14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Un actor celebru va juca în deschiderea Festivalului Enescu de la Sibiu

Un actor celebru va juca vineri la deschiderea Festivalului Enescu din Sibiu, la Sala Thalia. Este vorba de Robert Powell cunoscut mai ales pentru rolul jucat în celebrul film „Iisus din Nazareth”

Astfel, o premieră a acestei ediții este prezența la Sibiu a lui Robert Powell, una dintre figurile legendare ale cinematografiei, care a interpretat roluri cheie: Iisus în celebrul film „Iisus din Nazareth” și marele compozitor Gustav Mahler în filmul său biografic, potrivit organizatorilor festivalului.

El va intra în distribuția spectacolului „Viața pasională a lui Claude Debussy”, alături de actrița Rohan McCullough, cunoscută pentru numeroasele filme, seriale și piese de teatru în care a jucat, dar și de muzicienii Clive Conway la flaut și Christine Croshaw la pian.

Spectacolul se joacă vineri, de la ora 19.00, la Sala Thalia, și se vrea parte dintr-un dialog între arte, pe care Festivalul Enescu își propune să îl aducă în atenția publicului, an de an.

„Robert Powell evocă, prin cuvintele compozitorului, personajul uneia dintre cele mai fascinante celebrități din istoria muzicii, Claude Debussy. Carismatic, neconvențional, cu un farmec inconfundabil, marele compozitor era un adevărat boem, atât în mediul intim al casei sale, cât și în cluburile de noapte din Montmartre sau în saloanele aristocratice ale societății pariziene. Rohan McCullough se alătură lui Robert pentru a personifica femeile nefericite care au fost vrăjite de acest om bizar și complex. Împușcături, tentative de suicid, adulter, scandal public – toate vor fi prezentate în cadrul spectacolului, în contextul vieții pasionale ale lui Debussy. De-a lungul întregii sale drame se va derula muzica marelui compozitor francez, care a șocat încă de la apariție prin senzualitatea și limbajul armonic îndrăzneț”, au transmis organizatorii.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Enescu de la Sibiu mai are o atracție și anume, concertul extraordinar al Cameratei Regale, alături de Shlomo Mintz.

Festivalul are în program și Camerata Regală

Camerata Regală poate fi văzută pe scena Sălii Thalia duminică, de la ora 19.00.

Momentul Cameratei Regale de la Sibiu va fi dirijat de Constantin Grigore și acompaniat la vioară de Simina Croitoru și Shlomo Mintz.

„În galeria tinerilor violoniști, Simina Croitoru deține un loc important, binemeritat și unanim apreciat. A început studiile la instrument de la vârsta de cinci ani, împreună cu mama ei, profesorul universitar Ioana Croitoru și a urmat programele de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2020 a obținut o diplomă de doctorat în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. De-a lungul anilor, a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a concertat în numeroase spectacole alături de toate orchestrele filarmonice din țară și a colaborat ca solistă cu multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China)”, spun organizatorii.

Shlomo Mintz este considerat de colegi, public și critici ca fiind unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, apreciat pentru muzica sa impecabilă, versatilitatea stilistică și tehnica superioară. Este de mult timp aclamat ca un artist invitat respectat, alături de marile orchestre și dirijori de pe scena internațională și continuă să încânte publicul cu felul în care cântă. A primit de-a lungul timpului numeroase premii internaționale de prestigiu, inclusiv Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award, Edison Award, Cremona Music Award și a cântat cu cele mai bune orchestre din lume precum Orchestrele Filarmonice din Berlin, Viena, Amsterdam (Concertgebouw), Chicago, Los Angeles, Philadelphia și New York.

În prezent, este mentor și președinte al juriului pentru Concursului Internațional de Vioară din Buenos Aires, Argentina, președinte al juriului și Director Artistic al Festivalului Tucuman (Argentina) și al Concursului Național de Vioară, precum și președintele Concursului de vioară Ilona Fehér din Budapesta, Ungaria.

Ultima oră
Pe aceeași temă