinţei, cu semnăturile autografe ale tuturor participanţilor, şi Notele luate de Ion Pillat la audierea lui Ion I.C. Brătianu în Comisia Afacerilor Româneşti, prezidată de André Tardieu, preşedintele Consiliului francez, cu privire la revendicările româneşti de la Conferinţa de Pace.

Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927), lider al Partidului Naţional Liberal vreme de aproape două decenii, a fost o personalitate marcantă a politicii româneşti a secolului XX.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 30 octombrie 2020 şi poată fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 14:00, cu programare la directie@biblacad.ro, cu cel puţin o zi înainte.

Vernisajul se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor de protecţie anti Covid-19 în vigoare, în sală putând fi prezente maxim 20 de persoane.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă