17.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒCulturฤƒAlex. ศ˜tefฤƒnescu: "รŽn 1967, securiศ™tii m-au urcat รฎn dubฤƒ ศ™i mi-au spus...

Alex. ศ˜tefฤƒnescu: „รŽn 1967, securiศ™tii m-au urcat รฎn dubฤƒ ศ™i mi-au spus cฤƒ mฤƒ รฎmpuศ™cฤƒ”

Iubeศ™te femeia, omul inteligent, cartea ศ™i România, livada de acasฤƒ, fiind un lucrฤƒtor, la propriu, al grฤƒdinii sale, cฤƒreia îi iubeศ™te ศ™i pomii, ศ™i fluturii, ศ™i furnicile, ศ™i ศ™opârlele.

Domnule critic ศ™i istoric literar, autor a zeci de cฤƒrศ›i ศ™i mii de cronici literare, la care adฤƒugฤƒm conferinศ›e, lansฤƒri de carte, emisiuni la posturi de radio ศ™i televiziune, cine este Alex. ศ˜tefฤƒnescu?

Un bฤƒrbat în vârstฤƒ, greoi ศ™i bolnav de inimฤƒ. Un om care a citit mii de cฤƒrศ›i ศ™i a ศ™i scris despre ele. Un bฤƒtrân care moare lent, dar sigur, simศ›ind o satisfacศ›ie secretฤƒ la gândul cฤƒ moare (moartea reprezentând pentru el un mod de a fi în rând cu lumea). O fiinศ›ฤƒ umanฤƒ care nu suferฤƒ la gândul cฤƒ urmeazฤƒ sฤƒ disparฤƒ, ci se bucurฤƒ cฤƒ a avut norocul sฤƒ se nascฤƒ. O persoanฤƒ care, înzestratฤƒ din naศ™tere cu bucuria de a trฤƒi, transmite acum ศ™i altora (inclusiv unor tineri apatici) aceastฤƒ bucurie. Un autor de cฤƒrศ›i cฤƒutate de cititori, cumpฤƒrate ศ™i citite, astfel încât au parte mereu de reeditฤƒri. Un ins sociabil, cu umor, care nu râde niciodatฤƒ de alศ›ii, ci numai de el însuศ™i. Un individ care apreciazฤƒ, în egalฤƒ mฤƒsurฤƒ, momentele de singurฤƒtate. Un lucrฤƒtor, la propriu, al grฤƒdinii lui, cฤƒreia îi iubeศ™te ศ™i pomii, ศ™i fluturii, ศ™i furnicile, ศ™i ศ™opârlele.

Aศ›i fost anchetat de Securitate. Cum v-aศ›i vedea acum în rolul „elementului foarte duลŸmฤƒnos“, studentul Alexandru ศ˜tefฤƒnescu?

N-am fost niciodatฤƒ duศ™mฤƒnos, nici mฤƒcar (din pฤƒcate) împotriva regimului comunist, considerat pe bunฤƒ dreptate „ilegitim ศ™i criminal“. Regimul, în schimb, prin poliศ›ia sa politicฤƒ, a fost duศ™mฤƒnos cu mine, în special în perioada studenศ›iei, când am fost anchetat brutal de Securitate.

Interogatoriile mi-au fost luate în stare de libertate, în zile diferite, dar fiindcฤƒ durau foarte mult îmi dฤƒdeau sentimentul cฤƒ sunt arestat. Iatฤƒ cum sunt datate douฤƒ dintre procesele verbale de interogare: „Interogatoriul a început la orele 9.15 în ziua de 23 februarie 1967 ลŸi s-a încheiat la orele 15.25 în ziua de 23 februarie 1967.“; „Interogatoriul a început la orele 17.20 în ziua de 23 februarie 1967 ลŸi s-a încheiat la orele 8.20 în ziua de 24 februarie 1967“. Practic a fost vorba de o zi ลŸi o noapte de anchetare continuฤƒ, cu o singurฤƒ întrerupere pentru masฤƒ (pentru masa lor, a anchetatorilor; în cele douฤƒ ore în care ei au lipsit, eu am rฤƒmas închis într-o încฤƒpere cu ziduri groase, de la subsol). Retrฤƒiesc, citind dosarul de la CNSAS, ce am simลฃit în dimineaลฃa geroasฤƒ a zilei de 24 februarie 1967. IeลŸisem din semiobscuritatea de la „Malmaison“ în lumina strฤƒlucitoare a dimineลฃii de iarnฤƒ, în care respiraลฃia mi se vedea ca un fum de ลฃigarฤƒ diafan. Mi s-a fฤƒcut un dor nebun de mine însumi, de tinereลฃea mea, de libertate ลŸi am început sฤƒ plâng pe stradฤƒ. Era ca ลŸi cum m-aลŸ fi îmbolnฤƒvit de cancer ลŸi nu aveam nici o speranลฃฤƒ sฤƒ mฤƒ mai vindec vreodatฤƒ.

A urmat „demascarea“ mea. În dimineaลฃa zilei de 17 mai 1967, securiลŸtii m-au urcat într-o dubฤƒ ลŸi, ca sฤƒ-ลŸi batฤƒ joc de mine, mi-au spus cฤƒ mฤƒ duc în afara BucureลŸtiului ca sฤƒ mฤƒ împuลŸte. Am mai povestit, într-un interviu, acest episod, ลŸi nu vreau sฤƒ mฤƒ repet. De fapt, m-au dus la Universitate, unde, în amfiteatrul „Odobescu“, a avut loc ลŸedinลฃa de excludere a mea din UTC (ลŸi unde s-ar fi hotฤƒrât, la propunerea lui R.G.S., ลŸi darea mea afarฤƒ din facultate, dacฤƒ n-ar fi intervenit salvator extraordinara noastrฤƒ profesoarฤƒ, Zoe Dumitrescu-BuลŸulenga). Existฤƒ în dosar un document referitor la aceastฤƒ ลŸedinลฃฤƒ:

„Notฤƒ pentru buletin/ 18 mai 1967/ strict secret.

În ziua de 17 mai a fost demascat public în cadrul adunฤƒrii studenลฃilor din anul II, Facultatea de Limba ลŸi Literatura Românฤƒ, numitul ลžtefฤƒnescu Alex., nฤƒscut la 6 XI 1947, cunoscut cฤƒ în discuลฃii ลŸi în creaลฃiile literare se manifestฤƒ duลŸmฤƒnos la adresa regimului socialist din ลฃara noastrฤƒ ลŸi a politicii partidului nostru.

La adunare au participat circa 190 de persoane, studenลฃi ลŸi profesori de la facultatea respectivฤƒ, care în cuvântul lor au înfierat activitatea desfฤƒลŸuratฤƒ de ลžtefฤƒnescu Alex. La discuลฃii s-au înscris un numฤƒr de 13 persoane, dintre care au vorbit 8 persoane. În încheiere adunarea a hotฤƒrât excluderea sus-numitului din organizaลฃia UTC ลŸi a propus conducerii facultฤƒลฃii sฤƒ hotฤƒrascฤƒ asupra oportunitฤƒลฃii rฤƒmânerii lui ca student.“, ลžeful serv. lt. col. Anculia Mioc”.

Decenii la rând am avut apoi de suferit pentru acest incident din tinereลฃe. N-am mai fost niciodatฤƒ o fiinลฃฤƒ liberฤƒ ลŸi fฤƒrฤƒ griji, ci una „înfieratฤƒ“.

 Ce reprezintฤƒ Eminescu pentru dumneavoastrฤƒ ศ™i cum am fi arฤƒtat noi, ca naศ›ie, fฤƒrฤƒ el?

De ศ™ase-ศ™apte ani citesc ศ™i comentez poezii de Eminescu. A fost frumos, foarte frumos. Am trฤƒit parcฤƒ într-un alt spaศ›iu, dar acum m-am întors în lumea mea. Mฤƒ bucur cฤƒ am reuศ™it sฤƒ închei ambele volume de comentarii (cel despre antume, apฤƒrut în 2017, ศ™i cel despre postume, care va apฤƒrea în 2019) pe care visam de multฤƒ vreme sฤƒ le scriu. (Titlul lor โ€’ Eminescu, poem cu poem.) În timp ce lucram – de obicei noaptea, pentru cฤƒ ziua aveam de îndeplinit alte obligaศ›ii – mฤƒ obseda gândul cฤƒ mi se va întâmpla ceva care mฤƒ va împiedica sฤƒ le termin. Angajat în aceastฤƒ aventurฤƒ, m-a surprins, încฤƒ o datฤƒ, frumuseศ›ea fฤƒrฤƒ seamฤƒn a poeziei lui Eminescu. ศ˜tiam de multฤƒ vreme ce putere de seducศ›ie are aceastฤƒ operฤƒ, dar admiraศ›ia mea îmi rฤƒmฤƒsese în minte ca o idee pasivฤƒ. Recitind-o acum cuvânt cu cuvânt, vers cu vers ศ™i poem cu poem, mฤƒ întrebam cu oarecare îngrijorare: o sฤƒ mai simt ceea ce am simศ›it pe vremuri, când am descoperit-o? („Mai suna-vei dulce corn pentru mine vreodatฤƒ?“)

A fost mai mult decât mฤƒ aศ™teptam. În timpul lecturii, m-am simศ›it nu numai entuziasmat, ci ศ™i intimidat de ceea ce a putut sฤƒ facฤƒ un tânฤƒr din secolul nouฤƒsprezece din cuvintele limbii române. Le-a combinat cu o artฤƒ care seamฤƒnฤƒ cu magia. Tocmai de aceea stângฤƒciile din unele texte ale sale (în special din cele scrise în anii adolescenศ›ei) au fฤƒcut emoศ›ia mea ศ™i mai vie, dovedind cฤƒ autorul a fost un om, nu un supraom.

Spun ศ™i eu (parafrazându-l prin inversare pe Marin Sorescu): Eminescu a existat! Chiar a existat, nu este un personaj de legendฤƒ! Un om real a creat o operฤƒ de o valoare neverosimilฤƒ. ศ˜i a avut ca mijloc de exprimare o limbฤƒ pe care noi, azi, o vorbim atât de prost! Poate învฤƒศ›ฤƒm ceva de la el. Sau poate ne dฤƒm seama, mฤƒcar, cฤƒ suntem în stare sฤƒ realizฤƒm ceva extraordinar, dacฤƒ unul de-al nostru a fฤƒcut-o cândva.

Alex. ศ˜tefฤƒnescu are, pe lângฤƒ simศ›ul critic, al meseriei, un altul, frumos ศ™i nebun, al umorului. Iatฤƒ, pentru cititorii „României libere“, o secvenศ›ฤƒ dintr-un film genial. „Cu banii câลŸtigaลฃi pe Istoria literaturii române contemporane mi-am fฤƒcut o casฤƒ la ลฃarฤƒ (în mijlocul unei livezi de peste o sutฤƒ de pomi). Acolo îmi primesc cu drag prietenii, când înfloresc pomii, când rodesc ลŸi când îi acoperฤƒ zฤƒpada. ลži tot acolo, sub un cireลŸ, aลŸ vrea sฤƒ fiu (nu înainte de a muri) îngropat“, este o declaraศ›ie de-a dumneavoastrฤƒ pe care v-aศ™ ruga sฤƒ o completaศ›i ศ™i sฤƒ ne povestiศ›i despre aceastฤƒ cฤƒsuศ›ฤƒ pe care o iubiศ›i atât de mult?

Decât sฤƒ vฤƒ descriu cฤƒsuศ›a, mai bine vฤƒ povestesc cum anume mi-am instalat gaz metan. Iatฤƒ câteva însemnฤƒri din jurnalul meu de atunci:

„17 noiembrie 2006. Îmi instalez gaz metan la casa mea de la ลฃarฤƒ. Din nefericire nu se ลŸtie pe unde trece conducta subteranฤƒ la care urmeazฤƒ sฤƒ mฤƒ racordez. Se presupune cฤƒ parcurge strada pânฤƒ aproape de mine, dar nu i se cunoaลŸte exact poziลฃia. Drept urmare, muncitorii pe care i-am angajat sapฤƒ la întâmplare în cฤƒutarea ei. Pฤƒmântul este tare ca piatra, astfel încât trebuie folosit târnฤƒcopul. Muncitorii sapฤƒ icnind din greu ลŸi pe bunฤƒ dreptate se simt descurajaลฃi când constatฤƒ cฤƒ au fฤƒcut o groapฤƒ degeaba ลŸi cฤƒ trebuie sฤƒ o astupe ca sฤƒ înceapฤƒ alta. Nu existฤƒ nicฤƒieri un plan cu traseul precis al conductei. Nu existฤƒ semne de recunoaลŸtere. Nu are nimeni un aparat de detectare a unor eventuale marcaje metalice subterane, de genul celor de care se folosesc nemลฃii pentru a gฤƒsi o conductฤƒ.

18 noiembrie 2006. Sฤƒpฤƒturile continuฤƒ, deลŸi e sâmbฤƒtฤƒ ลŸi nimeni nu are chef de lucru. Vin la faลฃa locului mulลฃi binevoitori din sat care încearcฤƒ sฤƒ-ลŸi aminteascฤƒ pe ce traseu anume a fost îngropatฤƒ conducta ลŸi unde e capฤƒtul ei. Toศ›i se înศ™alฤƒ.

19 noiembrie 2006. Muncitorii continuฤƒ sฤƒ sape ลŸi azi, duminicฤƒ, dar conducta nu e de gฤƒsit. În jurul ei începe sฤƒ se ลฃeasฤƒ o legendฤƒ. Unii spun cฤƒ e pe marginea drumului, la aproximativ un metru de gard. Alลฃii cฤƒ e pe la mijlocul drumului. ลži sunt ลŸi alลฃii care susลฃin cฤƒ, de fapt, nici n-a fost îngropatฤƒ vreodatฤƒ, cฤƒ ลŸanลฃul a existat, într-adevฤƒr, dar cฤƒ a fost astupat fฤƒrฤƒ conductฤƒ în el.

În ceea ce mฤƒ priveลŸte, îmi aduc clar aminte conducta, parcฤƒ o vฤƒd, iar în mine am încredere, dar ลŸi eu încep sฤƒ o consider un fel de comoarฤƒ, de negฤƒsit…

22 noiembrie 2006. Nici azi, dupฤƒ atâtea zile de cฤƒutare, nu s-a gฤƒsit conducta de gaz metan de pe strada pe care se aflฤƒ casa mea de la ลฃarฤƒ. Azi e de serviciu acolo Domniลฃa, iar eu, de aici, din BucureลŸti, ลฃin legฤƒtura cu ea prin telefon. Ori de câte ori sunฤƒ telefonul, tresar, plin de speranลฃฤƒ. Dar pânฤƒ acum apelurile au venit din partea altora ลŸi nu aveau nici o legฤƒturฤƒ cu conducta. A fost ลŸi un episod comic. M-a sunat o domniลŸoarฤƒ care mi-a spus entuziastฤƒ:

– Gata! A apฤƒrut!

M-am simลฃit inundat de fericire:

– A apฤƒrut? Unde era? La ce distanลฃฤƒ de gard?

DomniลŸoara s-a zฤƒpฤƒcit:

– Ce gard?! Mi-a apฤƒrut cartea de versuri, aceea pe care mi-aลฃi citit-o dumneavoastrฤƒ în manuscris. ลži vreau sฤƒ vฤƒ aduc ลŸi dumneavoastrฤƒ un exemplar. E foarte frumoasฤƒ. Vฤƒ sunt îndatoratฤƒ.

– Sigur, aduceลฃi-mi-o! Dar sฤƒ vฤƒ purtaลฃi cu delicateลฃe cu mine! Sunt cu nervii la pฤƒmânt. Am nevoie de înลฃelegere ลŸi afecลฃiune.

– Puteลฃi conta pe înลฃelegerea ลŸi afecลฃiunea mea, mi-a spus domniลŸoara cu subînลฃeles. Pot sฤƒ vin acum?“

24 noiembrie 2006. Dupฤƒ o sฤƒptฤƒmânฤƒ de sฤƒpฤƒturi, s-a gฤƒsit în sfârลŸit conducta de gaz metan la care urmeazฤƒ sฤƒ mฤƒ racordez. Muncitorii au sฤƒrit în sus de bucurie, ca Schliemann la gฤƒsirea tezaurului troian. Au deschis ลŸi o sticlฤƒ de vin, ca sฤƒ sฤƒrbฤƒtoreascฤƒ evenimentul.

Mฤƒ gândesc ce multe motive de bucurie au românii. Se bucurฤƒ când sunt gฤƒsiลฃi pe computer la administraลฃia financiarฤƒ, când nu li se furฤƒ aparatul de radio din maลŸinฤƒ, când sunฤƒ la Salvare ลŸi Salvarea chiar vine etc. Nemลฃii, bieลฃii de ei, n-au nici un prilej sฤƒ se bucure, îลŸi trฤƒiesc viaลฃa posomorâลฃi.“

Aศ›i debutat ca ziarist ศ™i v-aศ›i format mâna pentru scris în cronicile revistelor literare ศ™i în gazetele vremii. „Un ziar trฤƒieศ™te doar o zi“, spunea directorul ziarului Deศ™teptarea din „Ultima orฤƒ“ a lui Mihail Sebastian. O carte cât trฤƒieศ™te, domnule Alex. ศ˜tefฤƒnescu?

O carte prinde viaศ›ฤƒ doar atunci când o citeศ™te cineva. În rest, stฤƒ nemiศ™catฤƒ, ca un obiect neînsufleศ›it, fฤƒcut din carton ศ™i hârtie. Se aflฤƒ într-un fel de letargie, ca „frumoasa din pฤƒdurea adormitฤƒ“. Din punctul meu de vedere, o carte care nu are cititori nu existฤƒ.

Unii oameni viseazฤƒ ca sunt urmฤƒriศ›i de amintirile trecutului, alศ›ii de poliศ›ie sau de ANAF, de foste iubite sau amante, de jandarmi, mai nou. Aศ›i visat vreodatฤƒ cฤƒ sunteศ›i urmฤƒrit de cฤƒrศ›ile proaste, ori de autorii lor?

Cฤƒrศ›ile proaste sunt cuminศ›i, stau neclintite în rafurile bibliotecilor ศ™i librฤƒriilor. Dar autorii lor se agitฤƒ, fac presiuni asupra criticilor literari, asupra juriilor care acordฤƒ premii literare, asupra traducฤƒtorilor. Cele mai periculoase sunt autoarele. Una a gฤƒsit recent o metodฤƒ originalฤƒ de a mฤƒ convinge sฤƒ scriu despre cartea ei. Mi-a scris: „Aศ™ vrea sฤƒ vฤƒ fac un copil.“ I-am rฤƒspuns: „Mulศ›umesc, domniศ™oarฤƒ. Sunt impresionat. Sunt de acord sฤƒ-mi faceศ›i un copil. Dar luând în considerare vârsta mea înaintatฤƒ ศ™i starea precarฤƒ a sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii, vฤƒ rog sฤƒ mi-l faceศ›i cu alt bฤƒrbat.“

 Pentru cฤƒ tot suntem la capitolul cฤƒrศ›i, vฤƒ propun un exerciศ›iu de imaginaศ›ie. În urma unei catastrofe aศ›i avea de ales sฤƒ salvaศ›i niศ™te cฤƒrศ›i. Sau doar una. Care ar fi acestea sau aceasta?

În mod evident, aศ™ salva ediศ›ia criticฤƒ (iniศ›iatฤƒ de Perpessicius) a operei lui Eminescu.

Tot un citat din dumneavoastrฤƒ: „Nu-mi vine sฤƒ cred cฤƒ a fost o vreme în care când, dorind sฤƒ citesc, chiar citeam. În asemenea momente mi-e foarte dor de literaturฤƒ, de o literaturฤƒ care se îndepฤƒrteazฤƒ de mine tot mai mult, ca un miraj.“ Cât mai citiศ›i din plฤƒcere ศ™i cât din obligaศ›ie? Mai este pentru dumnea-voastrฤƒ „biblioteca, precum un harem“?

Citesc orice carte de douฤƒ ori: o datฤƒ din plฤƒcere ศ™i a doua oarฤƒ din perspectiva unui specialist, cu creionul în mânฤƒ. Din nefericire am copleศ™itor de multe obligaศ›ii sociale ศ™i profesionale; ele nu-mi permit sฤƒ mฤƒ las în voia lecturii cu plฤƒcerea cu care o fฤƒceam când eram copil. ศ˜edinศ›e, conferinศ›e, lansฤƒri de cฤƒrศ›i, înregistrฤƒri la posturi de radio ศ™i televiziune, jurizฤƒri, recepศ›ii, cฤƒlฤƒtorii, întâlniri cu publicul, participฤƒri la mitinguri politice โ€’ toate acestea mฤƒ înstrฤƒineazฤƒ de literaturฤƒ.

Dar… îmi rฤƒmân nopศ›ile… „De-aceea zilele îmi sunt pustii ca niศ™te stepe, iar nopศ›ile de-un farmec sfânt ce nu-l mai pot pricepe.“   

L-a privit în ochi pe cel care l-a privit în ochi pe Eminescu

Prin anii `60, student fiind ศ™i tânฤƒr gazetar, Alex. ศ˜tefฤƒnescu a avut ocazia sฤƒ-l întâlneascฤƒ pe Tudor Arghezi care, povesteศ™te Alex. ศ˜tefฤƒnescu atât de frumos, s-a întâlnit pe stradฤƒ cu Mihai Eminescu. Pe care l-a privit în ochi… „Da, Tudor Arghezi îศ™i amintea cฤƒ la vârsta de nouฤƒ ani s-a întâlnit pe stradฤƒ faศ›ฤƒ în faศ›ฤƒ cu Eminescu, despre care lumea spunea cฤƒ e nebun (oricum, nu mai avea mult de trฤƒit). Acea clipฤƒ în care privirile lor s-au întâlnit, în care cei doi s-au examinat reciproc, a rฤƒmas pentru totdeauna în amintirea lui Tudor Arghezi. Întâlnindu-l eu însumi într-o zi, pe neaศ™teptate, pe Tudor Arghezi, pe strada Edgar Quinet, m-am dus la el într-un suflet ศ™i i-am spus: „Sunt student la Litere, mฤƒ numesc Alex. ศ˜tefฤƒnescu. ศ˜tiu cât de mult v-a emoศ›ionat sฤƒ vฤƒ întâlniศ›i în 1889 faศ›ฤƒ în faศ›ฤƒ cu Eminescu. Acum ศ™i eu sunt foarte emoศ›ionat, ศ™tiind cฤƒ îl privesc în ochi pe cineva care l-a privit în ochi pe Eminescu.“. Tudor Arghezi n-a gustat deloc remarca mea, s-a burzuluit ศ™i m-a apostrofat: „Adicฤƒ în toatฤƒ chestia asta eu sunt un intermediar?! Lasฤƒ-mฤƒ, dom’le în pace!“

  

A fost considerat un element duศ™mฤƒnos

A fost considerat un element duศ™mฤƒnos ศ™i anchetat de securitate, în studenศ›ie, în celebra unitate „Malmaison“. A retrฤƒit, cu mintea ศ™i sufletul tânฤƒrului de atunci, teribila încercare prin care a trecut ศ™i Dostoievski. A citit mii de cฤƒrศ›i ศ™i a ศ™i scris despre ele. De vreo ศ™apte ani îl parcurge pe Eminescu, poem cu poem, rฤƒmânând acum, dupฤƒ atâศ›ia ani, mult mai surprins ศ™i intimidat de ce a putut sฤƒ facฤƒ un tânฤƒr din cuvintele limbii române. Este criticul ศ™i istoricul literar Alex. ศ˜tefฤƒnescu, trist ศ™i parcฤƒ resemnat, parafrazându-l parcฤƒ pe Esenin: „Ne ducem toศ›i câte puศ›in, mereu,/Cฤƒtre-un liman de tihnฤƒ ศ™i-mpฤƒcare,/Poate curând va trebui ศ™i eu/ Bulendrele sฤƒ-mi strâng pentru plecare.“

 

Cele mai citite

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creศ™tere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica ศ™i Antibiotice Iaศ™i, รฎn topul tranzacศ›iilor Toลฃi indicii locali au รฎnceput sฤƒptฤƒmรขna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri ลŸi Fondul Proprietatea,...

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Biserica evanghelicฤƒ fortificatฤƒ din judeศ›ul Sibiu, distinsฤƒ cu Premiul Publicului ศ™i Grand Prixย 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Sฤƒseศ™ti din Alma Vii, din comunaย Moศ™na, judeศ›ul Sibu, este marele cรขศ™tigฤƒtor al anului 2024:ย Grand Prixย ศ™i Premiului Publicului รฎn cadrul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ