19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăUn român la MoMA!

Un român la MoMA!

Celebrul muzeu american a organizat prima mare retrospectivă dedicată regizorului de teatru avangardist Reza Abdoh, în cadrul căreia se proiectează și materialele video ale lui Adam Soch despre Reza, pe care acesta le-a inclus în documentarul „Reza Abdoh: Theater Visionary“, prezent deja în mai multe festivaluri internaționale de film.

Expoziția deschisă pe 3 iunie 2018, la MoMA PS1 (New York), va putea fi văzută până pe 3 septembrie 2018. Apoi, ea va fi prezentată, în perioada 2 februarie – 29 aprilie 2019, la KW Institute for Contemporary Art din Berlin.

„Am colaborat cu Reza, unul dintre cei mai bine cotați artiști ai anilor ’90, din Los Angeles, New York și Europa încă de la începutul carierei sale. Am văzut ceva deosebit în abilitatea și felul lui de a percepe nu numai teatrul, dar și lumea din jurul său. Am devenit nu doar foarte buni colaboratori, dar și prieteni. Am continuat să fiu admiratorul creativității, îndrăznelii și imaginației sale. Avea încredere foarte mare în mine permițându-mi să filmez orice vreau, oricând. S-a dovedit a fi o binecuvântare uimitoare. (…) La un moment dat Reza a devenit foarte bine cotat în lumea teatrului american și european. Am continuat să colaborăm, eu făcând și design pentru piesele sale de teatru, care deveneau din ce în ce mai de succes. Însă filmam și piesele sale. Astfel că am devenit arhivarul lui oficial. În 1995, când Reza a decedat în New York la o vârstă fragedă – 32 de ani, am rămas în posesia unui vast material video și printat. Reza a lăsat în testamentul său să nu se mai prezinte cele opt piese de teatru scrise de el, dar nu a menționat nimic de materialul video pe care l-am filmat. Așa că, după 18 ani de la moartea lui, am primit drepturile din partea familiei sale de a face un documentar. A fost enorm de greu, dar a meritat“, a declarat regizorul Adam Soch.

„Reza Abdoh – Theater Visionary“ prezintă impactul muncii regizorului de teatru Reza Abdoh, scos la iveală, la douăzeci de ani de la moartea sa, cu imagini din spectacolele sale și interviuri exclusive cu cei apropiați lui: familie, prieteni, actori, critici de artă, regizori. „Îl întâlnești pe Reza Abdoh o dată în viață“, declara cunoscutul regizor de operă, teatru și film Peter Sellars.

 

Adam Soch, unul dintre inițiatorii unui post tv american de artă

 

Regizorul Adam Soch este unul dintre cei patru inițiatori ai postului de televiziune de artă american: Classic Arts Showcase (CAS), un program tv difuzat la nivel național 24/24, oferind spectacole înregistrate sau difuzate în direct de muzică clasică, balet, operă, teatru, filme documentare, animații, muzică corală, folk, filme clasice și dans contemporan. Pentru acest post de televiziune non-profit, Adam Soch a filmat cu celebrități precum: Angela Gheorghiu, Joshua Bell, Vittorio Grigolo, Placido Domingo, Jonas Kauffman, Diana Damrau, Leonardo DiCaprio, James Cameron, Dustin Hoffman, Kirk Douglas, Larry King și multi alții. Adam Soch este fondator al CULTURESonFILM.org, o organizație non-profit din SUA al cărei scop este de a utiliza filmul ca mijloc de comunicare pentru promovarea diverselor culturi din lume, într-o manieră non-politică și nepărtinitoare.

A regizat și editat „The Return“, documentar produs de Vanessa Redgrave, un film despre soarta artiștilor după războiul din Kosovo. În ultimii ani, Adam Soch a editat și montat cinci filme artistice și documentare ale regizorului Christopher N. Rowley. În 1999 Adam Soch a obținut premiul „L.A. Weekly Theatre Award“, din partea importantului săptămânal -american Los Angeles Weekly. Filmul documentar „Reza Abdoh – Theater Visionary“, regizat de Adam Soch a fost prezentat în multe festivaluri internaționale de film din întreaga lume:  SUA, Brazilia, Portugalia, Grecia, Armenia, Slovenia, dorința lui Adam Soch fiind să-l prezinte și în România. 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă