Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Petra Acker & The Band. Un concert de jazz versatil și dinamic

La ARCUB continuă seria de concerte de jazz din cadrul programului “Artist in Residence”, curatoriat de Cristian Soleanu, cu un recital susținut de Petra Acker& The Band, în data de 9 mai, de la ora 20.00, la Sala Mare – ARCUB.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 08.05.2019 - 16:22

Petra Acker vine pe scena ARCUB alături de trupa ei, “The Band” - Michael Acker, Albert Tajti și Gabi Matei într-un concept dinamic și versatil. „Changing” este un concept audio-vizual cu o puternică semnificație pentru artista Petra Acker, piesele fiind compuse de-a lungul a mai multor ani, fiind inspirate din diverse întâmplări și stări sub semnul schimbărilor neașteptate care ne arată drumul spre mai bine. Ele vorbesc despre viață pe toate planurile, despre iubire și dor, zâne și natură, având ca fir narativ tema­tica ­regăsirii propriei ­identități, transpuse într-un melanj stilistic ce cuprinde afrobeat, jazz, psihedelic, r’n’b și lofi hip-hop, cu nuanțe ambientale și electro.

Concertul din data de 9 mai va fi completat de intervențiile chitaristului Dan Mitrofan, unul dintre cei mai prolifici compozitori și chitariști din tânăra generație de jazz româ­nesc, și ale grupului de improvizație vocală „Circle Sounds”, înființat de Petra Acker în 2017. Ivona Cătană – artist vizual - va transpune povestea muzicii prin culori și forme de-a dreptul hipnotizante, deschizând un univers cu totul nou.

Stilul Petrei Acker este definit de o voce profundă, spontaneitate creativă și experiența unui drum lung prin diferite genuri muzicale și tonalități – mergând de la melodii clasice, în registrul sopran, până la rezonanțe mai joase, tipice muzicii gospel, funk, soul, R&B, electro, folclor sau blues, iar experiența ei muzicală este completată de colaborări cu nume­roși muzicieni din țară și străinătate (Joel Holmes, Elly Wright, Jimmy Ma­dison, Chimie etc.).

Activitatea de pe scenă este completată, în afara scenei, mai ales de compoziția muzicală și de munca alături de trupe tinere, muzicieni în devenire, studenți, elevi sau iubitori de exprimare muzicală. Primul ei album a fost lansat în aprilie anul trecut, cu titlul „I wish I knew how it would feel to be free”, și conține piese scrise de Billy Taylor, fiind înregistrat și produs alături de Steven Reich New York Trio.

Michael Acker este unul dintre cei mai inventivi și activi muzicieni din scena românească de jazz și nu-soul. A descoperit basul la vârsta de 17 ani, iar dragul pentru funk s-a concretizat aproape imediat în linii și armonizări complexe, exprimate în primul rând prin activitatea sa vastă pe scenele mari ale țării.

Tehnica i s-a format și a evoluat într-un ritm alert, de-a lungul anilor, iar muzica lui s-a dezvoltat în multe direcții, de la swing până la r’n’b, și chiar house sau downbeat, fiind cântată în cele mai diverse formule, împreună cu muzicieni autohtoni și internațio­nali, pe scene din țară și străinătate.

Albert Tajti, un pianist de seamă al scenei bucureștene, completează formula cu armonii și ritmuri mereu inspirate și contribuie în mod definitoriu atât la compozițiile band-ului, cât și la varianta de duo a proiectului, împreună cu Petra. Albert cântă de la vârsta de 7 ani, a studiat instrumentul la Universitatea de Muzică din Cluj, fiind cunoscut mai ales prin proiecte ca „The Jam Community” sau „A-C Leonte”. Împreună cu Gabi Matei, la tobe, reușește să surprindă cu ușurință acel groove au­tentic pe care grupul îl dezvoltă de aproape un deceniu.

Dan Mitrofan este absolvent al Facultății de Muzică „Richard Oschanitzky”, din cadrul Universității Tibiscus Timișoara, unde a studiat interpretare muzicală (chitara). Printre proiectele sau colaborările sale se numără acelea cu Dan Mitrofan Quartet, Magnets Duo, Mindchange, Ponton Unit, B.A.U., Iordache, Pedro Negrescu Trio, Bega Blues Band și multe altele. Discografia lui cuprinde șase albume.

Comentarii

loading...