9.8 C
București
vineri, 15 octombrie 2021

Timiş: Situaţia conflictuală din Filarmonica Banatul va fi prezentată la Bruxelles

Salariaţii Filarmonicii de Stat Banatul Timişoara, membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul, au declanşat vineri greva generală, în ziua deschiderii noii stagiuni de concerte 2018-2019, nemulţumiţi că toate discuţiile purtate cu conducerea instituţiei pentru încheierea contractului colectiv de muncă au eşuat.

„Federaţia FAIR-MediaSind va oferi tot sprijinul pentru normalizarea relaţiilor de muncă la Filarmonica Banatul şi va sesiza instituţiile la care este afiliată: Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union. De asemenea, FAIR-MediaSind va notifica şi va prezenta Comisiei Europene un raport cu privire la situaţia gravă din Filarmonica Banatul în cadrul şedinţei de dialog social a Comitetului European Artele Spectacolului, ce va avea loc în data de 9 octombrie 2018, la Bruxelles”, se arată un comunicat al MediaSind transmis luni AGERPRES.

Greva generală a afectat programul deschiderii stagiunii, conducerea fiind nevoită să înlocuiască repertoriul anunţat cu un recital de pian.

Greva generală este programată până la data de 18 octombrie, iar dacă revendicările nu vor fi soluţionate până la atunci, se va intra în grevă pe termen nedeterminat.

„Angajaţii acestei prestigioase instituţii de cultură au fost nevoiţi să recurgă la această formă de protest întrucât toate eforturile privind încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de instituţie au fost sortite eşecului, din cauza refuzului administraţiei Filarmonicii, condusă de managerul Ioan Coriolan Gârboni, de a semna acest document”, a precizat MediaSind.

Din cauza lipsei CCM, document vital pentru reglementarea raporturilor de muncă dintre angajator şi angajaţi, „salariaţii Filarmonicii Banatul sunt trataţi de către conducere în mod discreţionar, fiind supuşi mai multor abuzuri, drepturile lor fiind încălcate”, potrivit comunicatului.

În data de 26 septembrie, conducerea FAIR-MediaSind a avut o întâlnire cu primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, care s-a arătat îngrijorat de situaţia conflictuală la care s-a ajuns şi a transmis conducerii Filarmonicii să soluţioneze urgent problema.

„Din păcate, factorii de decizie din Filarmonică nu au făcut nimic pentru rezolvarea conflictului, ignorând şi solicitarea primarului. În aceste condiţii, angajaţii au declanşat acţiunea grevistă. (…). FAIR-MediaSind cere ordonatorului principal de credite, Consiliul Local al Municipiului Timişoara, să intervină de urgenţă pentru stingerea acestui conflict”, subliniază, în documentul citat, MediaSind.

Ultima oră
Pe aceeași temă