13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăUniunea Artiștilor Plastici a deschis Salonul Național de Artă Contemporană - Centenar...

Uniunea Artiștilor Plastici a deschis Salonul Național de Artă Contemporană – Centenar 2018

Evenimentul marchează debutul unui întreg serial de expoziții – pictură, sculptură, arte vizuale, multimedia etc. – dedicate Centenarului 2018.

Salonul, organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, este dedicat aniversării României Mari și se evidențiază prin prezența unui număr important de artiști vizuali din toate genurile artistice, creatori de patrimoniu  spiritual și păstrători ai identității naționale.

Programul expozițiilor

Potrivit organizatorilor, expozițiile din marja Salonului Național de Artă Contemporană Centerar 2018 sunt deschise publicului într-o succesiune de vernisaje după următorul program:

– Muzeul Național de Artă al României, 7 noiembrie 2018 ora 18.00 – pictură și sculptură
– Galeria Orizont, 12 noiembrie 2018 ora 18:00 – mixArt
– Biblioteca Națională a României, 13 noiembrie 2018 ora 17.00 – arte decorative
– Galeria Galateca, 14 noiembrie 2018 ora 19.00 – expoziția Artă Tânără
– Muzeul Național de Artă Contemporană, 15 noiembrie 2018, ora 19.00 – multimedia
– Galeria Simeza, 15 noiembrie 2018 ora 19.00 – grafică și sculptură mică.

Conferințe adiacente

În răstimpul vernisajelor, se vor desfășura, pe tot parcursul seriei Centenar 2018, și Conferințele Salonului Național de Artă Contemporană, cu participarea și susținerea unor teoreticieni de marcă ai artelor vizuale românești:
– Cătălin Davidescu, „Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu 1965 – Schimbarea normei”
– Luiza Barcan, „Pictura exterioară postbrâncovenească – oglindă a credinței și a mentalităților în zorii modernității”
– Cornel Mihalache,  „Patriotism prin ordonanță de urgență. Despre CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI… ieri și azi”
– Pavel Șușară, „100 de ani de artă românească”
– Adrian Guță, „Scurtă istorie a Galeriei Apollo (1969-1974) a Uniunii Artiștilor Plastici din România”
– Mirela Giodea, „Cazul Țuculescu”.

Salonul de azi, continuator al unei vechi tradiții

„Salonul Național de Artă Contemporană Centenar 2018 continuă tradiția istorică a saloanelor oficiale organizate în România începând cu anul 1864, sub diferite titulaturi, ca expoziții ale artiștilor în viață, urmărind să păstreze cu rigoare spiritul acestora în direcția unei relevări cât mai fidele a preocupărilor actuale ale artiștilor români și a realizărilor lor artistice”, precizează organizatorii.

„Dincolo de efortul recuperator şi de un anumit romantism al continuităţii, raţiunea profundă a actualului Salon Naţional de Artă Contemporană trebuie căutată nu doar în modelul interbelic, ci și în realitatea noastră imediată, în aspirațiile tacite ale artistului către o nouă percepție și, dacă se poate, către un nou statut. În plan nemijlocit, Salonul de acum se naşte ca o reacţie faţă de tendinţele centrifuge, de individualismul excesiv, de pericolul atomizării fenomenului şi, în acelaşi timp, faţă de riscul asocierii artiştilor în mici grupuri ideologico-pragmatice, uneori impenetrabile până la limita esotericului. Cu alte cuvinte, Salonul Naţional este o pledoarie explicită pentru unitate și pentru diversitate, dar și o revoltă implicită a climatului artistic faţă de riscul propriei disoluţii din pricina bătăliei pe care artistul individual o duce zilnic pentru a supravieţui”, subliniază Pavel Șușară, Curator General al Salonului Național de Artă Contemporană.

Uniunea Artiștilor Plastici din România mulțumește tuturor artiștilor înscriși pentru selecție, comisiei de jurizare și curatorilor care au asigurat selecția lucrărilor, ca și corpului profesional care a făcut posibilă realizarea SNAC, partenerilor care au asigurat spațiile expoziționale și entităților care au sprijinit întregul efort de organizare cu generozitatea lor.

Proiectul Salonului Național de Artă Contemporană Centenar 2018 este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale. Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român, Galeria Galateca.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă