15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăVictor Rebengiuc a fost sărbătorit pe scena Teatrului Național, la împlinirea a...

Victor Rebengiuc a fost sărbătorit pe scena Teatrului Național, la împlinirea a 85 de ani

După reprezentaţia „Regele moare”, în care Victor Rebengiuc joacă alături de soţia sa, Mariana Mihuţ, pe scenă a urcat Ion Caramitru, directorul naţionalului bucureştean.

„Acest domn, acest coleg, artist de prim rang, profesor pentru toate generaţiile de artişti pe care le-am cunoscut împreună, un adevărat exemplu, împlineşte în seara aceasta 85 de ani”, a spus Caramitru, declanşând aplauzele spectatorilor.

După ce i-au cântat la mulţi ani şi l-au aplaudat spectatorii, Victor Rebengiuc a luat cuvântul și a spus că a vrut să sărbătorească alături de public „această cantitate de ani nesperată”. „Am vrut să joc în seara asta. E un cadou pe care mi l-am făcut mie însumi. Am vrut să fiu alături de colegii mei pe care îi iubesc foarte tare. Îmi place rolul acesta, am vrut să îl joc de ziua mea. Îmi place piesa, îmi plac regizorii care au pus piesa în scenă. Îmi plăceţi dumneavoastră şi am vrut să sărbătoresc împreună cu dumneavoastră această cantitate de ani inesperată din punctul meu de vedere. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung până aici, dar dacă am ajuns, am zis hai să joc”, a spus Rebengiuc.

Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa profesorilor Aura Buzescu şi Beate Fredanov, promoţia 1956. Este actor de teatru şi film. A interpretat mai mult de 50 de personaje la Teatrul Bulandra şi la Teatrul Naţional şi alte 33 de roluri în teatre din ţară. A primit indicaţii regizorale de la Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Cojar, Vlad Mugur şi Yuri Kordonsky, dar şi Cristi Puiu, Călin Peter Netzer, Radu Muntean şi Radu Jude. Filmografia înseamnă peste 70 de roluri, iar printre cele mai importante se numără Apostol Bologa, în ”Pădurea spânzuraţilor” (1965), Tănase Scatiu, în 1976, Ştefan Tipătescu, în ”O scrisoare pierdută” (1977), Pampon, în ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), Ilie Moromete, în ”Moromeţii” (1987), Ion, în ”Medalia de onoare” (2009), pentru care a primit mai multe premii internaţionale, şi Stan Paraschiv, în ”Aferim!” (2015). Cel mai recent film în care poate fi văzut Victor Rebengiuc este ”Octav”, de Serge Celebidache.

A fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucureşti, iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC. În 2009, Pixar a dorit ca actorul român să asigure vocea personajului Charles Muntz pentru versiunea românească a filmului „Up”.

În prezent, Victor Rebengiuc este actor la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi joacă şi alături de actriţa Mariana Mihuţ.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă