14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCulturăPremiera spectacolului „Crimă şi pedeapsă”, la Teatrul „Tony Bulandra”

Premiera spectacolului „Crimă şi pedeapsă”, la Teatrul „Tony Bulandra”

“Crimă şi pedeapsă” este a doua premieră ce are loc la miezul nopţii, după cea a spectacolului “Salonul nr. 6”, care a avut loc în noiembrie 2016.

“Regizorul, actorii şi echipa teatrului au crezut în această iniţiativă, iar biletele sunt sold out, aşa cum au fost şi acum trei ani. Încă un element important al viziunii regizorale este acela că spectacolul “Crimă şi pedeapsă”, după F.M. Dostoievski, se joacă cu publicul pe scenă, într-un spaţiu claustral, dar animat de suflete care ard la temperaturi înalte. Fiecare persoană este suma tuturor oamenilor pe care i-a întâlnit. Fiecare interacţiune imprimă un anumit tip de mesaj, de energie, de reacţie. Suntem oglinzi unii pentru alţii. Suntem prea puţin conştienţi de modul şi forţa cu care îi influenţăm pe cei din jurul nostru, prin felul nostru de a fi şi prin acţiunile noastre”, se arată în comunicatul Teatrului “Tony Bulandra”.

Conform sursei citate, spectacolul “Crimă şi pedeapsă” pe care îl propune regizorul Dumitru Acriş (Moscova) la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte are la bază aceste idei: dualitatea sau, mai bine zis, pluralitatea fiinţei umane şi reflexiile ei.

“Tocmai datorită acestei viziuni, se ajunge la o “Crimă şi pedeapsă” fără Raskolnikov… de fapt, fără un Raskolnikov unic, ci unul reflectat în fiecare dintre celelalte personaje. Fiecare interpret, fie bărbat, fie femeie, ajunge să îl joace pe Raskolnikov, să ne înfăţişeze o anumită latură a acestuia. Studentul a răscolit adâncurile fiecăruia dintre ei şi, acum, ei reproduc aproape inconştient ceea ce i-a marcat sau dezvăluie ceea ce ei înşişi au imprimat în personalitatea lui Raskolnikov”, se menţionează în comunicat.

Viziunea regizorului este una aparte, în care publicul este implicat în piesă.

“Crimă şi pedeapsă fără Raskolnikov este o viziune complet nouă şi foarte curajoasă. Convenţia este însă cu uşurinţă acceptată, pentru că îl determină pe spectator să îşi folosească atenţia distributivă, de detectiv. Din cuantumul de acţiuni psihologizate se alege o concluzie cutremurătoare: oricine este în stare de orice. Toţi sunt pe urmele criminalului, dar criminalul este în noi. De aceea, nu judecaţi!”, se mai spune în comunicatul Teatrului “Tony Bulandra” din Târgovişte.

Rodion Romanovici Raskolnikov este jucat de Bogdan Farcaş, Andrada Fuscaş, Ana Maria Carablais, Iulia Verdeş, Cristina Dumitra, Liviu Cheloiu, Teodora Filip, Andreea Tănase, Corneliu Jipa, Daniel Nuţă.

Din distribuţie mai fac parte: Avdotia Romanovna Raskolnikova – Andrada Fuscaş; Pulcheria Alexandrovna Raskolnikova – Ana Maria Carablais; Sofia Semionovna Marmeladova – Teodora Filip; Katerina Ivanovna Marmeladova – Andreea Tănase; Semion Zaharovici Marmeladov – Liviu Cheloiu; Porfiri Petrovici – Bogdan Farcaş; Arkadi Ivanovici Svidrigailov – Daniel Nuţă; Piotr Petrovici Lujin – Corneliu Jipa; Aliona Ivanovna – Cristina Dumitra; Lizaveta Ivanovna – Iulia Verdeş.

Următoarele reprezentaţii vor fi pe 24 ianuarie şi 9 februarie 2020.

Dumitru Acriş este actor şi regizor, născut la Chişinău, unde a absolvit Actoria. După 12 ani de teatru, începând cu anul 2012, se mută la Moscova, unde studiază regie de teatru/dramă la Universitatea de Artă Teatrală GITIS din Moscova, clasa profesorului Leonid Heifeţ. Cu Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte este la cea de-a patra colaborare, după “Hitler in love”, un one-man show avându-l ca protagonist şi alte două spectacole în regia lui: “Furtuna”, după O.N. Ostrovski şi “Salonul nr. 6”, după A.P. Cehov. Aceste spectacole au ajuns în turnee şi festivaluri internaţionale de teatru din China, Rusia, Coreea de Sud, Turcia.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă