Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Soprana spaniolă Montserrat Caballé a murit la vârsta de 85 de ani

Cântăreaţa a fost internată în urmă cu o lună la spitalul din Barcelona, din cauza unor probleme grave de sănătate. Cu o carieră de 50 de ani, Montserrat Caballé a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv alături de Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 06.10.2018 - 11:27

Renumita soprană Montserrat Caballé (Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballé i Folch) s-a născut la 12 aprilie 1933, la Barcelona, în Spania. A început să studieze canto la vârsta de opt ani, când a fost înscrisă la Conservatorio Superior di Liceo din Barcelona, unde a studiat cu profesori renumiţi precum Eugenia Kenny, Conchita Badea, Napoleone Annovazzi. A absolvit în 1954, cu "Liceo's Gold Medal", potrivit site-ului www.allmusic.com, citat de Agerpres.

Debutul artistic a avut loc, la Madrid, cu oratoriul ''El pesebre'' al marelui Pablo Casals, apoi a cântat pe mai multe scene din Italia. Au urmat studii de perfecţionare la Milano, iar, în 1965, a debutat în rolul Mimi din ''Boema'' de Puccini, pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveţia. Succesul a fost uriaş, urmând roluri în ''Flautul fermecat'', ''Tosca'', ''Aida'', ''Salome''. Artista a devenit renumită pentru tehnica ei impecabilă "bel canto".

În perioada 1959-1962 a cântat ca solistă la Opera din Bremen, Germania. În 1962 a efectuat un turneu în Mexic, unde a cântat în rolul Manon din opera cu acelaşi nume, de Massenet. În 1965, fără probe sau repetiţii, a înlocuit-o pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un concert la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera "Lucrezia Borgia" de Gaetano Donizetti. A devenit una dintre personalităţile de vârf din muzica de operă, mai ales în rolurile din operele scrise de Bellini şi Donizetti, unele fiind puse în scenă special pentru stilul ei "bel canto". Performanţele artistei în rolul "Elizabeth I" sau în rolul "Mary Queen of Scots" sunt legendare. Debutul la Metropolitan Opera din New York a fost, în 1965, cu rolul "Marguerite" din opera ''Faust'' de Gounod.

A urmat o carieră strălucită, întinsă pe parcursul a peste patru decenii, în cele mai importante roluri ale repertoriului de operă, incluzând rolul Contesei din ''Nunta lui Figaro'' de Mozart sau al Mareşalei din ''Cavalerul Rozelor'' de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). În 1971 a cântat cu José Carreras pe scena din Londra, unde acesta debuta, iar, apoi, l-a susţinut să urce în cariera de tenor. Un an mai târziu, în 1972, Montserrat Caballé a debutat la Covent Garden din Londra, în rolul Violettei din opera "Traviata", de Verdi, iar începând din 1974, a cântat pe scenele principalelor teatre de operă - Grand Opéra (Paris), Teatro Colón (Buenos Aires), Teatro Liceo (Barcelona), Teatro San Carlos (Lisabona), Teatro alla Scala (Milano), Staatsoper (Viena) -, devenind foarte cunoscută şi apreciată pe plan internaţional.

Soprana a participat, în 1974, la Festivalul muzical din Orange în rolul titular din opera ''Norma'' de Bellini, iar în 1979 a interpretat la Metropolitan Opera (New York) rolul principal din opera ''Adriana Lecouvreur'' de Cilea. Au urmat apariţii la Festivalul din Perugia, în rolul Hipermestrei din opera ''Danaidele'' de Antonio Salieri (1983), la Arenele din Verona, interpretând rolul Magdalenei din opera ''Andrea Chénier'' de Giordano (1986), la Barcelona în ''La Fiamma'' de Respighi (1990). În 1992 a participat la concertele de deschidere ale Expoziţiei Internaţionale din Sevilla şi ale Olimpiadei din Barcelona, iar în 1994 a susţinut un concert la Vatican în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.

Activitatea artistei s-a concentrat asupra rolurilor dramatice importante ale lui Verdi, dar le-a îmbrăţişat şi pe cele ale lui Strauss, Mozzart sau Rossini: Marschallin (Rosenkavalier), Contesa (Căsătoria lui Figaro) şi Regina Isabella (în premieră la Cristobál Colón de la Leonardo Balada din Barcelona în 1989). Cu peste 80 de roluri interpretate, o discografie bogată şi concerte susţinute în întreaga lume, Montserrat Caballé şi-a construit o carieră extraordinară, devenind cea mai cunoscută soprană din istoria operei. În 1964, s-a căsătorit cu tenorul spaniol Bernabé Marti, având împreună doi copii, Bernabé Marti, Jr. şi Montserrat Marti. A fondat, în 1997, un important concurs vocal anual în Principatul Andorra, "Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé". Dincolo de operă, Caballé a servit ca Ambasador al Bunăvoinţei UNESCO. De asemenea, a creat o fundaţie pentru copiii defavorizaţi din Barcelona şi a făcut donaţii organizaţiilor de caritate şi fundaţiilor pe care le susţine.

În 2012, în timpul unui turneu în Rusia, artista a suferit un accident vascular cerebral, dar evoluţia a fost favorabilă. În acelaşi an, a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona. Soprana spaniolă a vizitat România în anul 2009, susţinând un concert extraordinar în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, alături de celebrul solist italian Al Bano Carissi. Împreună cu Freddie Mercury a interpretat melodia "Barcelona", devenită imn pentru Jocurile Olimpice din 1992 ale oraşului.

Comentarii

loading...