Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Recuperarea și ­promovarea reperelor identitare a cinci minorități

Expoziția de pictură deschisă în perioada 30 octombrie-4 noiembrie la Elite Art Gallery presupune recuperarea și promovarea reperelor identitare a cinci minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 30.10.2018 - 19:44

Expoziția reunește lucrările a cinci artiști plastici: Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu și Daniela Donțu-Hașcevoi. Artiștii plastici au portretizat sașii din Bod (județul Brașov), romii din Sintești (județul Ilfov), maghiarii din Ernei (județul Mureș), armânii din Pipera (județul Ilfov), rușii-lipoveni din Slava Cercheză (județul Tulcea).

“În România trăiesc numeroase comunități etnice care participă prin tradițiile și cultura lor la omogenitatea istoriei naționale. Interesul majorității pentru valorile minorităților etnice este adesea redus, astfel că minoritățile ajung să se integreze în contextul general al identității naționale prin dizolvarea propriei identități. Pentru că aceste comunități minoritare se confruntă în general cu prejudecățile populației majoritare, proiectul “MOSAIC: Portrayal of Diversity” urmărește ca prin artă să apropie publicul de valorile și tradițiile acestor promotori ai meşteșugurilor, artelor, culturii. Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic și social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. Acest lucru nu are întotdeauna efectele urmărite, dat fiind accesul redus al populației la noile strategii de integrare multiculturală, respectiv interesul scăzut general pentru minoritățile naționale, etnice, religioase, lingvistice etc. Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să valorificăm arta și istoria acestor minorități, conservând elementele care compun identitatea națională, deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.”, spune Carla Schoppel, curatorul expoziției. 

Citește totul despre:

#expoziție

Comentarii

loading...