Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Patru cinematografe din București intră în administrarea Primăriei Sectorului 1

Patru dintre cinematografele din Capitală, închise în acest moment publicului, au trecut în administrarea Primăriei sectorului 1, care intenţionează să le reabiliteze, pentru a le reintroduce în circuitul cultural, informează primăria, prin intermediul unui comunicat.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 12:29

"Vom reabilita cinematografele pe care le-am preluat pentru a le reintroduce în circuitul cultural şi pentru a le pune la dispoziţia bucureştenilor. Vom crea astfel o infrastructură capabilă să susţină proiecţia de film cinematografic, dar şi orice formă de activitate culturală", a afirmat primarul Dan Tudorache.

Pe 4 mai, conform unei hotărâri a Consiliului Local, cinematografele "Patria", "Excelsior", "Cotroceni", "Giuleşti" şi terenul aferent Cinematografului "Grădina Parc" au fost preluate de administraţia locală de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" Bucureşti (RADEF). Totodată, bunurile mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic au fost predate către Consiliul Local Sector 1.

Primăria reaminteşte că, în februarie 2016, administraţia locală a trimis o scrisoare Ministerului Culturii prin care solicita preluarea de către Consiliul Local Sector 1 a cinematografelor din această zonă administrativă pentru a fi consolidate, reabilitate şi redate circuitului public. Cinematografele s-au aflat în administrarea RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, unele dintre acestea aflându-se într-o "stare avansată de degradare", menţionează aceeaşi sursă.

"Primăria sectorului 1 a început, încă din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009", reiese din comunicat.

În februarie 2009, Primăria sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns. Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câştigat în primă instanţă procesul, dar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis şi cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În anul 2013, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa dată de Guvern în 2011. În consecinţă, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF, care a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti să predea cele nouă cinematografe şi grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în anul 2016, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, trecerea cinematografelor din administrarea RADEF în cea a Consiliului Local Sector 1, arată sursa citată.

Comentarii

loading...