Iubeศte femeia, omul inteligent, cartea ศi România, livada de acasฤ, fiind un lucrฤtor, la propriu, al grฤdinii sale, cฤreia îi iubeศte ศi pomii, ศi fluturii, ศi furnicile, ศi ศopârlele.
Domnule critic ศi istoric literar, autor a zeci de cฤrศi ศi mii de cronici literare, la care adฤugฤm conferinศe, lansฤri de carte, emisiuni la posturi de radio ศi televiziune, cine este Alex. ศtefฤnescu?
Un bฤrbat în vârstฤ, greoi ศi bolnav de inimฤ. Un om care a citit mii de cฤrศi ศi a ศi scris despre ele. Un bฤtrân care moare lent, dar sigur, simศind o satisfacศie secretฤ la gândul cฤ moare (moartea reprezentând pentru el un mod de a fi în rând cu lumea). O fiinศฤ umanฤ care nu suferฤ la gândul cฤ urmeazฤ sฤ disparฤ, ci se bucurฤ cฤ a avut norocul sฤ se nascฤ. O persoanฤ care, înzestratฤ din naศtere cu bucuria de a trฤi, transmite acum ศi altora (inclusiv unor tineri apatici) aceastฤ bucurie. Un autor de cฤrศi cฤutate de cititori, cumpฤrate ศi citite, astfel încât au parte mereu de reeditฤri. Un ins sociabil, cu umor, care nu râde niciodatฤ de alศii, ci numai de el însuศi. Un individ care apreciazฤ, în egalฤ mฤsurฤ, momentele de singurฤtate. Un lucrฤtor, la propriu, al grฤdinii lui, cฤreia îi iubeศte ศi pomii, ศi fluturii, ศi furnicile, ศi ศopârlele.
Aศi fost anchetat de Securitate. Cum v-aศi vedea acum în rolul „elementului foarte duลmฤnos“, studentul Alexandru ศtefฤnescu?
N-am fost niciodatฤ duศmฤnos, nici mฤcar (din pฤcate) împotriva regimului comunist, considerat pe bunฤ dreptate „ilegitim ศi criminal“. Regimul, în schimb, prin poliศia sa politicฤ, a fost duศmฤnos cu mine, în special în perioada studenศiei, când am fost anchetat brutal de Securitate.
Interogatoriile mi-au fost luate în stare de libertate, în zile diferite, dar fiindcฤ durau foarte mult îmi dฤdeau sentimentul cฤ sunt arestat. Iatฤ cum sunt datate douฤ dintre procesele verbale de interogare: „Interogatoriul a început la orele 9.15 în ziua de 23 februarie 1967 ลi s-a încheiat la orele 15.25 în ziua de 23 februarie 1967.“; „Interogatoriul a început la orele 17.20 în ziua de 23 februarie 1967 ลi s-a încheiat la orele 8.20 în ziua de 24 februarie 1967“. Practic a fost vorba de o zi ลi o noapte de anchetare continuฤ, cu o singurฤ întrerupere pentru masฤ (pentru masa lor, a anchetatorilor; în cele douฤ ore în care ei au lipsit, eu am rฤmas închis într-o încฤpere cu ziduri groase, de la subsol). Retrฤiesc, citind dosarul de la CNSAS, ce am simลฃit în dimineaลฃa geroasฤ a zilei de 24 februarie 1967. Ieลisem din semiobscuritatea de la „Malmaison“ în lumina strฤlucitoare a dimineลฃii de iarnฤ, în care respiraลฃia mi se vedea ca un fum de ลฃigarฤ diafan. Mi s-a fฤcut un dor nebun de mine însumi, de tinereลฃea mea, de libertate ลi am început sฤ plâng pe stradฤ. Era ca ลi cum m-aล fi îmbolnฤvit de cancer ลi nu aveam nici o speranลฃฤ sฤ mฤ mai vindec vreodatฤ.
A urmat „demascarea“ mea. În dimineaลฃa zilei de 17 mai 1967, securiลtii m-au urcat într-o dubฤ ลi, ca sฤ-ลi batฤ joc de mine, mi-au spus cฤ mฤ duc în afara Bucureลtiului ca sฤ mฤ împuลte. Am mai povestit, într-un interviu, acest episod, ลi nu vreau sฤ mฤ repet. De fapt, m-au dus la Universitate, unde, în amfiteatrul „Odobescu“, a avut loc ลedinลฃa de excludere a mea din UTC (ลi unde s-ar fi hotฤrât, la propunerea lui R.G.S., ลi darea mea afarฤ din facultate, dacฤ n-ar fi intervenit salvator extraordinara noastrฤ profesoarฤ, Zoe Dumitrescu-Buลulenga). Existฤ în dosar un document referitor la aceastฤ ลedinลฃฤ:
„Notฤ pentru buletin/ 18 mai 1967/ strict secret.
În ziua de 17 mai a fost demascat public în cadrul adunฤrii studenลฃilor din anul II, Facultatea de Limba ลi Literatura Românฤ, numitul ลtefฤnescu Alex., nฤscut la 6 XI 1947, cunoscut cฤ în discuลฃii ลi în creaลฃiile literare se manifestฤ duลmฤnos la adresa regimului socialist din ลฃara noastrฤ ลi a politicii partidului nostru.
La adunare au participat circa 190 de persoane, studenลฃi ลi profesori de la facultatea respectivฤ, care în cuvântul lor au înfierat activitatea desfฤลuratฤ de ลtefฤnescu Alex. La discuลฃii s-au înscris un numฤr de 13 persoane, dintre care au vorbit 8 persoane. În încheiere adunarea a hotฤrât excluderea sus-numitului din organizaลฃia UTC ลi a propus conducerii facultฤลฃii sฤ hotฤrascฤ asupra oportunitฤลฃii rฤmânerii lui ca student.“, ลeful serv. lt. col. Anculia Mioc”.
Decenii la rând am avut apoi de suferit pentru acest incident din tinereลฃe. N-am mai fost niciodatฤ o fiinลฃฤ liberฤ ลi fฤrฤ griji, ci una „înfieratฤ“.
Ce reprezintฤ Eminescu pentru dumneavoastrฤ ศi cum am fi arฤtat noi, ca naศie, fฤrฤ el?
De ศase-ศapte ani citesc ศi comentez poezii de Eminescu. A fost frumos, foarte frumos. Am trฤit parcฤ într-un alt spaศiu, dar acum m-am întors în lumea mea. Mฤ bucur cฤ am reuศit sฤ închei ambele volume de comentarii (cel despre antume, apฤrut în 2017, ศi cel despre postume, care va apฤrea în 2019) pe care visam de multฤ vreme sฤ le scriu. (Titlul lor โ Eminescu, poem cu poem.) În timp ce lucram – de obicei noaptea, pentru cฤ ziua aveam de îndeplinit alte obligaศii – mฤ obseda gândul cฤ mi se va întâmpla ceva care mฤ va împiedica sฤ le termin. Angajat în aceastฤ aventurฤ, m-a surprins, încฤ o datฤ, frumuseศea fฤrฤ seamฤn a poeziei lui Eminescu. ศtiam de multฤ vreme ce putere de seducศie are aceastฤ operฤ, dar admiraศia mea îmi rฤmฤsese în minte ca o idee pasivฤ. Recitind-o acum cuvânt cu cuvânt, vers cu vers ศi poem cu poem, mฤ întrebam cu oarecare îngrijorare: o sฤ mai simt ceea ce am simศit pe vremuri, când am descoperit-o? („Mai suna-vei dulce corn pentru mine vreodatฤ?“)
A fost mai mult decât mฤ aศteptam. În timpul lecturii, m-am simศit nu numai entuziasmat, ci ศi intimidat de ceea ce a putut sฤ facฤ un tânฤr din secolul nouฤsprezece din cuvintele limbii române. Le-a combinat cu o artฤ care seamฤnฤ cu magia. Tocmai de aceea stângฤciile din unele texte ale sale (în special din cele scrise în anii adolescenศei) au fฤcut emoศia mea ศi mai vie, dovedind cฤ autorul a fost un om, nu un supraom.
Spun ศi eu (parafrazându-l prin inversare pe Marin Sorescu): Eminescu a existat! Chiar a existat, nu este un personaj de legendฤ! Un om real a creat o operฤ de o valoare neverosimilฤ. ศi a avut ca mijloc de exprimare o limbฤ pe care noi, azi, o vorbim atât de prost! Poate învฤศฤm ceva de la el. Sau poate ne dฤm seama, mฤcar, cฤ suntem în stare sฤ realizฤm ceva extraordinar, dacฤ unul de-al nostru a fฤcut-o cândva.
Alex. ศtefฤnescu are, pe lângฤ simศul critic, al meseriei, un altul, frumos ศi nebun, al umorului. Iatฤ, pentru cititorii „României libere“, o secvenศฤ dintr-un film genial. „Cu banii câลtigaลฃi pe Istoria literaturii române contemporane mi-am fฤcut o casฤ la ลฃarฤ (în mijlocul unei livezi de peste o sutฤ de pomi). Acolo îmi primesc cu drag prietenii, când înfloresc pomii, când rodesc ลi când îi acoperฤ zฤpada. ลi tot acolo, sub un cireล, aล vrea sฤ fiu (nu înainte de a muri) îngropat“, este o declaraศie de-a dumneavoastrฤ pe care v-aศ ruga sฤ o completaศi ศi sฤ ne povestiศi despre aceastฤ cฤsuศฤ pe care o iubiศi atât de mult?
Decât sฤ vฤ descriu cฤsuศa, mai bine vฤ povestesc cum anume mi-am instalat gaz metan. Iatฤ câteva însemnฤri din jurnalul meu de atunci:
„17 noiembrie 2006. Îmi instalez gaz metan la casa mea de la ลฃarฤ. Din nefericire nu se ลtie pe unde trece conducta subteranฤ la care urmeazฤ sฤ mฤ racordez. Se presupune cฤ parcurge strada pânฤ aproape de mine, dar nu i se cunoaลte exact poziลฃia. Drept urmare, muncitorii pe care i-am angajat sapฤ la întâmplare în cฤutarea ei. Pฤmântul este tare ca piatra, astfel încât trebuie folosit târnฤcopul. Muncitorii sapฤ icnind din greu ลi pe bunฤ dreptate se simt descurajaลฃi când constatฤ cฤ au fฤcut o groapฤ degeaba ลi cฤ trebuie sฤ o astupe ca sฤ înceapฤ alta. Nu existฤ nicฤieri un plan cu traseul precis al conductei. Nu existฤ semne de recunoaลtere. Nu are nimeni un aparat de detectare a unor eventuale marcaje metalice subterane, de genul celor de care se folosesc nemลฃii pentru a gฤsi o conductฤ.
18 noiembrie 2006. Sฤpฤturile continuฤ, deลi e sâmbฤtฤ ลi nimeni nu are chef de lucru. Vin la faลฃa locului mulลฃi binevoitori din sat care încearcฤ sฤ-ลi aminteascฤ pe ce traseu anume a fost îngropatฤ conducta ลi unde e capฤtul ei. Toศi se înศalฤ.
19 noiembrie 2006. Muncitorii continuฤ sฤ sape ลi azi, duminicฤ, dar conducta nu e de gฤsit. În jurul ei începe sฤ se ลฃeasฤ o legendฤ. Unii spun cฤ e pe marginea drumului, la aproximativ un metru de gard. Alลฃii cฤ e pe la mijlocul drumului. ลi sunt ลi alลฃii care susลฃin cฤ, de fapt, nici n-a fost îngropatฤ vreodatฤ, cฤ ลanลฃul a existat, într-adevฤr, dar cฤ a fost astupat fฤrฤ conductฤ în el.
În ceea ce mฤ priveลte, îmi aduc clar aminte conducta, parcฤ o vฤd, iar în mine am încredere, dar ลi eu încep sฤ o consider un fel de comoarฤ, de negฤsit…
22 noiembrie 2006. Nici azi, dupฤ atâtea zile de cฤutare, nu s-a gฤsit conducta de gaz metan de pe strada pe care se aflฤ casa mea de la ลฃarฤ. Azi e de serviciu acolo Domniลฃa, iar eu, de aici, din Bucureลti, ลฃin legฤtura cu ea prin telefon. Ori de câte ori sunฤ telefonul, tresar, plin de speranลฃฤ. Dar pânฤ acum apelurile au venit din partea altora ลi nu aveau nici o legฤturฤ cu conducta. A fost ลi un episod comic. M-a sunat o domniลoarฤ care mi-a spus entuziastฤ:
– Gata! A apฤrut!
M-am simลฃit inundat de fericire:
– A apฤrut? Unde era? La ce distanลฃฤ de gard?
Domniลoara s-a zฤpฤcit:
– Ce gard?! Mi-a apฤrut cartea de versuri, aceea pe care mi-aลฃi citit-o dumneavoastrฤ în manuscris. ลi vreau sฤ vฤ aduc ลi dumneavoastrฤ un exemplar. E foarte frumoasฤ. Vฤ sunt îndatoratฤ.
– Sigur, aduceลฃi-mi-o! Dar sฤ vฤ purtaลฃi cu delicateลฃe cu mine! Sunt cu nervii la pฤmânt. Am nevoie de înลฃelegere ลi afecลฃiune.
– Puteลฃi conta pe înลฃelegerea ลi afecลฃiunea mea, mi-a spus domniลoara cu subînลฃeles. Pot sฤ vin acum?“
24 noiembrie 2006. Dupฤ o sฤptฤmânฤ de sฤpฤturi, s-a gฤsit în sfârลit conducta de gaz metan la care urmeazฤ sฤ mฤ racordez. Muncitorii au sฤrit în sus de bucurie, ca Schliemann la gฤsirea tezaurului troian. Au deschis ลi o sticlฤ de vin, ca sฤ sฤrbฤtoreascฤ evenimentul.
Mฤ gândesc ce multe motive de bucurie au românii. Se bucurฤ când sunt gฤsiลฃi pe computer la administraลฃia financiarฤ, când nu li se furฤ aparatul de radio din maลinฤ, când sunฤ la Salvare ลi Salvarea chiar vine etc. Nemลฃii, bieลฃii de ei, n-au nici un prilej sฤ se bucure, îลi trฤiesc viaลฃa posomorâลฃi.“
Aศi debutat ca ziarist ศi v-aศi format mâna pentru scris în cronicile revistelor literare ศi în gazetele vremii. „Un ziar trฤieศte doar o zi“, spunea directorul ziarului Deศteptarea din „Ultima orฤ“ a lui Mihail Sebastian. O carte cât trฤieศte, domnule Alex. ศtefฤnescu?
O carte prinde viaศฤ doar atunci când o citeศte cineva. În rest, stฤ nemiศcatฤ, ca un obiect neînsufleศit, fฤcut din carton ศi hârtie. Se aflฤ într-un fel de letargie, ca „frumoasa din pฤdurea adormitฤ“. Din punctul meu de vedere, o carte care nu are cititori nu existฤ.
Unii oameni viseazฤ ca sunt urmฤriศi de amintirile trecutului, alศii de poliศie sau de ANAF, de foste iubite sau amante, de jandarmi, mai nou. Aศi visat vreodatฤ cฤ sunteศi urmฤrit de cฤrศile proaste, ori de autorii lor?
Cฤrศile proaste sunt cuminศi, stau neclintite în rafurile bibliotecilor ศi librฤriilor. Dar autorii lor se agitฤ, fac presiuni asupra criticilor literari, asupra juriilor care acordฤ premii literare, asupra traducฤtorilor. Cele mai periculoase sunt autoarele. Una a gฤsit recent o metodฤ originalฤ de a mฤ convinge sฤ scriu despre cartea ei. Mi-a scris: „Aศ vrea sฤ vฤ fac un copil.“ I-am rฤspuns: „Mulศumesc, domniศoarฤ. Sunt impresionat. Sunt de acord sฤ-mi faceศi un copil. Dar luând în considerare vârsta mea înaintatฤ ศi starea precarฤ a sฤnฤtฤศii, vฤ rog sฤ mi-l faceศi cu alt bฤrbat.“
Pentru cฤ tot suntem la capitolul cฤrศi, vฤ propun un exerciศiu de imaginaศie. În urma unei catastrofe aศi avea de ales sฤ salvaศi niศte cฤrศi. Sau doar una. Care ar fi acestea sau aceasta?
În mod evident, aศ salva ediศia criticฤ (iniศiatฤ de Perpessicius) a operei lui Eminescu.
Tot un citat din dumneavoastrฤ: „Nu-mi vine sฤ cred cฤ a fost o vreme în care când, dorind sฤ citesc, chiar citeam. În asemenea momente mi-e foarte dor de literaturฤ, de o literaturฤ care se îndepฤrteazฤ de mine tot mai mult, ca un miraj.“ Cât mai citiศi din plฤcere ศi cât din obligaศie? Mai este pentru dumnea-voastrฤ „biblioteca, precum un harem“?
Citesc orice carte de douฤ ori: o datฤ din plฤcere ศi a doua oarฤ din perspectiva unui specialist, cu creionul în mânฤ. Din nefericire am copleศitor de multe obligaศii sociale ศi profesionale; ele nu-mi permit sฤ mฤ las în voia lecturii cu plฤcerea cu care o fฤceam când eram copil. ศedinศe, conferinศe, lansฤri de cฤrศi, înregistrฤri la posturi de radio ศi televiziune, jurizฤri, recepศii, cฤlฤtorii, întâlniri cu publicul, participฤri la mitinguri politice โ toate acestea mฤ înstrฤineazฤ de literaturฤ.
Dar… îmi rฤmân nopศile… „De-aceea zilele îmi sunt pustii ca niศte stepe, iar nopศile de-un farmec sfânt ce nu-l mai pot pricepe.“
L-a privit în ochi pe cel care l-a privit în ochi pe Eminescu
Prin anii `60, student fiind ศi tânฤr gazetar, Alex. ศtefฤnescu a avut ocazia sฤ-l întâlneascฤ pe Tudor Arghezi care, povesteศte Alex. ศtefฤnescu atât de frumos, s-a întâlnit pe stradฤ cu Mihai Eminescu. Pe care l-a privit în ochi… „Da, Tudor Arghezi îศi amintea cฤ la vârsta de nouฤ ani s-a întâlnit pe stradฤ faศฤ în faศฤ cu Eminescu, despre care lumea spunea cฤ e nebun (oricum, nu mai avea mult de trฤit). Acea clipฤ în care privirile lor s-au întâlnit, în care cei doi s-au examinat reciproc, a rฤmas pentru totdeauna în amintirea lui Tudor Arghezi. Întâlnindu-l eu însumi într-o zi, pe neaศteptate, pe Tudor Arghezi, pe strada Edgar Quinet, m-am dus la el într-un suflet ศi i-am spus: „Sunt student la Litere, mฤ numesc Alex. ศtefฤnescu. ศtiu cât de mult v-a emoศionat sฤ vฤ întâlniศi în 1889 faศฤ în faศฤ cu Eminescu. Acum ศi eu sunt foarte emoศionat, ศtiind cฤ îl privesc în ochi pe cineva care l-a privit în ochi pe Eminescu.“. Tudor Arghezi n-a gustat deloc remarca mea, s-a burzuluit ศi m-a apostrofat: „Adicฤ în toatฤ chestia asta eu sunt un intermediar?! Lasฤ-mฤ, dom’le în pace!“
A fost considerat un element duศmฤnos
A fost considerat un element duศmฤnos ศi anchetat de securitate, în studenศie, în celebra unitate „Malmaison“. A retrฤit, cu mintea ศi sufletul tânฤrului de atunci, teribila încercare prin care a trecut ศi Dostoievski. A citit mii de cฤrศi ศi a ศi scris despre ele. De vreo ศapte ani îl parcurge pe Eminescu, poem cu poem, rฤmânând acum, dupฤ atâศia ani, mult mai surprins ศi intimidat de ce a putut sฤ facฤ un tânฤr din cuvintele limbii române. Este criticul ศi istoricul literar Alex. ศtefฤnescu, trist ศi parcฤ resemnat, parafrazându-l parcฤ pe Esenin: „Ne ducem toศi câte puศin, mereu,/Cฤtre-un liman de tihnฤ ศi-mpฤcare,/Poate curând va trebui ศi eu/ Bulendrele sฤ-mi strâng pentru plecare.“