7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăCulturăSumă incredibilă pentru colecția arhitectului Ieoh Ming Pei

Sumă incredibilă pentru colecția arhitectului Ieoh Ming Pei

Valoarea obiectelor licitate fusese estimată de experţii casei de licitaţii la 22,6 milioane de euro. Catalogul a cuprins o selecţie excepţională de tablouri, desene, lucrări pe hârtie şi sculpturi semnate de mari artişti occidentali şi orientali, toate adunate de celebrul arhitect american de origine chineză, cel care a conceput Piramida de la Luvru, şi de soţia sa, în timpul celor 72 de ani de căsătorie.

Principala piesă a colecţiei, un tablou de Barnett Newman, a fost vândută cu 948.000 de euro la New York. La Paris, marţi seara, cumpărători din 20 de ţări au licitat pentru trei lucrări de Jean Dubuffet, între care ‘La Brouette’ (1964), adjudecată în cele din urmă pentru 634.000 de euro, mult peste suma estimată de 550.000 de euro.

La Hong Kong, o lucrare a pictorului Zao Wou-Ki de origine chineză, maestru al abstracţiei lirice, a fost vândută cu aproximativ 6,2 milioane de euro.

Ieoh Ming Pei este considerat drept unul dintre cei mai mari arhitecţi ai secolului XX: în afară de Piramidă, turnul Băncii Chinei din Hong Kong, Muzeul de Artă islamică din Doha, Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland şi clădirea din partea de est a Galeriei Naţionale de Artă din Washington se află printre realizările lui cele mai cunoscute.

Premiat cu Pritzker în 1983, arhitectul a murit la 16 mai, la vârsta de 102 ani, la New York, la cinci ani după soţia sa.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă