Performance la New York “Alexandra Pirici: Co-natural”

New Museum’s South Galerries găzduiește expoziția personală a artistei Alexandra Pirici, un performance intitulat “Co-natural”, susținut de Institutul Cultural Român de la New York.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2018 - 19:35

Având o formație de dansator clasic, Alexandra Pirici   - care locuiește și lucrează în București - este una dintre cele mai interesante artiste care lucrează în prezent în mediul performativ, la nivel internațional. Proiectele sale au fost prezentate în ultimii ani la: Neuer Berliner Kunstverein, din Berlin (2017); Skulptur Projekte Münster (2017); Bienala de la Berlin (2016), Tate Modern Londra și Tate Liverpool (2016); Off-Biennale, Budapesta (2015); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2015); Manifesta 10, St. Petersburg (2014); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014). În colaborare cu artistul Manuel Pelmuş, a reprezentat România la cea de a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (2013).

Ea combină sculptura, coregrafia și performance-ul pentru a reflecta asupra manifestărilor simbolice ale istoriei prin ipostaze care definesc prezența corporală, atât în spațiul real, cât și în cel virtual.

Interpreți reali, alături de unul virtual

"Co-natural" (2018) – noul său proiect, conceput special pentru spațiul expozițional South Galleries al New Museum, din New York – ia forma unei acțiuni continue, în care performeri “live” vor dansa, timp de nouă săptămâni, alături de un "interpret virtual" - o hologramă realizată după ultimele tehnologii, ca lucrare “site-specific”. Proiectul abordează dispersia în creștere a prezenței umane și a sinelui în societatea contemporană, ca urmare a tehnologiilor digitale și a influenței tot mai puternice a instituțiilor fianciare, și, în sens extins, ca urmare a disocierii moderne dintre natură și cultură, dintre corp și spirit, dintre individ și colectivitate. “Co-natural” își propune să interpreteze dispersia prezenței corporale și să comenteze procesele contemporane de abstractizare, care separă semnul de substanță și imaginea de suportul material. Pe de altă parte, lucrarea subminează totodată această fragmentare, prin potențialul său de a crea o nouă idee despre sine, dincolo de timp, spațiu, corp, istorie și memorie.

Această nouă lucrare continuă interesul recent al artistei române pentru corpul colectiv, prin coregrafii care conectează evenimente din spații și timpuri diferite în prezent. Explorând memoriale și monumente; lucrări de artă și obiecte aflate în colecții muzeale, pierdute sau stocate în porturi libere de vamă; precum și abstractizarea subiectului viu în date cuantificabile și monetizabile - prin intermediul corpurilor fizice, vocii și imaginilor fantomatice -, lucrarea le restituie în noi relații și rețele de semnificații. Alexandra Pirici contextualizează holograma, un fragment al unui "întreg", prin acțiunea live; holograma devine un mediator al prezenței, dezvăluind căile prin care imaginile și corpurile vii se influențează reciproc. “Co-natural” propune un organism unic, modular, construit atât din materie vie, cât și din materie digitală, care se reunește treptat și se dispersează din nou, pe parcursul fiecărei zile a expoziției.

Expoziția-performance, curatoriată de Helga Christoffersen, de la New Museum, va fi prima expoziție personală a artistei din România în SUA și va putea fi vizionată, până pe 15 aprilie 2018, în South Galleries, un spațiu expozițional recent inaugurat, destinat premierei noilor producții artistice la New Museum.

New Museum este singurul muzeu din New York City dedicat exclusiv artei contemporane. Fondat în 1977, New Museum este un centru de expoziții, informații și documentare despre artiști din întreaga lume. De la începuturile sale, ca un birou cu o cameră pe Hudson Street, la inaugurarea primei clădiri independente de pe Bowery Street, în 2007, New Museum continuă să fie un loc de experimentare și un centru pentru artă nouă și idei noi.

“Alexandra Pirici: Co-natural” este interpretat de performerii: Juli Brandano, Farid Fairuz, Paula Gherghe, Miguel Angel Guzmán, Jordan Isadore și Jennifer Tchiakpe.

 

Citește totul despre:

#performance #newyork #lazi

Comentarii

loading...
Loading...
loading...