23.4 C
București
vineri, 26 mai 2023
AcasăCulturăUn nou concept: Hub cultural și bibliotecă ȋn container 

Un nou concept: Hub cultural și bibliotecă ȋn container 

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi lansează proiectul educațional ,,Cu lectura dai lovitura”, la patru ani de la manifestul ,,România vrea autostrăzi”. Pe 15 martie, ȋn satul Cumpărătura, județul Suceava, a inaugurat un hub cultural, cu o bibliotecă, sală de lectură, sală de pictură și un colț cu instrumente muzicale, ȋntr-un container de 13 x 2,5m. Acesta este un proiect pilot, pe care Ștefan Mandachi intenționează să ȋl implementeze ȋn toate județele țării împreună cu alți parteneri, interesați să multiplice proiectul educațional.

,,Poate că educația este mai importantă chiar decât justiția sau sănătatea, pentru că în educație se sprijină toate celelalte. Am renunțat la business-urile din HoReCa și am decis să-mi ȋndrept resursele financiare și experiența acumulate ȋn noi proiecte din domeniul educațional. Mă pasionează noul domeniu, în care îmi investesc toată energia. Am convingerea că, în măsura în care investim masiv în autoeducație, schimbările vor fi de amploare în câțiva ani, atât la nivel individual, cât și la nivel de societate. În felul acesta se construiește o țară de calitate. În mod categoric, tot acest efort autodidactic s-ar reflecta și ȋn calitatea infrastructurii”, spune Ștefan Mandachi. 

Pe 15 martie 2019, de la ora 15:00, sute de mii de români din toată țara s-au alăturat protestului inițiat de Ștefan Mandachi față de lipsa infrastructurii moderne. Timp de 15 minute, centrele marilor orașe au fost blocate – șoferii s-au oprit la marginea drumului, iar multe companii și-au sistat activitatea. 

,,Cu Lectura Dai Lovitura”

Noul hub cultural, gândit și finanțat de Ștefan Mandachi, se află ȋn satul Cumpărătura, județul Suceava, și este amplasat ȋntr-un container de 13 x 2,5m. Prima ȋncăpere este o bibliotecă, unde oamenii sunt ȋncurajați să vină să citească, să doneze și să ia cărți acasă. Principiul de funcționare este unul simplu – iei o carte, pui alta ȋn loc. Se mai pot dona, de asemenea, jucării pentru copii și mâncare pentru animale. Ȋn sala EEE – Enescu, Eliade, Eminescu sunt scaune și mese, instrumente muzicale, obiecte pentru pictură și scris. 

,,Vreau ca locul acesta să dezvolte creativitatea și să-i unească pe oameni. De aceea vom avea o serie de proiecte originale ȋn interior, pe care le realizăm ȋmpreună, de la romanul din container, la poem, la film și pictură, proiecte cu autori multipli. Fiecare persoană care ne vizitează este ȋncurajată să ȋși lase amprenta personală, printr-un text, desen, imagine sau filmare. Poți filma o secvență, următorul vizitator va realiza altă secvență și așa mai departe, până la final, când, poate, vom realiza un adevărat film documentar. Conceptul poate fi văzut și ca un test. Containerul nu va avea nici personal de curățenie, nici de pază, timp de 100 de zile. Vizitatorii sunt responsabili 100% de buna funcționare și sunt curios cum va arăta acest lăcaș după trei luni”, explică Mandachi. 

Ȋn funcție de rezultate, acesta va fi replicat ȋn toate județele țării, alături de parteneri, ca parte a proiectului educațional inițiat de Ștefan Mandachi. Ȋn ultimul an, antreprenorul a realizat patru educasturi și peste 70 podcasturi pentru educație antreprenorială și spirituală. Ȋn același timp, a creat trei produse pentru dezvoltare personală – Caietul Visurilor, Caietul de Strategie și o carte cu citate – despre care spune că ,,sunt instrumente unice, extrem de eficiente, care vor schimba viața și vor deschide infinite posibilități de creștere celor ce le vor accesa”. 

Caietul Visurilor este disponibil ȋn containerul din Suceava și poate fi completat, ȋn mod gratuit, de către vizitatori. 

Ȋn 2023, mai urmează lansarea mentorMAG, platformă de e-learning cu lecții personalizate pentru antreprenorii începători, în special elevi și studenți. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea privind majorarea capitalului României la Banca de Dezvoltare a Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind participarea României la majorarea de capital a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei."Se aprobă majorarea capitalului deţinut...

Rotativa se amână. Premierul Nicolae Ciucă nu demisionează până la soluționarea crizei din Educație

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că nu își va depune mandatul până când nu va ajunge la un acord cu sindicatele din Învăţământ...

Care sunt factorii care pot influența indicele de masă corporală și cum îi putem controla?

Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă un parametru important în evaluarea stării de sănătate și a greutății ideale. Acest articol vă va ghida în...
Ultima oră
Pe aceeași temă