12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Raluca Turcan insistă să-i spună „La mulți ani” lui Brukenthal, care a trăit în secolul XVIII

Ministrul Raluca Turcan a simțit nevoia să explice de ce i-a transmis „La mulți ani” baronului din Sibiu, Samuel von Brukenthal, la 300 de ani de la nașterea acestuia.

După mesajul inițial postat pe Facebook, în care Turcan îl felicita pe Brukenthal și care a iscat foarte multe replici ironice, Raluca Turcan a revenit cu o explicație, tot pe Facebook.

„Sunt nevoită să fac câteva precizări acum, cu întârziere, pentru că am fost blocată într-o întâlnire la Constanța timp de mai multe ore. Nu mi-am putut imagina interpretările de pe pagina de Facebook. Acesta este mesajul meu pentru oamenii de bună-credință care vor să îl citească.
Așadar,
Spunem “La Mulți Ani, Mihai Eminescu” în fiecare an de 15 ianuarie.
Suntem mândri de moștenirea lăsată nouă, tuturor, prin geniul creator al lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc.
Prin acel “La Mulți Ani” de 15 ianuarie marcăm în fiecare an ziua de naștere a marelui poet.
Similar, astăzi, 26 iulie 2021, marcăm 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. La nivel local, moștenirea culturală lăsată de Samuel von Brukenthal va dăinui și ea reprezintă și va continua să reprezinte un motiv de mândrie pentru Sibiu, pentru sibieni și pentru toți oamenii educați din România.
Samuel von Brukenthal este, așadar, aniversat în fiecare an la Sibiu, pe 26 iulie.
Pentru cei care vor sa îl descopere pe Samuel von Brukenthal merită început la muzeul cu același nume. Imaginat chiar de Samuel von Brukenthal, muzeul se află în Piața Mare și va fi deschis de miercuri, de la 9.00.
PS: cât despre baronii PSD cu 4 clase și doctorate furate și care acum simt din nou nevoia sa se dea deștepți, să nu se panicheze, ca vor avea și ei muzeul lor: MUZEUL JILAVA!
Lor, “La Mulți Ani” cu executare!” , scrie Raluca Turcan în mesajul postat în seara zilei de luni, 26 iulie 2021.

Baronul sas Samuel von Brukenthal, decedat în anul 1803, a fost fondatorul muzeului din Sibiu care-i poartă numele și a fost guvernator al Transilvaniei în timpul Imperiului Habsburgic.

La cel de-al doilea mesaj postat pe acest subiect, Raluca Turcan a fost din nou criticată, unele dintre mesaje oferind detalii istorice. Unul dintre răspunsuri este următorul:

„Sub stăpânirea „umanistului” baron Samuel Brukenthal a avut loc și barbara ucidere, care a îngrozit Europa, a liderilor țăranilor români răsculați de prea mult bine austro-ungaro-săsesc, Horea și Cloșca”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă