10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăCulturăProgram de Noapte Albă în District 40

Program de Noapte Albă în District 40

Instalații de lumini și sunete, instalații interactive cu căști neuronale, video mapping, experiențe AR, lectură performativă, proiecții de filme și tururi ghidate – acestea sunt doar câteva dintre activitățile cu care noul cartier cultural District 40, situat în zona Icoanei din Capitală, își va întâmpina vizitatorii la Noaptea Muzeelor 2018, în seara de 19 mai, începând cu ora 20:00.

Cartierul Icoanei este una dintre zonele cu cel mai mare potențial de dezvoltare culturală din capitală, țesut urban istoric identitar al orașului, cu nucleul în zona construită protejată 40. Un proiect inițiat și dezvoltat de A.R.C.E.N. și BRD – Groupe Société Générale, și curatoriat de Svetlana Cârstean și Edmond Niculușcă, District 40 are scopul de a dinamiza zona Cartierul Icoanei și a pune pe agenda publică activități culturale comune.

„District 40 pornește de la premisa că o comunitate de actori culturali care pune în comun resurse, idei, spații, poate crea mai multă valoare adăugată pentru oraș și pentru locuitori decât ar face-o fiecare lucrând în colțul lui. Vedem de multe ori inițiative frumoase cu impact aproape inexistent, iar crearea unei rețele de actori culturali este menită tocmai să dea scala unor programe pe care le gândim împreună. District 40 este și despre comunitate. Ea ocupă un loc central în planul nostru de a activa această zonă. Vrem să vedem cine sunt locuitorii cartierului, cum putem împreună să facem din această zonă cu potențial uriaș, un centru principal al culturii bucureștene. Nu în ultimul rând, District 40 este despre cum reușim să recreăm o legătură emoțională cu orașul nostru. Cum putem să-l cunoaștem mai bine, să-l protejăm, să-l dezvoltăm, prin cultură. BRD – Groupe Société Générale are în acest program și un rol mai inedit, acela de actor cultural, de creator de programe prin centrul de care-l dezvoltăm de ceva vreme, Rezidența BRD Scena9, care se află în inima cartierului”, a declarat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.

„District 40 e o inițiativă organică. De 10 de ani de zile, A.R.C.E.N. încearcă să activeze sau să salveze punctual repere culturale și de arhitectură din zona istorică Icoanei. Toate proiectele și evenimentele pe care le-am dezvoltat în jurul Școlii Centrale, monumentul istoric proiectat de Ion Mincu, au reușit să coaguleze o conștiință a memoriei și a responsabilității față de patrimoniu. District 40 e o nouă etapă, e începutul solidificării unui ecosistem de comunități și instituții în cartierul cu cel mai mare potențial cultural din București. Salvarea insulelor de identitate ale Bucureștiului și regenerarea cartierelor istorice nu se poate face fără conectarea comunităților din aceste zone. Prin potențialul cultural al tuturor “locuitorilor” din District vom putea transforma un întreg cartier istoric într-un centru cultural al Bucureștiului. E una dintre cele mai curajoase aventuri dedicate Bucureștiului. Va fi o construcție care poate transforma în profunzime orașul și modul de viață al locuitorilor lui”, a spus Edmond Niculușcă, președintele A.R.C.E.N.

“Există un spirit al locului, pe care îl descoperi în felul în care îți arată drumul străzile printr-un cartier. Există o muțenie a locurilor pline de vorbe. Există straturi de amintiri și de adevăruri pe care nimeni nu le trezește uneori cu zecile de ani. Să aduci la viață straturile adormite, să le faci să-și spună poveștile, să retrezești bucuria apartenenței la un loc pe care-l iubești, să faci cunoscută istoria uitată, să aduci împreună oamenii ca să se cunoască și să nu construiască doar separat. Asta înseamnă District 40, un proiect cultural dedicat cartierului Icoanei, celor care locuiesc și celor care muncesc aici. Acel cartier din centru, un alt fel de centru, pe care toți îl iubim. District 40 e despre Dumbrava Roșie, despre casele de pe Eminescu, unde poți vedea rufele uscându-se afară în curte, despre piața Gemeni și oamenii ei, despre Școala Centrală și Schitul Darvari, despre Mihai Șora care locuiește de-o viață pe Jules Michelet, despre baclavalele de la Fadel, despre cataiful din vechea Scala. Despre Cărturești și Institutul Francez, despre cinematografele de odinioară și despre librăriile de azi, despre vecini care se trezesc dimineața în același loc de pe pământ”, a spus scriitoarea Svetlana Cârstean, una din inițiatoarele proiectului.

Sâmbătă, 19 mai, cu ocazia celei de-a XIV-a ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor, primii locatari ai District 40 – Rezidența BRD Scena9, Școala Centrală, Institutul Francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic – își deschid porțile publicului larg. Între orele 20:00 și 02:00, vizitatorii vor avea oportunitatea să asiste la o reprezentație vizuală a activității lor cerebrale atunci când citesc, prin intermediul unei instalații interactive bazată pe căști neuronale, precum și să vadă manuscrisele originale ale unor scriitori contemporani, să interacționeze cu instalații de lumini și sunete sau să urmărească proiecții ale unor filme celebre.

În plus, Harta District 40 și detalii ale evenimentelor găzduite de fiecare dintre cele cinci locații vor fi disponibile în aplicația Culturesc 100, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play, o platformă dezvoltată de Samsung, ce încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, oferindu-i o experiență culturală inedită, inspirată de tehnologie. Pentru Noaptea Albă, Culturesc 100 a pregătit o serie de experiențe AR (realitate augmentată) concentrate într-o serie de povești digitale imersive curatoriate de A.R.C.E.N., ce vor transpune publicul în lumea orașului povestit. „Ne bucurăm să ne alăturăm prin platforma Culturesc 100 acestui proiect care pune în valoare din punct de vedere cultural cartierul Icoanei și să contribuim la reactivarea acestei zone cu mijloacele pe care le pune la dispoziție tehnologia”, a spus Roxana Mihalache, Corporate Citizenship and Public Affairs Manager Samsung Electronics Romania.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă