Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: arhivă

Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București

Teatrul Evreiesc de Stat din București și compania de teatru rom Giuvlipen organizează spectacolul „Kali Traš/ Frica neagră”, primul spectacol de teatru despre Holocaustul Romilor din România. Reprezentația va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00.

Share

Emanoil Ursache 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2019 - 16:57

„Kali Traš” este o producție bilingvă română-romani, adaptare dramatică după cartea „Cu moartea-n ochi” a scriitorului și supraviețuitorului rom al Holocaustului, Valerică Stănescu; în același timp, reprezentația teatrală este un spectacol educativ și emoționant, menit să ajute la conștientizarea tragediei prin care au trecut cetățenii români de etnie romă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Kali Traš (n.r.- în romani, „Frica neagră”) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de-al Doilea Război Mondial. Spectacolul „Kali Traš” nu este doar o poveste. Este o istorie, multă vreme uitată, trecută sub tăcere, minimizată. Și este o istorie importantă și dureroasă rememorată cu curaj și demnitate. 

Teatrul Evreiesc de Stat din București propune spectatorilor o întoarcere în secolul trecut pentru a viziona un fragment al Holocaustului romilor, prin interpretarea unei trupe rome de teatru ambulant. Astfel, spectatorii vor afla cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț, actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni, când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de exterminare la Bug.

Din distribuția piesei fac parte actorii Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache și Mircea Dragoman. Scenografia îi aparține lui Iulia Toma, iar de mișcarea scenică se ocupă Paul Dunca și Ana Costea. Creditele pentru dramaturgie îi aparțin Mihaelei Drăgan, iar textul și regia lui Mihai Lukács. Trailer-ul spectacolui poate fi vizionat pe YouTube, iar rezervările pentru acesta se pot face pe platforma online My Stage.


 

Comentarii

loading...