4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăCultură„Războiul în imagini“ – context și reprezentare

„Războiul în imagini“ – context și reprezentare

Intitulată „ARW – Artists React to WAR“, expoziția cuprinde lucrări semnate de artiștii Delia Popa, Valeriu Șchiau, Vasile Rață, Aurora Király și Sorin Oncu, sub semnătura curatorială a Oliviei Nițiș. Expoziția introduce cinci perspective asupra războiului, surprinzând personaje, acțiuni și emoții diferite. Despre eroine și infirmierele din Primul Război Mondial aflăm din instalația Deliei Popa, îl descoperim pe bunicul-erou și sensul eroismului în opera lui Valeriu Șchiau, Vasile Rață prezintă taberele de refugiați și războaiele iugoslave, despre migrație și terorism aflăm din lucrările lui Sorin Oncu și, nu în ultimul rând, Aurora Király abordează tema empatiei în relație cu istoria și evenimentele netrăite.

„Artiștii contemporani se raportează la trauma postconflictuală sau trauma curentă, în cazul războaielor în derulare, ținând cont de contextul particular și istoria personală. Cercetarea în domeniul neurologiei privind receptarea imaginii artistice a demonstrat că regiunile din creier implicate în experimentarea emoției și planificării sunt activate în timpul expunerii la imagini artistice, prin urmare se activează o zonă diferită de cea standard la nivelul recunoașterii obiectelor. Cu toate acestea, emoțiile sunt educate, construite cultural, iar interpretarea imaginii se bazează pe evoluția individuală și cunoașterea personală. Este importantă asumarea înțelegerii și învățării istoriei prin impactul emoțional pe care vizualul îl poate determina. Arta vizuală abordează conținutul istoric prin conexiune emoțională cu privitorul, care este provocat în mod diferit atunci când trebuie să înțeleagă un fapt sau eveniment istoric față de urmărirea pasivă a unui canal de știri“, declară Olivia Nițiș, curatorul „ARW – Artists React to WAR“.

Prezentată în mai multe spații, expoziția este precedată de fiecare dată de câte o conferință ce provoacă un dialog relaxat despre realități dure și incomode între liceeni, artiști, teoreticieni, cadre didactice și publicul larg. Teoreticienii invitați, Oana Băluță și Alin Ciupală, abordează teme precum dimensiunea violenţei de gen în spaţiul românesc – stereotipuri, reconfigurări şi provocări – și Primul Război Mondial la genul feminin. După ce pe 7 noiembrie expoziția a fost prezentată la Ploiești, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“, pe 14 noiembrie va avea loc vernisajul, urmat de o dezbatere în prezența artiștilor, în București, la WASP – Working Art Space and Production.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă