Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Poeta Louise Glück este laureata premiului Nobel pentru literatură din acest an

Poeta americană Louise Glück a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

Share

Romania libera 0 comentarii

08.10.2020 - 16:19

Laureata din acest an a fost recompensată pentru "vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală", susține Academia Suedeze.

Poeta şi eseista Louise Glück s-a născut pe 22 aprilie 1943 şi a câştigat numeroase premii literare majore din Statele Unite, precum National Humanities Medal, Pulitzer Prize, National Book Award, National Book Critics Circle Award şi Bollingen Prize.

Glück a abordat teme precum trauma, moartea şi vindecarea. Poeta a scris în textele sale despre perioada în care a suferit de anorexie, în adolescenţă, o afecţiune despre care a dezvăluit mai târziu că ar fi fost cauzată de eforturile depuse pentru a-şi asigura independenţa de mama ei. A scris şi despre moartea surorii sale mai mari, decedată înainte ca ea să se nască. În timp ce urma terapie psihologică, a ales să se înscrie la ateliere de poezie în loc să urmeze o educaţie tradiţională universitară. A urmat câteva cursuri la Sarah Lawrence College şi Columbia University, dar nu a obţinut o diplomă universitară.

Louise Glück a publicat volumul ei de debut, intitulat "Firstborn", în anul 1968. A câştigat premiul Pulitzer pentru poezie în anul 1993 cu volumul "The Wild Iris" şi a obţinut titlul de Poet Laureat al Statelor Unite în 2003.

"Averno" (2016), un volum spectaculos al poetei Louise Glück, i-a încântat pe criticii literari şi conţine o interpretare vizionară a mitului coborârii în Infern a Persefonei în captivitatea lui Hades, zeul morţii.

Louise Glück fost decorată la Casa Albă în 2016 de fostul preşedinte american Barack Obama, care i-a atribuit National Humanities Medal.

Scriitoarea americană deţine în prezent titulatura de scriitor-rezident la Universitatea Yale şi locuieşte în Cambridge, Massachusetts.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii din 2020 va fi cu 1 milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma acordată anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2020 va fi însoţit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Comentarii