11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Un istoric rus care susține că dacii se trag din slavi a fost oprit să intre în România

Istoricul Alexey Umnov-Denisov urmărea să țină conferințe la București și la Constanța, în care să-și prezinte o teorie conform căreia românii se trag din daci, dar aceștia, la rândul lor, sunt descendenți ai triburilor slave.

Indirect, o asemenea teorie, care nu este nouă, sugerează că românii nu sunt un popor latin, ci sunt un neam înrudit cu slavii – idee care ar veni în sprijinul propagandei antioccidentale, pro-ruse, pe care Moscova o încearcă în România.

Informația conform căreia lui Umnov-Denisov i s-a interzis intrarea în România a fost difuzată de Ambasada Rusiei la București. Potrivit acestei surse, la Centrul Rus de Știință și Cultură din București a avut loc o prezentare, în limba română, “a raportului omului de știință și cercetătorului rus din Sankt Petersburg A.I.Umnov-Denisov”, pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

Deși prezentarea teoriei a avut loc la București, “spre regretul profund al reprezentanților societății științifice și universitare din România și Bulgaria adunați în sala Centrului Rus de Știință și Cultură, lectorul însuși nu a putut participa la eveniment fiindcă, în ciuda primirii la termen a vizei de intrare la Consulatul General al României la Sankt Petersburg, acesta a fost reținut de către autoritățile de frontieră la aeroportul Henri Coandă din București. Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patrie cu zborul următor la 3 martie”, susține Ambasada Rusiei.

Întrucât Denisov n-a mai intrat în România, alte două prelegeri ale acestuia, care fuseseră deja programate la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și la Universitatea privată „Andrei Șaguna” din Constanța, au fost anulate.

Centrul Rus de Știință și Cultură funcționează la București pe baza unui acord semnat în anul 2013, în timpul guvernului Ponta.

“Tăblițele de la Sinaia”

Universitatea „Andrei Șaguna” anunțase că Umnov-Denisov pregătea la Constanța o expunere cu titlul “Triburile dacice – o interpretare a Tăblițelor de la Sinaia”. Aceste obiecte au fost descoperite înainte de anul 1900, cu prilejul lucrărilor de construcție la Castelul Peleș. Din studiul acestor tăblițe, unii istorici susțin că limba română ar proveni direct din limba dacilor, fără amestecul limbii latine. Această teorie invocă, drept argument, și o lucrare din anul 2014, semnată de Umnov-Denisov și intitulată „Cartea de Aur a tracilor”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă