17.7 C
București
marți, 24 mai 2022
AcasăCulturăScandalos: regimul comunist din China schimbă finalul la lungmetrajul „Fight Club”

Scandalos: regimul comunist din China schimbă finalul la lungmetrajul „Fight Club”

China nu a fost de acord cu tot ce prezenta lungmetrajul „Fight Club”, un film cult al regizorului David Fincher, a cărui premieră internaţională a avut loc în urmă cu aproape 23 de ani, ce a devenit în sfârşit disponibil pe platformele de internet din China, însă finalul peliculei a fost modificat şi transformat într-un fel de „happy-end”, informează AFP, potrivit agrepres.

Regimul comunist de la Beijing nu autorizează difuzarea în China decât a unui număr restrâns de filme străine în fiecare an, iar cenzorii chinezi nu ezită să suprime scenele considerate deranjante.

De această dată, „Fight Club”, cu Brad Pitt şi Edward Norton, este filmul vizat de cea mai recentă operaţiune de cenzură chineză, la peste două decenii după lansarea oficială din 1999 a acestei producţii cinematografice americane.

Cinefilii au observat că versiunea filmului difuzată pe platforma Tencent Video a modificat mesajul anarhist şi anticapitalist din finalul producţiei originale.

În versiunea originală, naratorul, interpretat de Edward Norton, îl ucide pe alter ego-ul său imaginar jucat de Brad Pitt, apoi asistă la explozia unor imobile – distrugerea lumii moderne visată de protagonist fiind pe cale să fie realizată.

În schimb, versiunea difuzată în China se încheie cu un fel de „happy-end”.

Personajul jucat de Brad Pitt este într-adevăr ucis, dar imaginile cu sfârşitul lumii sunt înlocuite cu un ecran negru pe care apare textul următor: „Poliţia a dejucat atentatul şi i-a arestat pe toţi infractorii, împiedicând explozia bombelor”.

În ceea ce îl priveşte pe personajul interpretat de Brad Pitt, versiunea chineză precizează că acesta a fost internat „într-un azil psihiatric”.

China nu a apreciat total lungmetrajul „Fight Club”, modificând finalul, și stârnuind un scandal imens printre cinefilii chinezi

Finalul trunchiat al filmului a stârnit stupoare în rândul multor cinefili chinezi, care au văzut probabil versiunea originală a filmului american, vizionând copii piratate ale acesteia.

„E un scandal”, a comentat un cinefil pe site-ul Tencent Video, potrivit blacknews.ro.

„Nu se mai mulţumesc să cenzureze anumite scene, acum schimbă pur şi simplul scenariul”, a declarat, supărat, un internaut pe reţeaua de socializare Weibo.

Compania Tencent Video nu a dat publicităţii un punct de vedere pe această temă. Este greu de spus dacă aceste modificări au fost impuse de autorităţile chineze sau dacă sunt rezultatul unei decizii a producătorilor filmului.

Studiourile hollywoodiene îşi asumă uneori sarcina de a tăia anumite scene din filmele lor în speranţa de a obţine autorizaţia privind difuzarea acestor producţii pe piaţa chineză.

În 2019, mai multe scene din filmul „Bohemian Rhapsody” care făceau trimitere la homosexualitatea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen, au fost eliminate din versiunea difuzată în China.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

5 motive pentru care sa investesti in pantaloni casual dama

Cine nu are nevoie de o pereche de pantaloni casual, in care miscarea sa nu fie nicio problema, mai ales atunci cand ai multe...

AUR cere excluderea UDMR de la guvernare, ca sancțiune după vizita președintei Ungariei

Partidul AUR cere excluderea UDMR de la guvernare, ca sancțiune după vizita președintei Ungariei în România și după declarațiile făcute de aceasta, în prezența...

Djokovic, debut cu dreptul la Roland Garros

Novak Djokovic, numărul unu mondial şi deţinătorul trofeului, s-a calificat fără probleme în turul secund al turneului de Mare Şlem de la Roland Garros,...
Ultima oră
Pe aceeași temă