Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Teatrul Evreiesc de Stat, găzduiește Premiera spectacolului "1916"

Premiera spectacolului "1916", de Felix Aderca, în regia şi dramatizarea Alexandru Berceanu, este programată sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat şi este dedicat Centenarului Marii Uniri.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.06.2018 - 08:30

În contextul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, spectacolul ”1916” expune transformările politice ale României de după 1916 şi reflecţiile acestora în contemporaneitate, fiind deseori subiect de. 

Spectacolul ”1916”, în regia lui Alexandru Berceanu, este unul multimedial, cu personaje virtuale şi decoruri videomapate, proiecţii. 

Romanul lui Felix Aderca aduce în prim-plan aspecte rămase deseori în umbră, ale Marelui Război, trădările şi dezertările, viaţa românilor în timpul ocupaţiei germane sau ascensiunea partidelor naţionaliste în România.

Mărturia lui Felix Aderca este cu atât mai importantă, prin dimensiunea sa multiculturală, cu cât expune şi condiţia populaţiei evreieşti din România acestei perioade. Calitatea documentară a romanului, experienţa de publicist a lui Aderca, el însuşi acuzat de trădare pentru articolele sale din perioada premegătoare intrării României în război, creează o structură intertextuală profund postmodernă şi un labirint semnificativ pentru reflexele sale în Europa contemporană. Ceea ce emoţionează cel mai mult sunt scenele dintre tată şi fiu, aduşi de război în imposibila situaţie de a lupta unul împotriva celuilalt, pentru a-şi apăra patria. 

Felix Aderca reuşeşte să surprindă toată violenţa războiului care zdrobeşte viaţa, şi ne face să realizăm, în acelaşi timp, cât de puţini au fost cei care au militat pentru pace la începutul secolului trecut. Au trecut o sută de ani de atunci, a mai avut loc un Război Mondial. Şi Holocaustul, căruia Felix Aderca, evreul decorat în Primul Război Mondial, a fost la un pas să îi cadă victimă, în timpul rebeliunii legionare. Cine şi ce a învăţat?

Din distribuţie fac parte: Adrian Titieni/ Mircea Dragoman, Mihai Ciucă, Cornel Ciupercescu Rudi Rosenfeld, Nicolae Botezatu, Darius Daradici, Viorel Manole, Andrei Finţi, Cristina Cîrcei, Mircea Drîmbăreanu, Iolanda Covaci, Mirela Nicolau, Viorica Bantaş, Nicolae Călugăriţa, Marius Călugăriţa, Alina Tomi/ Aurora Păunescu, Neculai Predica, Monia Pricopi, George Lepădatu, Mihai Prejban, Anka Levana, Viorica Bantaş,  Luana Stoica. Participă TES Orchestra: Bogdan Lifşin, Rodica Gancea, Mihai Pintenaru, Sergiu Marin, Feras Sarmini, Iulia Groaza. 

Comentarii

loading...