9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăSpectacolul "Vlaicu Vodă", până duminică, în Piaţa Constituţiei

Spectacolul “Vlaicu Vodă”, până duminică, în Piaţa Constituţiei

Directorul Teatrului Excelsior, Adrian Găzdaru, a declarat că producţia, una care îşi propune să readucă la viaţă satul medieval românesc şi obiceiurile sale specifice, este un spectacol pentru toată lumea, de la cei mai mici până la adulţi.

“Este un spectacol pentru toată lumea. Din punct de vedere istoric, copiilor li se transmite un mesaj, sunt învăţaţi să respecte valorile noastre culturale. Trebuie să înţeleagă şi copiii, şi adolescenţii, şi poate şi o parte din adulţi, lumea asta nu se naşte acum, lumea aceasta a fost născută şi noi trebuie să o ducem mai departe şi să predăm ştafeta, aşa cum a fost înaintată şi de către urmaşii noştri”, a spus Găzdaru.

Spectacolele, care se joacă în fiecare seară începând cu ora 21,00, beneficiază de trei distribuţii principale diferite. Astfel, în prima şi a doua seară Vlaicu Vodă va fi interpretat de Gabriel Pătru, actor al Teatrului Naţional, iar Doamna Clara va fi Isabela Neamţu, actriţă a Teatrului Nottara. Pe 24 şi 25 ianuarie, în rolul lui Vlaicu Vodă va putea fi văzut Ion Coman, actor al Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, în timp ce în rolul Doamnei Clara va putea fi văzută Mihaela Trofimov, actriţă a Teatrului Excelsior. În ultima seară cele două roluri principale vor fi interpretate de Cristian Nicolae – actor la Teatrului Excelsior şi Lavinia Şandru.

Adrian Găzdaru a declarat că pentru construcţia satului medieval din Piaţa Constituţiei s-a dorit să se păstreze o notă de autenticitate cât mai mare.

“Am încercat să păstrăm, să fim cât mai aproape de satul medieval – poarta cetăţii, o pădure pe care am construit-o pe 200 de metri pătraţi, nouă case, patru ateliere meşteşugăreşti, o biserică, un han, turnului de apărare – şi noutatea, sau aş putea chiar spune invenţia, sunt gradenele pe care va sta publicul. Dacă în sala de spectacol se schimbă decorul, aici publicul se mută după actul artistic, după scenele şi tablourile din spectacol”, a precizat directorul Teatrului Excelsior.

Potrivit acestuia, până la momentul începerii celei de-a doua serii de reprezentaţii costurile de realizare a producţiei “Vlaicu Vodă” s-ar ridicat la aproape 280.000 de euro.

“Despre costurile, deocamdată, nu pot să spun prea multe, calculele nefiind încă finalizate. Ele la momentul acesta sunt pe undeva în jurul sumei de 280.000 de euro. Nu am făcut calculul şi pe această perioadă de cinci zile, dar ţinând cont că la acest proiect au lucrat 700 de oameni, s-au făcut case în mările naturală, în care se poate locui oricând. Pentru realizarea acestora putea să apelez la o firmă de decoruri dar, fiind spaţiu atât de deschis, m-am gândit că vântul ar putea să-mi ia aceste decoruri şi s-ar fi putut întâmpla ceva rău, şi atunci am apelat la firmă de construcţii şi pe fiecare casă, inclusiv atelierele care par mai fragile, s-a făcut proiect, exact ca la construirea unei case”, a mai spus Adrian Găzdaru.

Satul medieval va fi deschis, până duminică, iar toţi cei care îi vor trece pragul în timpul zilei vor avea ocazia să îl exploreze, ca într-un decor de film, şi să participe la activităţi meşteşugăreşti specifice epocii.

Între orele 12,30 – 14,00 vor avea loc ateliere de pictură pe scuturi, păpuşi pe linguri de lemn, dansuri medievale şi o competiţie între străjeri, precum şi un atelier în care se va realiza îngheţată artizanală; de la ora 14,30 până la ora 16,00 vor fi ateliere de olărit, pielărie, ţesătorie, păpuşi pe linguri de lemn şi prezentare a echipamentului militar, iar între orele 16,30 – 18,00 – ateliere de pictură pe scuturi, de dansuri medievale şi de îngheţată artizanală, jocuri medievale şi un turnir.

Intrarea publicului în satul medieval este liberă, în intervalul orar 10,00 – 18,00. Accesul la spectacolul Vlaicu Vodă se face pe baza unei rezervări prealabile, pe website-ul https://www.bilet.ro/, precizează organizatorii.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă