23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăSpectacolul TNB, „Orchestra Titanic”, Braşov 2019

Spectacolul TNB, „Orchestra Titanic”, Braşov 2019

La recent încheiata ediţie a Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, Orchestra Titanic de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa a câştigat Marele Premiu. Spectacolul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti a avut premiera în ianuarie 2018 şi de atunci se joacă cu săli pline atât la sediu cât şi în turneu, cucerind publicul şi cronicarii de teatru deopotrivă.

La aceeaşi ediţie a Festivalului braşovean, cea de-a 30-a, premiul pentru Cel mai bun Actor i-a revenit lui Richard Bovnoczki, interpretul lui Doko – cel care “s-a născut pe lume c-o durere fără nume”, aşa cum spune refrenul lui, “şi refrenul lui li se potriveşte de minune şi celorlaţi” – remarca un critic.

„Orchestra Titanic” de Hristo Boicev este o comedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie. Autorul bulgar sondează fenomenul migraţiei prin intermediul istoriilor a patru indivizi săraci, asaltaţi de marea iluzie a unei alte lumi, mai binevoitoare. “Este viaţa o iluzie? Numeroşi filosofi s-au aplecat asupra acestei întrebări. Iluzie fatală, ne spune autorul bulgar. Dar cântecul de lebădă al lui Doko, îmblânzitorul de urşi, singurul care rămâne în scenă, este impregnat de atâta umanitate încât ne poate face să credem că n-a visat, că a fost acolo împreună cu ceilalţi, că visul lor a fost colectiv”, scria Evelyne Trân, cu ocazia montării pariziene a textului.

“Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, spune regizorul Felix Alexa, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare”.

„Un thriller atipic în care îşi fac loc şi umorul şi lirismul, o simfonie a agoniei în curs de asumare, un spectaculos curs de supravieţuire în faţa necunoscutului. A visa = a şti că totul e relativ” consemna şi Revista Teatrală Radio.

Premiile au fost acordate sâmbătă seara, de un juriu alcătuit din actriţa Olga Delia Mateescu – preşedinta juriului, Ruxandra Săraru, realizator emisiuni radio-TV, şi Alexandru Nagy, regizor.

Aceste premii se adaugă la cele primite în urmă cu un an, la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio şi de Forme Noi, unde spectacolul TNB a fost răsplătit cu : Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie (Felix Alexa), pentru cea mai bună scenografie (Andrada Chiriac) şi Premiul pentru cei mai buni actori (ex-aequo – Claudiu Bleonţ, pentru rolul Harry, respectiv Richard Bovnoczki, pentru rolul Doko).

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă