Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Poeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

Fundaţia Doina Cornea a lansat un apel în care cere susținerea candidaturii scriitoarei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2020.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 31.05.2020 - 15:39

"Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute – atât în țară, cât și în străinătate – Fundația Doina Cornea, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020", menționează un comunicat transmis, la data de 30 mai 2020, de Fundația Doina Cornea.

"În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!", susțin semnatarii apelului.

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicții de publicare, prima dintre aceastea, cea din perioada 1959-1964, fiind urmarea faptului că era fiică a unui preot, fost deținut politic.

Ultima interdicție a fost impusă în perioada 1988-1989, ca pedeapsă pentru publicarea unei parodii împotriva lui Nicolae Ceaușescu, scrisă sub forma unei poezii pentru copii.

Ana Blandiana a fost membră a Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989 până la 29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din conducerea FSN.

Comentarii